Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «φτηνές» είναι οι μετοχές του ΧΑ

Κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες με ισχυρή ρευστότητα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική τους αξία. Τι δείχνουν τα στοιχεία μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου. Αναλυτικοί πίνακες.

Πόσο «φτηνές» είναι οι μετοχές του ΧΑ

Σύμφωνα με τη θεωρεία, όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί, μια μετοχή θεωρείται περισσότερο υποτιμημένη όσο ο δείκτης P/BV (τιμή μετοχής προς λογιστική αξία) λαμβάνει μικρότερη θετική τιμή.

Ειδικότερα, αν μια μετοχή διαπραγματεύεται με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας, τότε -σύμφωνα πάντα με τη θεωρία- ο αγοραστής όχι μόνο δεν καταβάλλει το παραμικρό αντίτιμο για τα ενδεχόμενα μη λογιστικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας (π.χ. φήμη, πελατολόγιο, συσσωρευμένη τεχνογνωσία, ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων), αλλά αντίθετα αγοράζει και με έκπτωση τα λογιστικοποιημένα καθαρά περιουσιακά της στοιχεία (πάγια, απαιτήσεις, αποθέματα, διαθέσιμα, μείον δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις).

Ωστόσο, όπως όλοι οι δείκτες, έτσι και ο P/BV έχει μειονεκτήματα, όπως το ότι δεν συνεκτιμά την κερδοφορία και τη ρευστότητα μιας εταιρείας, ή ακόμη το ότι έχει στατικό χαρακτήρα, καθώς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι αναλυτές δεν περιορίζονται στη χρήση ενός δείκτη αλλά εξετάζουν πολύ περισσότερα πράγματα.

Με βάση πάντως τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2018, υπάρχουν δεκάδες μετοχές που διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, αν και σε πολλές περιπτώσεις είναι κερδοφόρες, έχουν σημαίνουσα θέση στον κλάδο τους και παράλληλα διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα.

Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων, καθώς με βάση τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2018:

• 86 εταιρείες (το 54% του συνόλου) που έχουν θετικά ίδια κεφάλαια διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία. Από αυτές τις 86 εταιρείες, οι 75 σημείωσαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και οι 53 θετικό τελικό αποτέλεσμα (κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας). Μάλιστα 19 από αυτές εμφάνισαν και θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων. Πρόκειται για τις ΛΑΝΑΚΑΜ, Newsphone, Ideal, Centric, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΔΑΠ, ΕΚΤΕΡ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Nexans Hellas, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, PROFILE, BriQ Properties, Μινωικές Γραμμές, ΓΕΚΕ, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο και Epsilon Net.

• 20 εταιρείες εμφάνισαν αρνητικά ίδια κεφάλαια (οι τρεις εξ αυτών ήταν κερδοφόρες) και

• μόνο 53 εταιρείες (η μία στις τρεις) διαπραγματεύονταν πάνω από τη λογιστική τους αξία.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως μεταξύ των εταιρειών που διαπραγματεύονται στο ΧΑ κάτω από τη λογιστική τους αξία συγκαταλέγονται:

• «Βαριά» εξαγωγικά χαρτιά, όπως π,χ, η Viohalco, ο Μυτιληναίος, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα Πλαστικά Θράκης και ο Καράτζης.

Αρκετά «κρατικόχαρτα», όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και φυσικά η ΔΕΗ των πολλών προβλημάτων.

Οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, Intrakat (το ίδιο και η μικρότερη αλλά υγιής ΕΚΤΕΡ) ενώ οριακά πάνω από την καθαρή της θέση αποτιμάται στο ΧΑ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το σύνολο των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ (Grivalia, Εθνική-Πανγαία, Trastor, Interocntinental, BriQ Properties), παρά την τάση ανάκαμψης που παρατηρείται στην εγχώρια κτηματαγορά.

• Γνωστοί όμιλοι διαφόρων κλάδων με μεγάλα μερίδια και σημαίνουσα θέση στις αγορές που δραστηριοποιούνται (π.χ. Ελληνικά Πετρέλαια, Πλαίσιο, Μύλοι Λούλη, Intracom, Μινωικές Γραμμές, MIG, Attica Group, ΙΑΣΩ, Inform Λύκος).

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία παραγόντων της αγοράς σχετικά με τον ανοδικό ρυθμό που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια, δημιουργούν σε ορισμένους την εντύπωση πως υπάρχουν στο ΧΑ αρκετές υποτιμημένες εταιρείες (προφανώς και μεταξύ αυτών που έχουν P/BV μεγαλύτερο της μονάδας), ικανές να αποφέρουν σε βάθος χρόνου αξιοσημείωτες αποδόσεις.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v