Το γεγονός ότι το πρώτο φετινό τρίμηνο εξελίχθηκε ανέλπιστα καλά για τις εταιρείες χάλυβα, δεν σημαίνει ότι οι διοικήσεις τους δεν προβληματίζονται για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο εξωτερικό τους περιβάλλον και για τις ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν στην αγορά.
To 2022 ξεκίνησε για τις εταιρείες χάλυβα με τις προβλέψεις να μιλούν για κάποια αύξηση της ζήτησης σε όγκο, αλλά σημαντική υποχώρηση στα περιθώρια κέρδους με δεδομένο ότι αυτά θα συγκρίνονταν με το 2021 όπου οι αντίστοιχες επιδόσεις είχαν θεωρηθεί ως… «ιδιαίτερα καλές, αλλά μη επαναλαμβανόμενες».
Συγκεκριμένα, η τιμή του χάλυβα είχε εκτιναχθεί και έτσι οι εταιρείες του κλάδου που διέθεταν σημαντικά αποθέματα σαφώς χαμηλότερου κόστους είχαν καταφέρει να σημειώσουν πολύ υψηλές κερδοφορίες μέσα στο 2021.
Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο πολύ διαφορετικά, καθώς η τιμή του χάλυβα όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά συνέχισε το ανοδικό της ράλι επηρεαζόμενη και από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών διατηρούνται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα τουλάχιστον έως και σήμερα.
«Οι τιμές του μετάλλου έχουν αυξηθεί, τα περιθώρια κέρδους είναι ικανοποιητικά, αλλά η όλη κατάσταση δεν παύει να μας προβληματίζει» δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Θα έλεγα ότι από πλευράς όγκου, η φετινή εγχώρια ζήτηση κινείται κοντά στα περυσινά επίπεδα. Το ευχάριστο είναι ότι η αγορά μας πορεύεται με την κεκτημένη ταχύτητα των έργων που είχαν ξεκινήσει και συνεχίζονται να υλοποιούνται. Από την άλλη πλευρά όμως, σε ότι αφορά τις νέες εργασίες παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις ένα κλίμα διστακτικότητας και αναμονής, προκειμένου να προκύψει μια καθαρότερη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί το κατασκευαστικό κόστος. Γιατί κακά τα ψέματα, μεταφορικά και πρώτες ύλες έχουν ανεβάσει δραστικά το συγκεκριμένο κόστος.
Πολλά θα εξαρτηθούν κατά τους επόμενους μήνες και από το γενικότερο κλίμα που θα διαμορφωθεί στην οικονομία, με το θετικό σενάριο να μιλά για μια σταδιακή τουλάχιστον αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων και μια ομαλότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Πέρα ωστόσο από το σενάριο του παγώματος των σχεδιαζόμενων επενδύσεων στην οικονομία, ο κλάδος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και σε περίπτωση μιας έντονης και απότομης πτώσης της τιμής του μετάλλου, καθώς οι εταιρείες θα πωλούν σε χαμηλότερες τιμές αποθέματα που είχαν αποκτήσει ακριβότερα. Κάτι τέτοιο θα συρρικνώσει δραστικά τα περιθώρια μικτού κέρδους τους».
Από χρηματιστηριακής πλευράς, οι μέχρι τώρα εξελίξεις και τα κάθε λογής μελλοντικά σενάρια επηρεάζουν σειρά εισηγμένων όπως η Έλαστρον, η ΣΙΔΜΑ, η Αφοί Κορδέλλου, τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν, αλλά η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, όπως και τις θυγατρικές του Ομίλου Viohalco που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του σιδήρου (Σιδενόρ, Sovel).
Αντίθετα, η Mevaco που δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταλλικών κατασκευών δεν επηρεάζεται άμεσα από την πορεία της τιμής του χάλυβα και ήδη για φέτος έχει υπογράψει σημαντικές παραγγελίες στο χώρο της κατασκευής βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων που προμηνύουν μια ακόμη πολύ καλή χρονιά.
Τέλος, η Μπήτρος Συμμετοχών επηρεάζεται τόσο από τη δραστηριότητά της στην αγορά του οπλισμού σκυροδέματος, όσο κυρίως από την κατοχή του 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ.
Βασικός παράγοντας για την «επόμενη μέρα» της Μπήτρος Συμμετοχών είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική μέσα από ένα συνδυασμό «κουρέματος» και χρονικής επιμήκυνσης των υποχρεώσεών της, όπως είχε συμφωνηθεί κατά το παρελθόν με τις τράπεζες.
Η μεγάλη καθυστέρηση της όλης διαδικασίας αποδίδεται στην μεταφορά των δανείων του εισηγμένου Ομίλου σε γνωστό servicer και η όλη υπόθεση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο.
Σε περίπτωση ευνοϊκής κατάληξης, τότε -σύμφωνα με πληροορίες- θα εξεταστεί ενδεχομένως και η ενίσχυση της εισηγμένης με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.