«Καυτές» εξελίξεις φέρνει το 2022 σε επτά εισηγμένες

Αντιμέτωπες με σημαντικές αβεβαιότητες, αλλά και κρίσιμες επιχειρηματικές εξελίξεις θα βρεθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις τη νέα χρονιά. Από τις τράπεζες έως τα διυλιστήρια το τοπίο αλλάζει. Επτά χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

«Καυτές» εξελίξεις φέρνει το 2022 σε επτά εισηγμένες

Με το 2021 να οδεύει προς το τέλος του, πολλές και σημαντικές «εκκρεμότητες» έχουν αφήσει οι εισηγμένες εταιρείες για την επόμενη χρονιά, η οποία ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από μεγάλες αβεβαιότητες (βλέπε εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους).

Στις τράπεζες για παράδειγμα, αναμένεται με ενδιαφέρον την επόμενη χρονιά τόσο η νέα αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, όσο και οι κινήσεις των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ομίλων, μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αισιοδοξώντας ωστόσο ότι αυτές θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και δεν θα αποσκοπούν στην κάλυψη παλαιότερων «ανοιγμάτων».

Μέσα στο 2022 επίσης προβλέπεται να δούμε πολύ σημαντικές εξελίξεις τόσο σχετικά με την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group (ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όροι του deal, ιδίως για τους μετόχους της χανιώτικης εταιρείας) όσο και το εν συνεχεία εγχείρημα πώλησης της Attica Group (επηρεασμός και για τους μετόχους της μητρικής της MIG).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης αναμένονται οι δράσεις της ΔΕΗ (μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που ολοκλήρωσε πρόσφατα), της Lamda Develpoment (σχετικά με την πορεία της αξιοποίησης του Ελληνικού), αλλά και των δύο μεγάλων διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) που βρίσκονται σε μια φάση σταδιακής μετεξέλιξης των εργασιών τους και προσαρμογής στα δεδομένα της πράσινης ανάπτυξης.

Επίσης, είναι προφανές ότι το τοξικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων της Ελλάκτωρ δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, οπότε πολλά πράγματα αναμένεται πιθανότατα να διευθετηθούν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- μέσα στην επόμενη χρονιά.

Πέραν αυτών όμως, το 2022 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για τους μετόχους τουλάχιστον άλλων επτά εισηγμένων εταιρειών, στις οποίες πιθανολογούνται σημαντικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες:

Cenergy: Η συμφωνία δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ από κοινού με τον κολοσσό της Orsted είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου να οριστικοποιηθεί, ωστόσο κρίσιμο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του εργοστασίου, ή και το αν οι Δανοί θα αποκτήσουν μειοψηφικό ποσοστό στην ελληνική εισηγμένη.

Intertech: Η Eurobank δεν προτίθεται να διατηρήσει επ’ άπειρον το 30% της εταιρείας που απέκτησε πέρυσι το καλοκαίρι με βραχυμεσοπρόθεσμη προοπτική από τον Δημήτρη Κοντομηνά, έναντι ουσιαστικά υποχρεώσεων που είχε προς αυτήν ο γνωστός επιχειρηματίας. Σε περίπτωση πώλησης του προαναφερόμενου ποσοστού, είτε θα οδηγηθούμε στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, είτε στον έλεγχο της πλειοψηφίας από τον Κών/νο Αμοιρίδη, αν τελικά αυτό είναι το πρόσωπο που θα αγοράσει το πακέτο μετοχών από την Eurobank.

Ευρωσύμβουλοι: Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το 2022 θα έχουμε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την εταιρεία (η πρώτη περιμένει την έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) με τη δεύτερη να συνδυάζεται και με διεύρυνση του αντικειμένου δραστηριότητας της εισηγμένης.

Μπήτρος: Έχοντας αποκτήσει πλέον το 25% της ΣΙΔΜΑ, η εισηγμένη αναμένει μέσα στο 2022 να λήξει το… σίριαλ της αναδιάρθρωσης («κούρεμα») των δανειακών της υποχρεώσεων που έχει συμφωνηθεί από τις τράπεζες, προκειμένου: α) Να διαμορφώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί β) Να εξετάσει τα σενάρια περαιτέρω ανάπτυξής της μέσω πιθανής ένταξης και άλλων δραστηριοτήτων στον εισηγμένο όμιλο.

Βαρβαρέσος: Το 2022 αναμένεται μια κρίσιμη χρονιά για την εταιρεία, καθώς η γνωστή νηματουργία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει (μεγάλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες και ΔΕΗ, περιορισμένη ρευστότητα). Τα σχέδια προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα και το περιβάλλον στον κλάδο έχει επιδεινωθεί λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Alpha Αστικά Ακίνητα: Με ενδιαφέρον αναμένουν οι λίγοι σε αριθμό μέτοχοι μειοψηφίας της εισηγμένης τις εξελίξεις μέσα στο 2022, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν σαφή αντίληψη ούτε για το πώς θα καταλήξουν τα σχέδια χρησιμοποίησης της εταιρείας από την Alpha Bank (πλατφόρμα ακινήτων, με την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή), αλλά ούτε και για το αν οι μετοχές της θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Κλωστ/γία Ναυπάκτου: Από το 2022 η εταιρεία (μάλλον από Μάρτιο-Απρίλιο) θα λειτουργεί με πολύ μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα, μετά και την επένδυσή της στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v