Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ψάχνουν έξτρα έσοδα από τα ακίνητα

Το βελτιωμένο κλίμα στην εγχώρια κτηματαγορά ωθεί τις εισηγμένες εταιρείες να πουλήσουν ή να αξιοποιήσουν ακίνητα που διαθέτουν και δεν σχετίζονται με τις λειτουργικές τους δραστηριότητες. Δέκα ενδεικτικές περιπτώσεις.

Ποιες εισηγμένες ψάχνουν έξτρα έσοδα από τα ακίνητα

Η βελτιωμένη εικόνα που επικρατεί στην εγχώρια κτηματαγορά ωθεί αρκετές εισηγμένες εταιρείες να εκποιήσουν ακίνητα που διαθέτουν, είτε για να περιορίσουν τις υψηλές τραπεζικές τους υποχρεώσεις είτε για να καταγράψουν κέρδη και να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στο βασικό αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

Οι Ευρωσύμβουλοι για παράδειγμα δρομολογούν την πώληση του ακινήτου τους στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο να περάσουν σε κατάσταση «net cash», δηλαδή τα ταμειακά τους διαθέσιμα να υπερβαίνουν κατά μερικά εκατ. ευρώ το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.

Γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να μπει στο ταμείο της Interwood-Ξυλεμπορίας από την πώληση ακινήτου της στην Ελευσίνα, με πρώτο στόχο τη μείωση του δανεισμού της. Η εταιρεία (η οποία σχεδιάζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) τόσο πέρυσι όσο και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο έχει σημειώσει πολύ υψηλή κερδοφορία, ωστόσο «κουβαλάει» μεγάλες τραπεζικές υποχρεώσεις, ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που έπληξε τον κλάδο της ξυλείας την προηγούμενη δεκαετία.

Διαθέτοντας πολύ ισχυρή ρευστότητα και εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, η Έλαστρον κατέχει δύο μη λειτουργικά ακίνητα σε Σκαραμαγκά και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα για το πρώτο, βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώλησή του, όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Στην αξιοποίηση (πώληση ή ενοικίαση) της ακίνητης περιουσίας της προκειμένου να βελτιώσει την κατάσταση της ρευστότητάς της αποσκοπεί η Λεβεντέρης. Ήδη, πέρυσι είχαμε την εκποίηση ενός ακινήτου, ενώ όπως είχε αναφέρει η εταιρεία στις λογιστικές της καταστάσεις στα τέλη Απριλίου, «Ήδη έχουν ανατεθεί σε μεσίτες όλα τα κτίρια της εταιρείας σε Αθήνα και Βόλο, με προτεραιότητα το κτίριο του Πειραιά, το οποίο είναι ελεύθερο βαρών. Η πώληση του ακινήτου του Πειραιά, ιδιαίτερα σημαντικής αξίας, για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον, θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε εξόφληση των τραπεζικών δανείων και άρση των υποθηκών από τα υπόλοιπα κτίρια της εταιρείας, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή τους με ενοικίαση ή πώληση, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι κυρίως για τα ακίνητα της ΒΙΠΕ Βόλου».

Θετικό νέο για τη Mevaco αποτελούν και οι εξελίξεις στη Βιομηχανική Περιοχή του Ασπροπύργου, με την εταιρεία να αποκτά άδεια για επιπλέον έκταση 50 στρεμμάτων για βιομηχανική χρήση. Την επιπρόσθετη αυτή έκταση η εισηγμένη μπορεί είτε να την πουλήσει είτε να την εκμεταλλευθεί με άλλους τρόπους.

Σε ό,τι αφορά την Μπήτρος Συμμετοχών, σχέδια βέλτιστης εκμετάλλευσης των ακινήτων της σε Ασπρόπυργο και Σίνδο εξετάζει η θυγατρική της Μπήτρος Μεταλλουργική (ώστε να υλοποιήσει το σχέδιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης, που προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες). Θα υπάρξουν επίσης και ρευστοποιήσεις των λίγων ακινήτων που εξακολουθεί να κατέχει η άλλη θυγατρική της εισηγμένης Μπήτρος Κατασκευαστική. Το υπάρχον κλίμα στην κτηματαγορά ευνοεί την πώληση σε επιθυμητά επίπεδα τιμών.

Η Yalco εξετάζει τρόπους αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αυξημένου δανεισμού που αντιμετωπίζει.

Γνωστά επίσης είναι από παλιά τα σχέδια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους από Unibios (π.χ. εκμίσθωση μέρους του πλεονάζοντος χώρου στη Μαγνησία), Λανακάμ και Εριουργία Τρία Άλφα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v