Την ώρα που η πλειονότητα των τακτικών γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ έχει ήδη διεξαχθεί, όλα δείχνουν πως οι φετινές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους θα είναι αυξημένες σε σχέση με το περυσινό ποσό του 1,34 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, συνεκτιμώντας τα μέχρι τώρα φετινά στοιχεία, όπως αυτά συμπληρώθηκαν και από τις πρόσφατες τακτικές γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου, προκύπτει -μεταξύ άλλων- ότι:
Πρώτον, ενώ πέρυσι 55 εταιρείες είχαν μοιράσει μετρητά στους μετόχους τους, ο μέχρι τώρα φετινός αριθμός τους έχει φτάσει ήδη τις 58, χωρίς να αποκλείεται να προκύψουν και άλλες περιπτώσεις έως το τέλος της χρονιάς.
Δεύτερον, όλα δείχνουν πως οι φετινές χρηματικές διανομές θα είναι αθροιστικά αυξημένες σε σχέση με εκείνες του 2017.
Ειδικότερα, υπάρχουν εταιρείες που σε αντίθεση με πέρυσι, δεν έχουν αποφασίσει μέχρι τώρα να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές (π.χ. Αιολική ΑΕΕΧ, Πετρόπουλος, Καράτζης, MLS, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων). Περισσότερες ωστόσο είναι εκείνες οι εισηγμένες που φέτος θα ανταμείψουν τους μετόχους τους, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά (π.χ. Μυτιληναίος, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, ΛΑΜΨΑ, Παπουτσάνης, PROFILE, Χαϊδεμένος, Alpha Trust Ανδρομέδα, BriQ Properties, Newsphone).
Τώρα, από τις εταιρείες που προχώρησαν και τις δύο χρονιές σε χρηματικές διανομές:
α) 28 μοίρασαν ή θα μοιράσουν φέτος μεγαλύτερα ποσά
β) 9, μικρότερα ποσά (Αφοί Κορδέλλου, ΓΕΚΕ, ΕΛΤΟΝ Χημικά, ΕΛΤΡΑΚ, ΕΧΑΕ, Ικτίνος, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, Τιτάν) και
γ) 8, το ίδιο ποσό ανά μετοχή (Quest Holdings, Entersoft, Fourlis, Γενική Εμπορίου, Καρέλιας, Μύλοι Κεπενού, Νάκας και Τράπεζα της Ελλάδος).
Με βάση την κεφαλαιοποίηση της 13ης Ιουλίου του 2018, οι μη τραπεζικές εισηγμένες αποτιμώνται αθροιστικά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προς 48,25 δισ. ευρώ. Με βάση τις περυσινές χρηματικές διανομές που είχαν διαμορφωθεί στο 1,34 δισ. ευρώ, προκύπτει μια μέση «μερισματική απόδοση» της τάξεως του 2,8%. Άρα, με βάση τις φετινές χρηματικές διανομές, η συγκεκριμένη μέση απόδοση αναμένεται να υπερβεί το 3%.
Οι αναλυτές βέβαια εστιάζουν την προσοχή στο ότι συχνά οι χρηματικές διανομές δεν είναι διατηρήσιμες στο μέλλον και πως θα πρέπει να συνεκτιμώνται και άλλα στοιχεία, πριν αποφασιστεί η αγορά ή η ρευστοποίηση μιας μετοχής. Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως σε πολλές από τις περιπτώσεις του παρατιθέμενου πίνακα, τα χρηματικά ποσά έχουν ήδη διανεμηθεί στους μετόχους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μέσος όρος του 3% οδηγεί σε μια απόδοση πολλαπλάσια αυτής των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων.
«Δεύτερος γύρος» από Σεπτέμβρη
Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στον Ιούλιο, αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως θα υπάρξουν πιθανότατα και αποφάσεις για πρόσθετες χρηματικές διανομές μέσα στο 2018.
Για παράδειγμα, η JUMBO έχει προχωρήσει μόνο σε διανομή προμερίσματος και η τακτική γενική της συνέλευση μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται πιθανότατα να αποφέρει και ένα πρόσθετο ποσό. Υπάρχουν επίσης εισηγμένες (π.χ. ΕΛΤΡΑΚ) οι οποίες δεν έχουν ακόμη διεξάγει την τακτική τους γενική συνέλευση.
Επίσης, διοικήσεις εταιρειών όπως π.χ. της Πετρόπουλος και της MLS έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής κάποιου ποσού έως το τέλος της χρονιάς (ίσως με τη μορφή προμερίσματος).
Για τη διανομή προμερίσματος έχει δεσμευθεί και η διοίκηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ενώ «συνήθεις ύποπτοι» για αντίστοιχες κινήσεις είναι τόσο ο ΟΠΑΠ, όσο και η Motor Oil. Η EΛΒE Ενδυμάτων συνήθως αποφασίζει κατά τους τελευταίους μήνες κάθε έτους το αν θα προχωρήσει σε διανομή μετρητών προς τους μετόχους της.
Γενικότερα, η ανοδική τάση του ελληνικού ΑΕΠ, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του κλίματος αβεβαιότητας στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, δημιουργεί ένα περιβάλλον που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μελλοντικών χρηματικών διανομών των εισηγμένων εταιρειών σε βάθος χρόνου.