Εκαναν το... νταμπλ τα κέρδη των εισηγμένων το εξάμηνο

Υπερδιπλάσια τα κέρδη που καταγράφουν οι εταιρείες, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα έως σήμερα στοιχεία. Χαμηλώνει ο δείκτης P/E σε σχέση με το προ πανδημίας 2019. Μεγάλη αύξηση εσόδων. Οι συνήθεις ύποπτοι και οι εκπλήξεις.

Εκαναν το... νταμπλ τα κέρδη των εισηγμένων το εξάμηνο

Υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών παρουσιάζουν αθροιστικά τα καθαρά κέρδη των 52 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, που έχουν ήδη δημοσιεύσει τις εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις.

Ειδικότερα, οι προαναφερθείσες εταιρείες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) έχουν εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 49,7% (έχει επιδράσει και ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς και οι ανοδικές τιμές των εμπορευμάτων), EBITDA κατά 61,5% και καθαρών κερδών μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 119%.

Από τις 52 εισηγμένες, οι 33 είδαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους να βελτιώνεται (αύξηση κερδών ή υποχώρηση ζημιών) και οι 19 να επιδεινώνεται (διεύρυνση ζημιών, περιορισμός κερδών).

Επίσης, από τις 52 εισηγμένες, οι 46 εμφάνισαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο κέρδη και οι υπόλοιπες 6 ζημία (η συγκεκριμένη αναλογία αναμένεται να επιδεινωθεί με την πλήρη ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στις 30/9/2022).

Παρά την πολύ μεγάλη άνοδο των κερδών, η εικόνα που εμφάνισαν οι εισηγμένες δεν ήταν ενιαία. Ειδικότερα, ξεχώρισαν πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους» -όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος και η Jumbo-, ο όμιλος Viohalco (η μητρική εταιρεία, καθώς και οι ElvalHalcor, Cenergy), τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Hellenic Energy), οι εταιρείες πληροφορικής, καθώς και εκείνες που επηρεάζονται σημαντικά από την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, Μοτοδυναμική, κ.λπ.).

Οι λοιπές εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου διατήρησαν (ή και αύξησαν όπως η Αλουμύλ και αναμένεται η Βιοκαρπέτ) σε μεγάλο βαθμό τις απροσδόκητα υψηλές περυσινές κερδοφορίες τους, ενώ παράλληλα πολύ θετικές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα εταιρειών όπως της Intralot, της Ελλάκτωρ, της Mevaco, της ΕΛΤΟΝ Χημικά, της Flexopack, της Inform Λύκος, της Euroxx Χρηματιστηριακής, κ.λπ.

Οι εταιρείες του κλάδου ακινήτων αύξησαν τα έσοδά τους από ενοίκια και τα τελικά τους αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις αποτιμήσεις των εύλογων αξιών των ακινήτων τους.

Από την άλλη πλευρά, είχαμε υποχώρηση κερδών στην Coca-Cola HBC λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και των Πλαστικών Θράκης εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων σε είδη υγιεινής και των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες. Στον κλάδο μαρμάρου συνεχίζονται τα προβλήματα σε σχέση με τις εξαγωγές στην Κίνα, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν και τα αποτελέσματα ορισμένων εμπορικών εταιρειών, λόγω μειωμένης ζήτησης αλλά και ζητημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών θα κινηθούν (αθροιστικά) κατά το δεύτερο μισό του 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτά του πρώτου μισού, λόγω πιθανών έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών των πρώτων υλών και ειδικότερα κάποιων μετάλλων, αλλά και επειδή έχουν αρχίσει να διαφαίνονται σημάδια ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, τα φετινά κέρδη αναμένεται να κλείσουν σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο από τα περυσινά, τα οποία ήταν κατά περίπου 40% υψηλότερα από εκείνα του προπανδημικού έτους 2019.

Έτσι, με δεδομένο ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρισκόταν στις 31/12/2019 στις 916,67 μονάδες (χθες έκλεισε στις 792,73 μονάδες, ή -13,5%), γίνεται φανερό ότι το μέσο P/E της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς βρίσκεται σήμερα σε πολύ ελκυστικότερα επίπεδα από τότε, προεξοφλώντας στις τιμές του μια πολύ δύσκολη επερχόμενη περίοδο για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v