Εισηγμένες: Ποιες και πόσο επηρεάζονται από την ευρωπαϊκή ύφεση

Σχετικά περιορισμένο αναμένεται να είναι το αποτύπωμα της ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης στα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων. Οι εταιρείες που επηρεάζονται περισσότερο και τα σενάρια της «επόμενης μέρας».

Εισηγμένες: Ποιες και πόσο επηρεάζονται από την ευρωπαϊκή ύφεση

Οι πρώτες επιπτώσεις από την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος γίνονται ορατές στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων εταιρειών, η δημοσίευση των οποίων θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι επιπτώσεις αυτές θα είναι μεν ορατές στα αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών, αλλά όχι έντονες, τουλάχιστον επί του παρόντος. Και σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για τις ελληνικές εισηγμένες δεν είναι το τι έγινε μέχρι τώρα, αλλά το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.

«Κάνε με προφήτη, να σε κάνω πλούσιο» απαντά υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εξαγωγικής εταιρείας στο Euro2day.gr όταν του θέσαμε το σχετικό ερώτημα, συνεχίζοντας: «Πολλοί φοβούνται ότι η ύφεση στην Ευρώπη ήρθε για να μείνει και πως θα βαθύνει μέσα στην επόμενη διετία. Προσωπική μου άποψη ωστόσο είναι πως δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη. Η πολιτική χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια -μερική έστω- εκτόνωση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τέλος μια σειρά άλλων πολιτικών οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά, θεωρώ πως είναι σε θέση να επαναφέρουν την ευρωπαϊκή οικονομία σε ανοδική τροχιά».

Στην Ελλάδα τώρα, οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες (πχ Επίλεκτος, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου) ήταν οι πρώτες (από το τελευταίο τρίμηνο του 2018) που είχαν δει τα σημάδια της ύφεσης στην Ευρώπη και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, με τη ζήτηση να υποχωρεί σε όγκο μέσα στη φετινή χρονιά και τις τιμές του νήματος να ταλαιπωρούνται.

Ο όγκος των πωλούμενων ελληνικών μαρμάρων στο εξωτερικό υποχρεώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο σε πτώση που υπολογίζεται γύρω στο 5%, επηρεάζοντας ως ένα σημείο (μαζί με άλλους παράγοντες) την χαμηλότερη επίδοση των εισηγμένων εταιρειών Ικτίνος Ελλάς και Mermeren Kombinat. Βασικό αίτιο των μειωμένων εξαγωγών ήταν η αγορά της Κίνας (ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός των ελληνικών εταιρειών του κλάδου), όπου φαίνεται να παρατηρούνται τάσεις συγκράτησης των εισαγωγών τους μέσα στο περιβάλλον του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, η Ικτίνος Ελλάς υποστηρίζει ότι η μείωση των πωλήσεών της ήταν αποτέλεσμα προσωρινών εξορυκτικών της προβλημάτων στο λατομείο του Βώλακα και πως οι σχέσεις της με τους Κινέζους πελάτες της παραμένουν άριστες.

Από την πλευρά της, η ElvalHalcor κατάφερε μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο να αυξήσει τους όγκους των πωλήσεών της τόσο στα προϊόντα αλουμινίου, όσο και στα προϊόντα χαλκού, απευθυνόμενη κατά κύριο λόγο στις ευρωπαϊκές αγορές. Μέχρι τώρα, τα στελέχη της έχουν διαγνώσει μια πτώση της ζήτησης μόνο στα προϊόντα έλασης χαλκού (επηρεασμός από την πορεία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας) όπου όμως η ελληνική εταιρεία -κόντρα στη γενικότερη κατάσταση- κατάφερε και φέτος να αυξήσει τις πωλήσεις της (με χαμηλότερο όμως ρυθμό σε σχέση με το παρελθόν).

Η διεθνής οικονομική στασιμότητα όμως έχει επηρεάσει έμμεσα και σειρά άλλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός της τιμής του πετρελαίου και των περιθωρίων διύλισης που υποχώρησαν φέτος, επέδρασε στα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων διυλιστηρίων (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια).

Οι διεθνείς τιμές των μετάλλων επηρεάστηκαν πτωτικά από το συνδυασμό ευρωπαϊκής ύφεσης και πολιτικής Τραμπ στο διεθνές εμπόριο, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά στο πρώτο εξάμηνο τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ. Σε άλλες ο επηρεασμός είναι καθαρά λογιστικός (αποτιμήσεις αποθεμάτων, όπως πχ σε εταιρείες του Ομίλου Viohalco), ενώ σε άλλες έχει συρρικνώσει το μικτό περιθώριο κέρδους -πχ εταιρείες ειδών εμπορίου χάλυβα (πχ Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου), Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρώπη δεν επηρεάζει μόνο αρνητικά τα αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών. Και αυτό, γιατί η πολιτική της ΕΚΤ χαμηλώνει περαιτέρω το ύψος των επιτοκίων, άρα και το κόστος χρηματοδότησης των εισηγμένων Ομίλων. Ήδη, σχετικές αναφορές έχουν γίνει από αρκετές εταιρείες, όπως πχ στις θυγατρικές του Ομίλου Viohalco, στην Αφοί Κορδέλλου (όροι αναχρηματοδότησης), στη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, κ.α.

Τέλος, αρκετές εταιρείες του (πχ θυγατρικές Ομίλου Viohalco, Flexopack, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης) που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σχετικά το αν και πώς η χώρα αυτή θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι προφανές ότι: α) Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν β) Αν υπάρξουν παρενέργειες, οι διοικήσεις των εταιρειών θα προσπαθήσουν να τις αμβλύνουν, έχοντας ενδεχομένως επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια δράσης από τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v