Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκθεση του S&P για την Εθνική

Στο BBB+/Stable/A-2 διατηρεί το rating της Εθνικής Τράπεζας η Standard & Poor’s σε έκθεσή της με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου, στην οποία υπογραμμίζεται το μέγεθος της τράπεζας και η κυρίαρχη θέση που αυτή κατέχει στην ελληνική αγορά.

Εκθεση του S&P για την Εθνική
Διατηρείται το rating της Εθνικής Τράπεζας στο BBB+/Stable/A-2 από την Standard & Poor’s σε έκθεση του οίκου με ημερομηνία 7 Ιανουαρίου, στην οποία μάλιστα υπογραμμίζεται η κυρίαρχη θέση της τράπεζας στην ελληνική αγορά.

Η S&P σχολιάζει πως το ratings της Εθνικής Τράπεζας αντανακλά το μέγεθος αυτής, την κυρίαρχη και σημαντική θέση της στην ελληνική αγορά, την ισχυρή ρευστότητά της. ”Τα θετικά αυτά στοιχεία εξισορροπούνται κατά κάποιον τρόπο από την πτωτική τάση που παρατηρείται τόσο στην κερδοφορία της Τράπεζας όσο και στο επίπεδο του βασικού κεφαλαίου”.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η κερδοφορία της Εθνικής έχει υποχωρήσει τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η προ φόρων απόδοση του ενεργητικού (ROAA) για το 2001 διαμορφώθηκε στο ”αδύναμο” 0,41% σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα.

Η S&P αναγνωρίζει ότι η τράπεζα θα συναντήσει δυσκολίες στην προσπάθειά της να ενισχύσει την κερδοφορία της, ιδιαίτερα σε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Τα ratings της Εθνικής μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά εξαιτίας των ρίσκων που προκύπτουν από την αύξηση του μεγέθους των δανείων, καθώς μάλιστα ενισχύεται ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά.

Σαν επιπλέον ”κίνδυνος” αναφέρεται η πορεία της κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία ενδέχεται να μην συμβαδίσει με την αντίστοιχη αύξηση των ρίσκων, καθώς η τράπεζα στοχεύει να ικανοποιήσει τις αποδόσεις των μετόχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v