Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τρεις κατευθύνσεις η συνεργασία με το NYSE

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η συμφωνία-πλαίσιο του ελληνικού χρηματιστηρίου με το NYSE, όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, ενώ τόνισε ότι μέχρι το Μάϊο θα ξεκινήσουν οι σταυροειδείς συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδος - Ισραήλ.

Σε τρεις κατευθύνσεις η συνεργασία με το NYSE
Σε τρεις άξονες πρόκειται να αναπτυχθεί η συνεργασία του ελληνικού χρηματιστηρίου με αυτό της Νέας Υόρκης, όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Παναγιώτης Αλεξάκης.

Όπως τόνισε ο ίδιος η συνεργασία που υπεγράφη με την διοίκηση του NYSE ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας έξι μηνών και είναι μια συμφωνία πλαίσιο με διαχρονική σημασία.

Η συμφωνία περιέχει τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά την συνεργασία για την ανάπτυξη των δύο αγορών, ενώ η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στη συνεργασία για την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα της αγοράς, δηλαδή για την αποφυγή καταχρηστικών συμπεριφορών και την αύξηση της ρευστότητας. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην ανταλλαγή πληροφόρησης μεταξύ των δύο μερών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκης η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι το NYSE έχει κάνει ελάχιστες συνεργασίες σε παρόμοιο επίπεδο στο παρελθόν, μεταξύ των οποίων η συνεργασία με το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ένας από τους στόχους της συνεργασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι και η προσέλκυση κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, στις οποίες όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάκης υπάρχουν 2,5 εκατ. ελληνοαμερικανοί επενδυτές, οι οποίοι ενδεχομένως ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο σήμερα η διοίκηση του Χ.Α. θα έχει συνάντηση με τους τούρκους vendors στα πλαίσια της συνεργασίας των τριών χρηματιστηρίων της Κωνσταντινούπολης, του Τέλ Αβίβ και της Αθήνας. Επίσης θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση τον Δεκέμβριο ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α. μέχρι το Μάϊο θα έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες για τις σταυροειδείς συναλλαγές μεταξύ των τριών χρηματιστηρίων.

Με άλλα λόγια αν κάποιος επενδυτής ενδιαφέρεται να επενδύσει σε οποιοδήποτε από τα τρία χρηματιστήρια τότε θα μπορεί να απευθύνεται στην χρηματιστηριακή εταιρία της χώρας του, αποφεύγοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v