Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα ποσό κοντά στο μισό δισ. ευρώ μοιράζουν οι εισηγμένες

Ποιες εταιρείες έχουν ανακοινώσει πρόσθετες διανομές κεφαλαίων στους μετόχους τους, ποιες αναμένεται να προσφέρουν θετικές εκπλήξεις μέχρι το τέλος του έτους. Στα ύψη η μερισματική απόδοση στο Χρηματιστήριο.

Εξτρα ποσό κοντά στο μισό δισ. ευρώ μοιράζουν οι εισηγμένες

Έξτρα χρηματικές διανομές που πολύ πιθανόν να προσεγγίσουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ θα μοιράσουν οι εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου στους μετόχους τους, λόγω των αποφάσεων που έλαβαν μετά το πέρας των φετινών καλοκαιρινών διακοπών, ή αναμένεται να λάβουν έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του παρατιθέμενου πίνακα, που αναφέρονται σε αθροιστικές πρόσθετες διανομές ύψους 345 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η Autohellas πέρα από το 0,46 ευρώ που ψήφισε η τακτική γενική συνέλευση, αποφάσισε να μοιράσει επιπλέον ένα ευρώ ανά μετοχή, ή διαφορετικά ακόμη 48,62 εκατ. ευρώ.

Η Attica Group αποφάσισε να προχωρήσει για δεύτερη φορά φέτος σε χρηματική διανομή (από 0,05 ευρώ), όπως επίσης και η Ideal, όπου όμως τα τελευταία 0,12 ευρώ που θα ψηφιστούν σε επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση θα τα εισπράξουν και οι μέχρι πρότινος μέτοχοι της Byte Computers.

Οι κατέχοντες θέσεις σε JUMBO και ΟΠΑΠ έχουν… βαρεθεί να εισπράττουν μερίσματα από τις εταιρείες τους, με την πρώτη να αναφέρεται σε ένα πρόσθετο ποσό 52,3 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ ανά τεμάχιο) και ο δεύτερος σε επιπλέον 105,8 εκατ. ευρώ (0,30 ευρώ ανά τίτλο).

Αξιοσημείωτη κίνηση είναι και αυτή της Hellenic Energy (ΕΛΠΕ) που μέσα από ένα προμέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή μοιράζει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 122,25 εκατ. ευρώ!

Οι παραπάνω περιπτώσεις αθροίζουν ένα ποσό της τάξεως των 344,7 εκατ. ευρώ, στο οποίο ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Για παράδειγμα, με ενδιαφέρον αναμένουν οι μέτοχοι της ΕΥΔΑΠ έως το Νοέμβριο τη διοίκηση της εισηγμένης να προτείνει το ποσό της προαναγγελθείσας έκτακτης χρηματικής διανομής.

Θέμα χρόνου επίσης θεωρείται σύμφωνα με το ρεπορτάζ και η ανακοίνωση της διανομής προμερίσματος ύψους 0,1 έως 0,15 ευρώ ανά μετοχή από την Medicon Hellas, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η μερισματική πολιτική που θα ακολουθήσει και ο Μουσικός Οίκος Νάκα, ο οποίος ανακοινώνει προσεχώς τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματά του (κλείνει χρήση κάθε 30η Ιουνίου).

Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και άλλες εισηγμένες που θα κάνουν τη… θετική έκπληξη και θα στείλουν απρόσμενα τους μετόχους τους στο ταμείο έως το τέλος του 2022.

Πάντως, μόνο με βάση τις υπάρχουσες επίσημες ανακοινώσεις, οι εισηγμένες έχουν αποφασίσει για φέτος αθροιστικές χρηματικές διανομές (μερίσματα, προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) ύψους 2,296 δισ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2021 είχε μοιραστεί 1,74 δισ. ευρώ.

Έτσι, με βάση μόνο τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα ποσά ύψους 2,296 δισ. ευρώ και την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΧΑ που κυμαίνεται γύρω στα 62 δισ. ευρώ, προκύπτει μια μέση μερισματική απόδοση της τάξεως του 3,7%, η οποία σκαρφαλώνει στο 4,4% αν δεν συνυπολογίσουμε τους τίτλους των εμπορικών τραπεζών.

Πάντως, αν δεχτούμε ότι το άθροισμα των συνολικών φετινών χρηματικών διανομών αυξηθεί περαιτέρω κατά 200-250 εκατ. ευρώ (ΕΥΔΑΠ, Μedicon, Μουσικός Οίκος Νάκα και ενδεχόμενα άλλες εταιρείες), τότε η μερισματική απόδοση των μη τραπεζικών τίτλων θα ξεπεράσει με άνεση το 4,5% και θα κυμανθεί σε επίπεδο πολύ κοντινό με το τρέχον yield των ελληνικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v