Χρηματιστήριο: Τα δύο τεχνικά σενάρια για τον ΓΔ

Ποια είναι τα εκτιμώμενα περιθώρια κίνησης για τον βασικό δείκτη της αγοράς, λίγες συνεδριάσεις πριν από το rebalancing του MSCI. Τα τεχνικά όρια που έχουν σημασία και τα... κύματα που θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία.

Χρηματιστήριο: Τα δύο τεχνικά σενάρια για τον ΓΔ

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας και οι τραπεζικές μετοχές δίνουν και πάλι τον τόνο, με την πορεία των τελευταίων ημερών να δίνει και πάλι προσδοκία, ειδικά για εισροές από τα emerging funds ενόψει και του rebalanicing των δεικτών του MSCI στις προσεχείς συνεδριάσεις.

Οι διεθνείς παρατηρητές και τα πρόσφατα conference calls των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών αλλά και των τραπεζών μειώνουν τον πήχη της φετινής ανάπτυξης σε 3%-4%, αλλά και πάλι το ποσοστό είναι σημαντικό. Παράλληλα, οι προσδοκίες των ξένων επενδυτών αλλά και της κυβέρνησης είναι πως στο β’ εξάμηνο του 2022, η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη νικήτρια στην Ευρώπη από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Σε αυτό το «θολό» τοπίο, με τη βοήθεια του Δημήτρη Τσάντου, μέλους της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, παραθέτουμε τις δύο βασικές εναλλακτικές μετρήσεις για την αγορά μετοχών και τον Γενικό Δείκτη.

Η βασική μέτρηση για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, είναι ανοδική, είναι αυτή με τον μαύρο χρωματισμό στο δίγραμμα, όπου ο δείκτης θα συνεχίσει ανοδικά με τη μορφή της ανόδου ως Ending Diagonal, κορυφώνοντας στις 1.100 μονάδες περίπου. Σε αυτή την περίπτωση, η κίνηση από τις 788 μονάδες έως τις 952 μονάδες ήταν το κύμα (i) και η διόρθωση κατά 70% (ζώνη ισχυρής στήριξης) στις 838 μονάδες ήταν το κύμα (ii). Συνεπώς, όσο ο Γενικός Δείκτης κρατάει το τελευταίο χαμηλό των 838 μονάδων, η πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει θα οριοθετείται από τη μαύρη μέτρηση, αν πρόκειται να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά.

Εναλλακτική μέτρηση για τον Γενικό Δείκτη είναι αυτή με τον κόκκινο χρωματισμό (κόκκινη μέτρηση και δείτε την αναλυτικά στο 15λεπτο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη), η οποία σηματοδοτεί ότι ο δείκτης κορύφωσε στο υψηλό των 973 μονάδων στο υψηλό του Ιανουαρίου. Έκτοτε, η καθοδική κίνηση από το υψηλό στις 973 μονάδες έως τις 788 μονάδες ήταν το κύμα Α μιας ευρύτερης καθοδικής κίνησης, όπου οι στόχοι (target) για τον δείκτη θα προσδιοριστούν αργότερα, αναλόγως με τη μορφή της κίνησης.

Η επόμενη ανοδική κίνηση στο διάστημα από τις 788 μονάδες έως τις 952 μονάδες θεωρείται διορθωτική, άρα επισημαίνεται στο διάγραμμα ως κύμα Β. Η επόμενη κίνηση του δείκτη ήταν η κάθοδος από τις 952 μονάδες έως τις 838 μονάδες, όπου επισημαίνεται ως κύμα (1) κι έκτοτε ο δείκτης διορθώνει ανοδικά ως κύμα (2), του οποίου το πέρας προσδιορίζεται στη ζώνη αντίστασης από τις 895 μονάδες έως τις 908 μονάδες.

Συνεπώς, η αδυναμία ανοδικής διάσπασης της ζώνης αντίστασης στις 895 μονάδες έως τις 908 μονάδες θα σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί την κόκκινη καθοδική μέτρηση. Σε αυτή την περίπτωση, ο δείκτης θα γυρίσει καθοδικά από αυτή τη ζώνη, διασπώντας το χαμηλό των 838 μονάδων και έπειτα το χαμηλό των 788 μονάδων. Ανοδική διάσπαση αυτής της ζώνης των 895 έως τις 908 μονάδες και εν συνεχεία της ζώνης των 927 έως τις 940 μονάδες θα σηματοδοτεί ότι ακολουθεί τη μαύρη bullish μέτρηση, με στόχο υψηλότερα επίπεδα. Επιβεβαίωση αυτής της μέτρησης θα είναι η ανοδική διάσπαση του υψηλού των 973 μονάδων.

* Δείτε τα γραφήματα σε υψηλότερη ανάλυση πατώντας επάνω τους δεξί click και άνοιγμα σε νέο παράθυρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v