Morgan Stanley: Υπερβολικό το sell off των τραπεζικών μετοχών

Πού αποδίδει ο οίκος τη σημερινή πίεση στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η σημασία της αποκάλυψης των λεπτομερειών για τα σχέδια μείωσης των NPEs το 2021 και ποιο είναι το βασικό επιχείρημα υπέρ του κλάδου. Πόσο βλέπει να συνεχίζεται η πίεση.

Morgan Stanley: Υπερβολικό το sell off των τραπεζικών μετοχών

Υπερβολικές θεωρεί ο οίκος τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, σε σημερινή του έκθεση. Επισημαίνει ωστόσο ότι η πλεονάζουσα προσφορά τίτλων είναι πιθανό να συνεχιστεί μέχρι: 1) να υπάρξει περισσότερη διαύγεια για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς, 2) οι τράπεζες να αποκαλύψουν τους στόχους για τη μείωση των NPEs έως το 2021 και τη συμμετοχή των πωλήσεων/διαγραφών.

Η έκθεση θυμίζει τον σχεδιασμό της Πειραιώς να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II και επισημαίνει ότι τηλεγράφημα του Bloomberg την Παρασκευή ότι πρέπει να προχωρήσει έως το τέλος του έτους δημιούργησε ανησυχία. Επισημαίνει ωστόσο τη σημερινή δήλωση του Χρήστου Μεγάλου, ότι η τράπεζα παρακολουθεί την αγορά και αναζητά παράθυρο ευκαιρίας για μια έκδοση χρέους.

Εξηγώντας τις σημερινές ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Πειραιώς, η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι οι παραπάνω ειδήσεις δημιούργησαν ανησυχία, δεδομένου ότι οι αγορές αυτή τη στιγμή είναι «κλειστές» λόγω της υψηλής μεταβλητότητας. Η χρονική στιγμή προκάλεσε προβληματισμό, δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις των τραπεζών με την εποπτική αρχή για τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων. Στην Πειραιώς, ο δείκτης κάλυψης NPEs είναι χαμηλότερος των άλλων τραπεζών, σημειώνει ο οίκος, και με τον δείκτη κεφαλαίων CET1 στο 13,6% το α’ εξάμηνο του 2018, δεν είναι ξεκάθαρο στους αναλυτές του πόσες περισσότερες διαγραφές μπορεί να «σηκώσει» ο ισολογισμός.

Μέχρι να έχουμε περισσότερη διαύγεια αναφορικά με το πόσο εκτιμά η τράπεζα ότι θα συνεισφέρουν πωλήσεις/διαγραφές στη συνολική μείωση των NPEs, πιθανότατα θα συνεχιστεί η πίεση, σημειώνει η Morgan Stanley, δεδομένου ότι υψηλότερο ποσοστό διαγραφών θα υπονοεί υψηλότερο κόστος ρίσκου και ρίσκου στο κεφάλαιο. Περιμένει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, αν και οι εξελίξεις στο ΧΑ μπορεί να επιταχύνουν την πληροφόρηση.

Είναι δικαιολογημένο το sell off;

H Morgan Stanley σημειώνει ότι υπάρχει περιορισμένη ορατότητα για την επενδυτική τοποθέτηση στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι η μείωση των κόκκινων δανείων απαιτεί σταθερό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στην περιφέρεια της Ευρώπης τουλάχιστον έως το 2021. «Αισθάνεται», όμως, ότι οι τελευταίες κινήσεις των μετοχών είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι τώρα οι τράπεζες είναι φθηνότερες από το Νοέμβριο του 2017, όταν τα IFRS9 και τα stress tests ήταν προ των πυλών. Αυτό είναι αλήθεια ειδικά για τις Αlpha Βank, Eurobank και Εθνική, ότι η πίεση για άντληση κεφαλαίων φέτος δεν είναι εμφανής.

Εντέλει, σημειώνει o οίκος, οι συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές λαμβάνουν υπόψη την ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, χωρίς να επηρεαστούν οι μετοχές.

Η πρόβλεψη για το PBV το επόμενο 12μηνο δείχνει ότι ο κλάδος σήμερα είναι φθηνότερος απ’ ό,τι τον Νοέμβριο του 2017. Η Εθνική είναι 6% φθηνότερη (0,29x PBV), η Αlpha Βank 7% (0,21x), η Πειραιώς 25% (0,09x) και η Eurobank 10% πιο ακριβή (0,22x) έναντι της αποτίμησης στις 17 Νοεμβρίου του 2017.

Τέλος, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι παρά τους επιμέρους δείκτες για κόκκινα δάνεια, καλύψεις κ.τ.λ., η άρση των capital controls περιορίζει την ορατότητα καθώς με τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις επερχόμενες εκλογές δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα μπορούσε να επηρεαστεί η συμπεριφορά των καταθετών. Τονίζει, ωστόσο, πως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, η κατάσταση του κλάδου είναι υγιής, έχοντας αντικατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από ELA/ECB από καταθέσεις και διατραπεζική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v