Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού βάζει τον πήχη για τις ευρω-μετοχές η Citigroup

Τι βλέπει η τράπεζα για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Οι τιμές-στόχοι και σε ποιους τομείς προτείνει τοποθετήσεις στους επενδυτές. Τι πιστεύει ότι πρέπει να αποφύγουν.

Πού βάζει τον πήχη για τις ευρω-μετοχές η Citigroup

H Citi στην ετήσια έκθεση στρατηγικής της για τις ευρωπαϊκές μετοχές προβλέπει αύξηση 9% του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 μέχρι το τέλος του 2022. Αναμένει τα ευρωπαϊκά κέρδη ανά μετοχή (EPS) να αυξηθούν κατά 5% το 2022, στηριζόμενα σε μια θεαματική ανάκαμψη 70% το 2021.

Η άνοδος των κερδών θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές να προχωρήσουν μπροστά, παρά τις λογικά ακριβές αποτιμήσεις και την προοπτική αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζες υποδηλώνει μια ήπια άνοδο, εν μέρει λόγω των αναμενόμενων κερδών και στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία διατηρεί επιφυλακτική στάση. Η κλαδική της στρατηγική συνολικά εξακολουθεί να ευνοεί τους κυκλικούς τίτλους.

Τιμές-στόχοι της αγοράς

Η εξασθένηση της αύξησης των κερδών ανά μετοχή, οι εύλογα υψηλές αποτιμήσεις και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ σημαίνουν ότι το 2022 αναμένεται να είναι μια πιο δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με το 2021. Παρ' όλα αυτά, η τιμή-στόχος για τον δείκτη Stoxx 600 για το τέλος του 2022 είναι οι 520 μονάδες, γεγονός που συνεπάγεται 9% περιθώριο ανόδου. Προβλέπει κέρδη +12% στον βρετανικό δείκτη μετοχών FTSE 100 (με στόχο τις 8.200 μονάδες).

● EPS και αποτίμηση: Για το 2022, οι οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 4,2% και 3,9% στην Ευρωζώνη. Τα ευρωπαϊκά EPS έχουν ανακάμψει πάνω από 70% το 2021. Αναμένει άλλη μια αύξηση κατά 5% το 2022, ελαφρώς κάτω από το consensus των αναλυτών για +6%. Ο δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται επί του παρόντος με 16x τα fwd EPS 12 μηνών, πάνω από τη μακροχρόνια μέση τιμή των 14x. Οι μετοχές εξακολουθούν να φαίνονται πολύ φθηνές έναντι του σταθερού εισοδήματος. Οι προβλέψεις της τράπεζας υποθέτουν μια ήπια άνοδο, κυρίως λόγω των αναμενόμενων κερδών στην αγορά μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου.

● Τρία βασικά θέματα: Κίνδυνοι πρόβλεψης EPS, υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων, υψηλότερες πληρωμές μετόχων. Η Citi ανησυχεί ότι η οικονομική επιβράδυνση και τα περαιτέρω lockdowns θα ασκήσουν πιέσεις στα ευρωπαϊκά EPS. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, ιδίως στις ΗΠΑ, μπορεί να ωθήσει προς τα πάνω τις ονομαστικές και πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό μπορεί να απειλήσει τους υψηλά αξιολογημένους τομείς όπως η πληροφορική ή τα είδη πολυτελείας. Μπορεί να βοηθήσει τις παραδοσιακές συναλλαγές αξίας, όπως οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες.

Τα επίπεδα-ρεκόρ λειτουργικών ταμειακών ροών θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν υψηλότερες πληρωμές των μετόχων, με τις επαναγορές να έχουν αυξηθεί κατά 30% το 2022, πολύ ταχύτερα από τα μερίσματα στο +3%.

● Συστάσεις: Καθώς ακόμη η Citi λαμβάνει υπόψη ορισμένα από αυτά τα δυνητικά αντιφατικά θέματα, το ευρωπαϊκό υπόδειγμα διατηρεί την προτίμηση στους κυκλικούς έναντι των αμυντικών. Η Citigroup είναι overweight (σύσταση υπεραπόδοσης) στις Τράπεζες, τις Ασφάλειες, στους Βασικούς πόρους, στις βιομηχανικές επιχειρήσεις, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα είδη πολυτελείας και στα χημικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, είναι underweight (σύσταση υποαπόδοσης) στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις τηλεπικοινωνίες, στα τρόφιμα και ποτά, στα είδη προσωπικής φροντίδας, στα ταξίδια, στα αυτοκίνητα και στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα αγαπημένο value trade.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v