«Με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τις πραγματικές αποδόσεις να κάνουν άλμα περισσότερο από το αναμενόμενο και τους κινδύνους ανάπτυξης να αυξάνονται, μειώνουμε τους στόχους μας για τις τιμές του S&P 500 και περικόπτουμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS) του δείκτη», εξηγεί η ελβετική τράπεζα και ο strategist Keith Parker.
Βάσει των αναθεωρημένων προβλέψεων της UBS για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, ο στόχος για τον δείκτη S&P 500 για το τέλος του έτους μειώνεται στις 4.150 μονάδες στο βασικό σενάριο, με ελαφρώς μειωμένες προβλέψεις για τα EPS του 2023 τα 247 δολάρια και με δείκτη αποτίμησης P/E στις 16,8 φορές. Ο στόχος για το επόμενο έτος κινείται στις 4.400 μονάδες και η ομάδα του Parker πιστεύει ότι υπάρχει περιθώριο για μέτρια άνοδο για τις μετοχές, δεδομένης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, χωρίς ύφεση ωστόσο, καθώς και επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Η πτώση της μεταβλητότητας των ομολόγων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία του κατώτατου σημείου στις μετοχές. Η πτώση ωστόσο κατά 30% του δείκτη αποτίμησης P/E του δείκτη S&P 500, πέμπτη ταχύτερη από το 1965, δείχνει ότι οι κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης των αποτιμήσεων έχουν μειωθεί.
Η προσδοκώμενη απόδοση του δείκτη S&P 500 (Equity Risk Premium) στο 5,8% ευθυγραμμίζεται με τα μέσα επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC), αλλά είναι υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 4% και συνάδει με την εποχή του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970.
Τα τρία εναλλακτικά σενάρια και οι τιμές-στόχοι
Η UBS εκτιμά ότι οι μειωμένες προβλέψεις για τα EPS του δείκτη S&P 500 στα 234 δολάρια φέτος και στα 247 το 2023 είναι εφικτές. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των πωλήσεων κατά τι περισσότερο από 2% είναι πολύ χαμηλές έναντι της ισχυρής αύξησης στο ονομαστικό ΑΕΠ, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι οι εκτιμήσεις να κινηθούν χαμηλότερα.
Το ερώτημα σε αυτές τις συνθήκες είναι τι έχει τιμολογηθεί στην αγορά. Η UBS υπολογίζει ότι η ύφεση και η πιθανότητα υψηλού πληθωρισμού/χαμηλής ανάπτυξης βρίσκονται στο 30%-40%, ενώ η πιθανότητα ενός ανοδικού σεναρίου ανέρχεται μόλις στο 1%. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, το αποτέλεσμα κρίθηκε από το αν η οικονομία μπήκε σε ύφεση ή όχι. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά -9%, όταν η ύφεση τελικά συνέβη, αλλά σε αντίθετη περίπτωση σημείωσε άνοδο +12%.
Στο πρώτο σενάριο ύφεσης, οδηγούμενης από τους καταναλωτές, η αδύναμη καταναλωτική εμπιστοσύνη πλήττει τις δαπάνες και προκαλεί ρηχή ύφεση, με τον δείκτη S&P να πέφτει στις 3.400 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, η Fed μειώνει τα επιτόκια το πρώτο εξάμηνο του 2023, οδηγώντας σε ανάκαμψη και την αποτίμηση έως τις 4.500 μονάδες.
Στο δεύτερο σενάριο της υπερβολικής ύφεσης, ο επίμονα υψηλότερος πληθωρισμός αναγκάζει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκιά της υπερβολικά. Ο συνδυασμός ύφεσης και αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών πιέζει την αγορά απότομα στις 3.100 μονάδες στο πρώτο τρίμηνο του 2023, με βραδύτερη ανάκαμψη στη συνέχεια.
Το τρίτο σενάριο είναι η άνοδος λόγω χαμηλότερου πληθωρισμού και ισχυρή ανάπτυξη. Αν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί αισθητά και η πραγματική ανάπτυξη είναι ισχυρή, ένας υψηλότερος πολλαπλασιαστής P/E και οι χαμηλότερες πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων θα οδηγούσαν την αγορά στις 4.500 μονάδες στο τέλος του έτους και στις 4.850 μονάδες το 2023.
Ο πληθωρισμός είναι το «κλειδί», με τον δείκτη S&P 500 να αυξάνεται κατά 5% και 10%, κατά μέσο όρο, σε 6 και 12 μήνες μετά την κορύφωση του πληθωρισμού, εκτιμά η UBS. Η ομαλοποίηση των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού θα βοηθήσει και στον αντίποδα, το καταναλωτικό κλίμα, οι πιστωτικοί κίνδυνοι και οι υποβαθμίσεις των EPS αποτελούν τους κινδύνους, συμπεραίνει η ελβετική τράπεζα.