Τι χρειάζεται το Χρηματιστήριο για να συνεχίσει ανοδικά

Το κλίμα στην αγορά των ομολόγων και το μειωμένο ρίσκο χώρας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η εγχώρια αγορά μετοχών. Οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις στους βασικούς δείκτες του χρηματιστηρίου και ο ρόλος των τραπεζών.

Τι χρειάζεται το Χρηματιστήριο για να συνεχίσει ανοδικά

 Η κίνηση πάνω από την περιοχή των 650 μονάδων είναι το πρώτο εμπόδιο, προτού γίνει η προσπάθεια προσέγγισης των 665 μονάδων, περιοχή που από τον Ιούλιο σταματά τις ανοδικές διαθέσεις των επενδυτών. Η επιβεβαίωση της περιοχής των 610-615 μονάδων ως περιοχή στήριξης στο ελληνικό χρηματιστήριο και οι 665 μονάδες ως ταβάνι αποτελούν το εύρος κίνησης στην αγορά. Η διάσπαση μιας εκ των δύο περιοχών θα προκαλέσει και αύξηση των συναλλαγών.

Την ίδια ώρα, οι εισηγμένες του Χ.Α. έχουν δείξει υψηλό βαθμό αντοχής στο πλήγμα της πανδημίας και στον γεωπολιτικό κίνδυνο και είναι αυτές που στηρίζουν την προσπάθεια αναρρίχησης και της διατήρησης του ενδιαφέροντος σε κάπως υψηλότερο επίπεδο. Δυστυχώς, η ελληνική αγορά μετοχών είναι η πρωταθλήτρια σε πτώση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναδυόμενες αγορές και από τις αρχές του 2020, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε πτώση στο μέγιστο επίπεδό του κατά -47%, ενώ έκτοτε οι απώλειες έχουν λειανθεί αισθητά και διαμορφώνονται πλέον στο -29%.

Πιο τεχνικά, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 636 μονάδων και του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1.519 μονάδων έδωσαν τα «καύσιμα» στους δείκτες για την πορεία προς τα επόμενα τεχνικά σημεία. Η διάθεση πάντως τη δεδομένη στιγμή δείχνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η αδυναμία διάσπασης των 665 μονάδων, παρότι οι θετικές εξελίξεις στο εξωτερικό αλλά και στην αγορά ομολόγων παρέχουν σαφείς στηρίξεις στους αγοραστές.

Ο Γενικός Δείκτης πήρε απόσταση ασφαλείας από τις 636 μονάδες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις και να επανέλθουν οι σκέψεις για αναμέτρηση με τη ζώνη 652-662 μονάδων. Το πτωτικό σενάριο, που δείχνει να έχει ίδιες πιθανότητες για την ώρα, θα αναβληθεί μόνο με την έγκυρη και έγκαιρη υπέρβαση των 652-662 μονάδων. Οι στηρίξεις τοποθετούνται στις 619, 600, 593, 582 και 539 μονάδες για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη.

Η βραχυπρόθεσμη τάση για τον Γενικό Δείκτη, εφόσον μπορέσει τη διάσπαση, θα γίνει πολύ πιο θετική και θα αυξηθεί υπέρμετρα η πιθανότητα, η αγορά να προχωρήσει προς υψηλότερα επίπεδα και τη ζώνη των 680-705 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η προσπάθεια είναι να κινηθεί προς το επίπεδο των 1.550 μονάδων, με την ανοδική διάσπαση να αποτελεί δυνητικά τη βέλτιστη εξέλιξη στην αγορά. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει εύρος κίνησης μεταξύ των 1.472 και 1.623 μονάδων και η διάσπαση του κάτω άκρου μπορεί να αποτελεί σήμα για τη μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς, αν δεν αναιρεθεί με αυξημένες αξίες συναλλαγών. Υψηλότερα, η κίνηση μπορεί να ανέλθει μέχρι τα παραπάνω όρια, με τα επιμέρους επίπεδα με σημασία για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να τοποθετούνται στις 1.504, 1.492 και 1.430 μονάδες, στο κακό σενάριο. Σε περίπτωση προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης και κλεισίματος, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1.546, 1.569 και 1.571 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης των τραπεζών, όσο παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, εμποδίζει την ευρύτερη αγορά από το να δει υψηλότερα επίπεδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μικρού αριθμού εξωστρεφών μετοχών. Το επόμενο όριο είναι οι 320 μονάδες. Το ιστορικό χαμηλό στις 266 μονάδες παραμένει το κομβικό σημείο στον δείκτη των τραπεζών. Με πτώση από 60% έως 70% από τις αρχές του έτους και με μικρές μεταβολές από τα χαμηλά τους, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες παραμένουν εντός του καναλιού αδυναμίας.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v