Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: Οι επιδράσεις από τη μείωση της ΕΚΤ

Τα περιθώρια (margins) στην καταναλωτική πίστη και τα ενυπόθηκα δάνεια προβλέπεται να επηρεαστούν δραστικότερα λόγω της μείωσης του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ (0,5%), εκτιμά η Marfin Hellenic στο πρωινό report της (06/12).

Marfin: Οι επιδράσεις από τη μείωση της ΕΚΤ
Περιορισμένες επιπτώσεις θα επιφέρει στα περιθώρια (margins) των ελληνικών τραπεζών η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (0,50%), εκτιμά η Marfin Hellenic στο πρωινό report της (06/12), χαρακτηρίζοντας γενικώς την περιστολή στο κόστος δανεισμού θετική για τα περιθώρια των τραπεζών.

Η Marfin Hellenic προβλέπει πάντως πως η μείωση των επιτοκίων στον τομέα των καταθέσεων δεν θα είναι ανάλογη των 50 μονάδων βάσεων της ΕΚΤ.

Στον τομέα των χορηγήσεων εκτιμάται μικρή μείωση στους τόκους των επιχειρηματικών δανείων, αφού ήδη το επιτόκιο διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο report.

Αντίθετα, η Marfin Hellenic εκτιμά πως οι μεταβολές των περιθωρίων θα είναι μεγαλύτερες στα καταναλωτικά και (μακροχρόνια) ενυπόθηκα δάνεια.

Καταληκτικά προβλέπει πως βραχυχρόνια, οι τράπεζες που είναι καθαροί δανειζόμενοι στη διατραπεζική αγορά, όπως η Alpha Bank, η Εμπορική και η Τράπεζα Πειραιώς θα ωφεληθούν περισσότερο από την κίνηση της ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v