Νέο μπαράζ προστίμων από Κεφαλαιαγορά

Σειρά προστίμων για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας επέβαλε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως για την εισαγωγή της Ιντραμετ στην Κύρια Αγορά.

Νέο μπαράζ προστίμων από Κεφαλαιαγορά
Σειρά προστίμων για παραβιάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας επέβαλε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δίνοντας παράλληλα το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ιντραμετ

με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά.

Ειδικότερα η Κεφαλαιαγορά προχώρησε στην επιβολή προστίμου 15.000 ευρώ στην εταιρία ’’Όμιλος ΜΕΑΓΑ ΑΕ Συμμετοχών’’ καθώς και προστίμων συνολικού ύψους 28.500 ευρώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κ.κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτη Τσιχριτζή, Αθανάσιο Φαρμάκη, Σοφία Παπακωνσταντίνου, Κωνσταντίνο Φαρμάκη, Λάμπρο Τουλιάτο και Λάμπρο Σωτηρόπουλο για διάδοση ανακριβούς και ελλιπούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού σχετικά με τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της παραπάνω εταιρίας.

Ειδικότερα η εταιρία στις δημοσιευμένες ετήσιες και περιοδικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για τις χρήσεις 1998, 1999 και 2000 δεν απεικόνιζε στην κατάσταση αποτελεσμάτων την αναλογία των μετοχών μειοψηφίας στα κέρδη, με αποτέλεσμα τα κέρδη του ομίλου να εμφανίζονται υψηλότερα των πραγματικών.

Επίσης, επέβαλε πρόστιμο, συνολικού ύψους 365.000 ευρώ στην εταιρία Merit AXEΠΕΥ, στις υπεράκτιες εταιρίες ALASTOR HOLDINGS LTD, MERCER LTD, PROTOSTAT INVESTMENT LTD καθώς και στις κυρίες Α. Σιμούδη και Α. Παπαναστασίου (πρόσωπα συνδεόμενα με μεγάλους μετόχους), διότι συμμετείχαν σε μεθοδευμένες και προσυνενοημένες συναλλαγές επί μετοχών της εταιρίας INFORMER A.E. κατά το διάστημα 31.7.2001 έως 28.9.2001 που είχαν ως αποτέλεσμα τη διάδοση ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών ως προς την εμπορευσιμότητα της παραπάνω μετοχής.

Επέβαλε επίσης πρόστιμο, ύψους 45.000 ευρώ στην εταιρία ΙΠΠΟΤΟΥΡ Α.Ε. και 190.000 ευρώ στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, κυρία Α. Χανδρή, και κ.κ. Α. Ρούσσο, Ι. Ελμέζογλου, Ι. Μερίτση, Γ. Καλαμωτουσάκη και Μ. Τζουμάρα, επειδή τροποποίησαν τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων και αφετέρου υπέγραψαν προσύμφωνο για την εξαγορά του 80% των μετοχών αλλοδαπής εταιρίας συμφερόντων της προέδρου της εταιρίας και του συζύγου της, χωρίς να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό ως όφειλαν, σύμφωνα με τον κανονισμό για τη συμπεριφορά των εισηγμένων εταιριών.

Προχώρησε επίσης στην προσωρινή αναστολή κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 2836/2000 της λειτουργίας των εταιριών DEAL CENTER ΑΕΛΔΕ (Γιαννιτσά), ΑΞΙΟΝ ΦΙΝΤΕΛΙΤΙ ΑΕΛΔΕ (Κατερίνη)., DEVELOP ΑΕΛΔΕ (Κέρκυρα), VELOS ΑΕΛΔΕ (Αθήνα), ΚΩΣ FINANCE ΑΕΛΔΕ (Κώς), ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΕΛΔΕ (Κέρκυρα) και QUEST ΑΕΛΔΕ (Αθήνα) επειδή διαπιστώθηκαν ύστερα από έλεγχο, παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Επίσης προχώρησε στην επιβολή προστίμου ύψους 24.000 ευρώ στην ΑΓΗΣ ΑΕΛΔΕ (Λάρισα) και 3.000 ευρώ στην ΝΤΑΚΑΚΗΣ ΑΕΛΔΕ (Ρέθυμνο) για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και του κώδικα δεοντολογίας, καθώς και στην επιβολή προστίμου ύψους 5.800 ευρώ στην κ. Κατερίνα Κουτσολιούτσου, μέτοχο της εταιρίας FOLLI FOLLIE Α.Ε.Β.Ε. διότι δεν ενημέρωσε εμπρόθεσμα για μεταβολή σημαντικού μετοχικού ποσοστού σύμφωνα με το ΠΔ 51/92.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τέλος ενέκρινε τη συγκρότηση επιτροπής εξετάσεων για την προετοιμασία και διενέργεια των εξετάσεων επαγγελματικής πιστοποίησης των στελεχών της αγοράς και των υποψήφιων χρηματιστηριακών εκπροσώπων που θα διεξαχθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v