Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόβει» τις εκτιμήσεις για την Ευρώπη η HSBC

Τα συνεχιζόμενα lockdowns στις οικονομίες και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς απομακρύνουν και πάλι την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης, τονίζει ο οίκος. Αναβαθμίζει ωστόσο τις προβλέψεις για το 2022.

«Κόβει» τις εκτιμήσεις για την Ευρώπη η HSBC

Η HSBC υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη φέτος, αφού τα συνεχιζόμενα lockdowns στις οικονομίες και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς απομακρύνουν και πάλι την πιθανότητα ταχείας ανάκαμψης της κατανάλωσης, ωστόσο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναβαθμίσει η βρετανική τράπεζα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2022.

Η HSBC επισημαίνει ότι η ασθενέστερη μεταβολή των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπερκαλύψει τα θετικά νέα του τέταρτου τριμήνου και την ανθεκτικότητα που δείχνουν οι επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, η HSBC τοποθετεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 3,6% από 4,3% προγενέστερα για το 2021 ενώ για το 2022 αναμένει ρυθμό 3,5% αντί για 3,1%, που προέβλεπε πριν. Η καθαρή ζημιά από την πανδημία στο τέλος του 2022 θα είναι της τάξεως του 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.

Όπως επισημαίνει η HSBC, η ευρωπαϊκή οικονομία επεφύλασσε μία μεγάλη θετική έκπληξη στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, καθώς η συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν 0,7% σε τριμηνιαίους όρους (σ.σ. σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο δηλαδή) και ήταν μικρότερη από τη συρρίκνωση 2,7% που ανέμενε το consensus των αναλυτών.

Γαλλία και Ισπανία εξέπληξαν περισσότερο, ενώ η μικρή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία σημαίνει ότι η χώρα θα γλιτώσει την επιστροφή σε ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v