Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστηριακές: Ανεβαίνουν οι επιδόσεις, παραμένουν τα προβλήματα

Παρά τη φετινή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παραμένουν. Οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και οι προτάσεις που... αραχνιάζουν στο συρτάρι. Αναλυτικοί πίνακες.

Χρηματιστηριακές: Ανεβαίνουν οι επιδόσεις, παραμένουν τα προβλήματα

Μπορεί οι χρηματιστηριακές εταιρείες να έχουν βγάλει το 2021 τo κεφάλι... έξω από το νερό, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα διαρθρωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έχουν αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, όλοι συμφωνούν πως χρειάζεται σειρά θεσμικών παρεμβάσεων προκειμένου ο κλάδος να ανακάμψει περαιτέρω και να λειτουργήσει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά δηλώνουν στο Euro2day.gr παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας τις φετινές εξελίξεις, όπου οι οικονομικές επιδόσεις των ΑΧΕ και των ΑΧΕΠΕΥ δείχνουν να είναι σε γενικές γραμμές βελτιωμένες.

Ειδικότερα, από την αρχή του έτους έως και τις 10 Δεκεμβρίου, η αξία των συναλλαγών στο ΧΑ διαμορφώθηκε στα 32,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 4,3 δισ. αφορούσαν «πακέτα»), επίδοση βελτιωμένη κατά 11% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πέρα όμως από τις υψηλότερες συναλλαγές στο ταμπλό του ΧΑ, οι χρηματιστηριακές εταιρείες ευνοήθηκαν και από άλλους παράγοντες, όπως:

  • Η αύξηση των τιμών των μετοχών (π.χ. κέρδη χαρτοφυλακίου για όσες εταιρείες προβαίνουν σε αγοραπωλησίες για ίδιο λογαριασμό).
  • Ο μεγαλύτερος αριθμός αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και λοιπών επιχειρηματικών κινήσεων που απέφεραν έσοδα από συμβουλευτικές υπηρεσίες και διαμεσολάβηση.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων, όπου στον πρώτο εμφανίζεται η αθροιστική προ φόρων κερδοφορία όλων των ΑΧΕ κατά το έτος 2020 (στα 4,5 εκατ. ευρώ, έναντι 2,43 εκατ. το 2019 με παράλληλη άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 82,14 στα 87,6 εκατ. ευρώ) και στο δεύτερο οι επιδόσεις οκτώ εταιρειών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο.

Η εικόνα βελτίωσης ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν ανατρέπει τα σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου, μερικά εκ των οποίων είναι η διατήρηση της αξίας των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα, η μεγάλη εξάρτηση από τη δραστηριότητα των ξένων που συχνά συνοδεύεται από «σκοτωμένες» προμήθειες, αλλά και το γεγονός ότι πολλές ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ λειτουργούν εδώ και χρόνια με προσωπικό «εκτάκτου ανάγκης», σε μια προσπάθειά τους να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Παράλληλα, η βελτίωση των αθροιστικών αποτελεσμάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εταιρείες που εμφανίζουν ζητήματα οικονομικής-εποπτικής φύσεως. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όχι μόνο έχει εντείνει τους ελέγχους, αλλά παράλληλα επιχειρεί να λάβει και μέτρα προληπτικού χαρακτήρα. Ήδη, σε μία εταιρεία έχουν μεταφερθεί οι υπηρεσίες θεματοφυλακής προκειμένου να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στους πελάτες ακόμη και σε περίπτωση που τελικά δεν μπορέσει να επιβιώσει, ενώ φαίνεται πως παρόμοιας φύσης παρεμβάσεις πιθανολογούνται σε ακόμη μία ή δύο περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΜΕΧΑ έχει υποβάλλει υποβάλει σειρά αιτημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία εν πολλοίς ενσωματώθηκαν στις Προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών από το Νοέμβριο του 2020, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε ουσιαστική ενέργεια από την πλευρά της κυβέρνησης και ούτε υπάρχει κάποια ένδειξη προώθησής τους, ιδίως μετά την κατάργηση του Υφυπουργείου που ήταν αρμόδιο για θέματα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v