Εισηγμένες: Ποιες ετοιμάζονται να μοιράσουν χρήμα στους μετόχους

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε αυξημένες διανομές στους μετόχους. Ποιες μεγάλες εταιρίες δεν έχουν ακόμα ανοίξει τα χαρτιά τους. Αναλυτικός πίνακας με συγκρίσεις και αποδόσεις.

Εισηγμένες: Ποιες ετοιμάζονται να μοιράσουν χρήμα στους μετόχους

Παρά το γεγονός ότι φέτος προβλέπεται από τους αναλυτές να αυξηθούν σημαντικά οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων προς τους μετόχους τους, αρκετές είναι οι διοικήσεις των εταιρειών που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει την πολιτική που θα ακολουθήσουν στο συγκεκριμένο θέμα, αναμένοντας προφανώς τις εξελίξεις των επόμενων μηνών.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, αρκετές εισηγμένες έχουν ανακοινώσει πως θα μοιράσουν (ή και έχουν μοιράσει) φέτος υψηλότερα ποσά από πέρυσι: Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Eλληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, BriQ Properties, Epsilon Net, Κλουκίνας-Λάππας, Παπουτσάνης (διπλασιασμός επιστροφής κεφαλαίου από 0,01 σε 0,02 ευρώ ανά μετοχή), ενώ μετά από χρόνια (για δεύτερη φορά μέσα στην κρίση) θα διανείμει χρήματα στους μετόχους της η ElvalHalcor (είχε μοιράσει και άλλη μια χρονιά ως ΕΛΒΑΛ).

Σταθερές χρηματικές διανομές για φέτος έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα εταιρείες όπως η Fourlis, η Motor Oil, το Πλαίσιο και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αντίθετα, μειωμένα ποσά θα μοιραστούν σε ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ (σε περίπτωση που δεν επαναληφθεί επιστροφή κεφαλαίου) και πιθανότατα σε εισηγμένες που πέρυσι είχαν προχωρήσει σε απροσδόκητα υψηλές χρηματικές διανομές (π.χ. ΕΛΤΡΑΚ).

Τα παραπάνω στοιχεία (και οι σχετικές μερισματικές αποδόσεις) απεικονίζονται στον παρατιθέμενο πίνακα.

Παράγοντες που αναμένεται να ωθήσουν τις εταιρείες στη διανομή μεγαλύτερων ποσών προς τους μετόχους τους είναι η υψηλότερη εταιρική κερδοφορία του 2018, η σταδιακή αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας, καθώς και οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που σημειώνουν κατά τα τελευταία χρόνια αρκετοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ωστόσο, παρά τη γενικότερη ανοδική τάση, αρκετές είναι οι εταιρείες που δεν έχουν ακόμη «ανοίξει τα χαρτιά τους» σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αν και ήδη έχουν δημοσιεύσει τις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις. Προφανώς, αναμένουν μια σειρά εξελίξεων κατά τους επόμενους μήνες, οι οποίες ενδεχομένως σχετίζονται με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας (βλέπε περιβάλλον πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων), ή/και με το πώς θα κινηθούν οι φετινές τους επιδόσεις στα μέτωπα των πωλήσεων, των ταμειακών ροών και των επενδυτικών τους προγραμμάτων.

Για παράδειγμα, μετά την περυσινή γενναιόδωρη πολιτική χρηματικών διανομών, δεν είναι γνωστό ακόμη το ακριβές ποσό που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προτίθεται φέτος να δώσει στους μετόχους της. Τα αποτελέσματα του 2018 ήταν σαφώς ανοδικά και η διοίκηση της εισηγμένης ανέφερε: «Το 2019 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα συνεχίσει την εφαρμογή στρατηγικής της για συνεχή ανάπτυξη στην ελληνική και τις διεθνείς αγορές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας γενικότερα, με ταυτόχρονη μέριμνα να διανεμηθεί -στο μέτρο του δυνατού- ικανοποιητικό μέρισμα στους μετόχους της».

Η Autohellas μπορεί μεν να δημοσίευσε τις λογιστικές της καταστάσεις για το 2018 εμφανίζοντας αύξηση κερδών κατά 22,7%, ωστόσο η διοίκησή της δεν αναφέρθηκε στο ύψος του μερίσματος που θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. H Euroxx Χρηματιστηριακή πάντως εκτιμά πως μπορεί να διανεμηθεί το ποσό του 1,15 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 1,1 ευρώ πέρυσι, ή περίπου +5%), καθώς σύμφωνα με τη γνωστή ΑΧΕΠΕΥ, η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών της εισηγμένης αφήνει περιθώρια για τη συνέχιση της διανομής στους μετόχους ενός γενναιόδωρου ποσοστού των κερδών της. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση, θα μιλάμε για μια μερισματική απόδοση που θα προσεγγίζει το 5%.

Η διοίκηση της Πετρόπουλος ανακοίνωσε αρχικά πως δεν θα προτείνει φέτος τη διανομή μερίσματος, ωστόσο στην πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης του Απριλίου αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο πλαίσιο της περυσινής τακτικής συνέλευσης, η διοίκηση είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος κατά το δεύτερο μισό του 2018, εξέλιξη που δεν πραγματοποιήθηκε. Φέτος, θα φανεί το κατά πόσο η εισηγμένη θα ανοίξει την «κάνουλα» προς τους μετόχους της, ή θα επιλέξει να συγκεντρώσει περαιτέρω ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα αναπτυξιακά της σχέδια.

Τη μη διανομή μερίσματος θα προτείνει η διοίκηση της Κανάκης, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους, καθώς η εταιρεία σημειώνει κερδοφόρο αποτέλεσμα και στις 31/12/2018 διέθετε θετικό καθαρό ταμείο ύψους 8,23 εκατ. ευρώ. Θα θεωρηθεί πάντως μεγάλη έκπληξη, αν επαναληφθεί η περυσινή επιστροφή κεφαλαίου-μαμούθ του 0,28 εκατ. ευρώ ανά μετοχή, καθώς το ποσό που διανεμήθηκε ισούται με το σύνολο των κερδών του 2018. Να σημειωθεί πως η τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στον παρατιθέμενο πίνακα εμφανίζονται οι μερισματικές αποδόσεις όσων εισηγμένων εταιρειών έχουν δηλώσει για φέτος την πολιτική των χρηματικών διανομών τους. Θα πρέπει να συνεκτιμηθούν -μεταξύ άλλων- ότι:

• Τα ποσά των μερισμάτων επιβαρύνονται με 15%, ενώ οι επιστροφές κεφαλαίου είναι αφορολόγητες. Το ποσό της Τραπέζης της Ελλάδος φορολογείται και με 29% και με 15%.

• Σε ορισμένες περιπτώσεις το σύνολο ή μέρος των χρηματικών ποσών έχει ήδη διανεμηθεί.

• Υπάρχουν εταιρείες που μοιράζουν ποσά, τα οποία υπερβαίνουν το σύνολο των ετήσιων κερδών του 2018 (π.χ. ΕΧΑΕ, Κλουκίνας-Λάππας).

• Οι επενδυτές θα πρέπει να κρίνουν το κατά πόσο οι χρηματικές διανομές που δίδονται είναι διατηρήσιμες στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αξιοσημείωτες (πολλαπλάσιες των τραπεζικών επιτοκίων) αποδόσεις χρηματικών διανομών αποτελούν ένα σημαντικό επιχείρημα όσων πιστεύουν σε θετική εξέλιξη των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v