Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις Merrill Lynch για 3 ελληνικές τράπεζες

Αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το μέρισμα ανά μετοχή τριών ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Εμπορική και Alpha Bank) η Merrill Lynch σε ισάριθμες εκθέσεις της (03-04/12), δίχως να μεταβάλλει την ουδέτερη (neutral) σύστασή της.

Εκτιμήσεις Merrill Lynch για 3 ελληνικές τράπεζες
Σε αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις εκτιμήσεις της για το μέρισμα ανά μετοχή (DPS) τριών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Alpha Bank), προβαίνει μεταξύ άλλων, η Merrill Lynch σε αντίστοιχες εκθέσεις της με ημερομηνία 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως η Merrill Lynch δεν μεταβάλλει την ουδέτερη (neutral) θέση της για τις τρεις εταιρίες.

Αναλυτικότερα, για την Alpha Bank προβλέπει πως τα DPS του τρέχοντος έτους θα διαμορφωθούν χαμηλότερα κατά 28%, ενώ για το 2003 εκτιμά μείωση ύψους 35%. Η Merrill Lynch εκτιμά πως το ποσοστό των κερδών που θα καταβληθεί στους μετόχους (payout ratio) για το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 35% για το 2002 και τα επόμενα έτη.

Στον αντίποδα η επενδυτική τράπεζα αναβαθμίζει κατά 7% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) της Alpha Bank (IAS – 2002), ενώ για το επόμενο έτος η (πτωτική) αναθεώρηση αγγίζει ποσοστό ύψους 1%.

Αξίζει να σημειωθούν οι σημαντικές αποκλίσεις που παρουσιάζουν τα εκτιμώμενα μεγέθη της Alpha Bank με βάση τα Διεθνή και τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Έτσι, τα μετά φόρων κέρδη της τράπεζας προβλέπονται στα 181 εκατ. ευρώ για το 2002 με βάση τα πρώτα, ενώ στα 123 εκατ. ευρώ υπολογίζονται με βάση τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Αναφορικά με την Εθνική Τράπεζα η Merrill Lynch αναθεωρεί κατά 50% τις προβλέψεις της για τo DPS το τρέχον έτος, ενώ για το επόμενο η αρνητική αναθεώρηση αγγίζει το 35%.

Μολαταύτα, αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τα EPS της Εθνικής Τράπεζας κατά 6% στο τρέχον έτος και κατά 3% για το 2003.

Ανάλογη θέση υιοθετεί για την μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, προβλέποντας πως το μέρισμα ανά μετοχή θα μειωθεί κατά 35% για το διάστημα 2002 – 2004.

Η Εμπορική Τράπεζα αποτελεί την μοναδική τράπεζα για την οποία η Merrill Lynch αναθεωρεί προς τα κάτω (2% για το 2002 και 4% για το 2003) τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v