Μεγάλη ήταν η ζήτηση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο που εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ, καθώς λίγο μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η ζήτηση ξεπέρασε τα 22 δισ. ευρώ και οδήγησε σε βελτίωση της καθοδήγησης για την απόδοση του τίτλου. Με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο και το δημόσιο θα αντλήσει ποσό 3,5 δισ. ευρώ.
Ενώ αρχικά είχε δοθεί καθοδήγηση για επιτόκιο Mid Swaps + 110 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,9%, αυτό περιορίστηκε σε Mid Swaps +100 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,80%.
Σημειώνεται ότι για την έκδοση που λήγει τον Ιούνιο του 2031 ανάδοχες τράπεζες είναι οι Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank.
Η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 0,67%, καταγράφοντας μικρή άνοδο τις τελευταίες ημέρες από το ιστορικό χαμηλό του 0,55%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 124 μονάδες βάσης.
Παρότι την προηγούμενη Παρασκευή ο οίκος Fitch διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε «ΒΒ» και τις προοπτικές «σταθερές» και οι συνθήκες στη γειτονική Ιταλία δεν είναι οι καλύτερες, το ελληνικό δημόσιο δεν φαίνεται να επηρεάζεται, αφού η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα είναι υψηλότερη από την προσφορά. Η χώρα, σύμφωνα με την ετήσια στρατηγική της, στοχεύει σε εκδόσεις ομολόγων, αξίας από 8 έως 12 δισ. ευρώ, εντός του έτους. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ελληνικές εκδόσεις θα πραγματοποιηθούν Ιανουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο και Οκτώβριο.
Το αποθεματικό που έχει δημιουργηθεί από τις εκδόσεις ομολόγων και το «ρολάρισμα» των εντόκων γραμματίων επιτρέπει στη χώρα να διαχειριστεί την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία για το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Η δυναμική που έχει δώσει στις αγορές ομολόγων η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω της επέκτασης του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP κατά 500 δισ. ευρώ στο 1,85 τρισ. ευρώ επιτρέπει την ανεμπόδιστη παρουσία της χώρας μας στις αγορές των ομολόγων. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021 και ουσιαστικά οι εκδόσεις που προγραμματίζονται για φέτος στα 8-12 δισ. ευρώ είναι μικρές σε μέγεθος. Η αγορά, μάλιστα, προεξοφλεί ήδη ότι η χώρα θα εξετάσει την έκδοση πιο μακροπρόθεσμων τίτλων, 20ετών ή και 30ετών, κατά την επόμενή της έξοδο στις αγορές.
Σταϊκούρας: Νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου
«Η Ελλάδα, σήμερα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της, έλαβε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τη σημερινή έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Οπως ανέφερε ο υπουργός, η Ελλάδα «άντλησε από τις αγορές, σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%.
Είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές.
Και το έπραξε με νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.
Επιπλέον τονίζεται ότι, και στη σημερινή έκδοση, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή και η ποιότητα εξαιρετική. Η μεθοδική δουλειά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και συνολικά του Υπουργείου Οικονομικών φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος.
Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και του Οικονομικού Επιτελείου της για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, καθώς και για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας, αποτιμάται θετικά από τους διεθνείς επενδυτές.
Οι πολίτες, η Κυβέρνηση και το κράτος, με την κοινή προσπάθειά μας, κερδίζουμε για τη χώρα, αξιοπιστία, κύρος και ισχύ.
Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή.
Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».