Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

STOXX 600: Ένα ελληνικό ΑΕΠ χάθηκε σε μία ημέρα

Εξανεμίστηκαν περίπου 180 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε μία ημέρα. Ισχυροί τριγμοί σε εταιρείες ειδών πολυτελείας, αεροπορικές και ξενοδοχειακούς ομίλους. Αντιστάθμιση από χρυσό και κρατικά ομόλογα.

STOXX 600: Ένα ελληνικό ΑΕΠ χάθηκε σε μία ημέρα

Σχεδόν ένα ελληνικό ΑΠΕ χάθηκε στα ευρω-χρηματιστήρια μέσα σε μία ημέρα. Πάνω από το 97% των μετοχών στον δείκτη STOXX 600 κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με πολλές εξ αυτών να υποχωρούν από υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν περίπου 180 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη.

Οι πιθανές συνέπειες στις επιχειρήσεις από τον νέο κοροναϊό της Κίνας οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε πτώση άνω του 2% σήμερα, αφού η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρέτεινε τις αργίες για την κινεζική Πρωτοχρονιά.

Τριγμοί

Τους ισχυρότερους τριγμούς υπέστησαν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, αεροπορικών εταιριών και ξενοδοχειακών ομίλων, που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους Κινέζους καταναλωτές. Οι βασικοί παίκτες στα είδη πολυτελείας στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα.

Αντίθετα, οι επενδυτικές επιλογές που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα, σημείωσαν άνοδο ενώ ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στην Κίνα αυξήθηκε στους 81 και ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε άλμα περίπου 30% σε μία ημέρα.

Λόγω των σημαντικών απωλειών που καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας, ο γαλλικός δείκτης CAC σημείωνε υποαπόδοση έναντι των χρηματιστηρίων της περιοχής, υποχωρώντας νωρίτερα κατά 2,2%. Οι μετοχές των LVMH, Christian Dior, Hermes και Kering -ιδιοκτήτριας της Gucci- που βασίζονται πολύ στη ζήτηση από την Κίνα, σημείωσαν πτώση άνω του 3%.

Άλλες εταιρίες που διαθέτουν είδη πολυτελείας, όπως ο όμιλος Burberry, η Moncler, οι ελβετικές ωρολογοποιίες Swatch και Richemont σημείωσαν πτώση μεταξύ 2,7% και 4,6%, ενώ η εταιρία λιανικών πωλήσεων σε αεροδρόμια Dufry οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Συγκρίνοντας τον νέο κοροναϊό με την επιδημία του SARS το 2002-03, αναλυτές της Bernstein τόνισαν ότι οι Κινέζοι το 2003 αντιστοιχούσαν μόλις στο 2% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας, ενώ το 2019 στο 35%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» για τους Ευρωπαίους επενδυτές, σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, οι αεροπορικές εταιρείες Air France, Lufthansa και IAG -ιδιοκτήτρια της British Airways-, η εταιρεία κρουαζιέρας Carnival, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Accor και IHG οδήγησαν τον ευρωπαϊκό δείκτη μετοχών ταξιδιών και αναψυχής σε χαμηλό σχεδόν επτά εβδομάδων.

Ο δείκτης πρώτων υλών κατέγραφε τη χειρότερη ημέρα του εδώ και σχεδόν έξι μήνες, λόγω φόβων για την ανάπτυξη στην Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετάλλων στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v