Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Αρχισαν τα καμπανάκια στα ελληνικά ομόλογα

Οι αγορές προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, με τα ομόλογα περιφερειακών κρατών και κυρίως της Ελλάδας να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Οι νέες δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ που έδωσαν «ανάσες».

Deutsche Bank: Αρχισαν τα καμπανάκια στα ελληνικά ομόλογα

Οι πιέσεις στις αγορές των ομολόγων της περασμένης εβδομάδας μεταφέρθηκαν και στην εγχώρια αγορά, με τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων τίτλων να σημειώνουν νέα υψηλά. Οι αγορές προσαρμόζονται στην πρόσφατη ροή ειδήσεων για την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, εξηγεί η γερμανική Deutsche Bank.

H ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ευρωπαϊκή συνεδρίαση αργά χθες το βράδυ βοήθησε να ηρεμήσουν τα περιφερικά spreads μετά από μια μίνι πτωτική πορεία το πρωί. Τα ιταλικά 10ετή και τα ελληνικά ομόλογα ήταν +10,5 μ.β. και +25,5 μ.β. αντίστοιχα υψηλότερα, ενώ στα ελληνικά, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων επέστρεψαν, μετά την ομιλία, μόνο -6,1 bps από τα υψηλά και έκλεισαν +22,0 bps στο 2,45%. Σημειώστε ότι στα χαμηλά τους, μέσα του 2021, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών έφτασαν κοντά στο 0,5%.

Τι είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ Λαγκάρντ

Σε γενικές γραμμές, εξηγεί η DB, οι παρατηρήσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ είχαν παρόμοιο τόνο με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού έχουν μετακινηθεί προς τα πάνω, και δεν αντέδρασε ρητά στην αναπροσαρμογή της αγοράς για αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ. Τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει σταδιακή προσέγγιση για τη σύσφιξη της πολιτικής, κάνοντας διάκριση από άλλες προηγμένες οικονομίες που μπορεί να χρειαστεί να συσφίξουν ταχύτερα.

Καθοριστική για τη μεταστροφή των περιφερικών spreads ήταν η αναφορά της Λαγκάρντ περί αποφασιστικής υποστήριξής της προς την περιφέρεια σε πολλαπλά ερωτήματα, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της πολιτικής σε όλα τα κράτη-μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v