Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η χαμένη ευκαιρία και τα επόμενα μέτωπα

Η αντίδραση των ξένων αγορών και τα εγχώρια προβλήματα, που έφεραν πίεση και υψηλή μεταβλητότητα. Ποιες είναι οι στηρίξεις που δείχνουν σε αυτή τη φάση ισχυρές και ποιες οι αντιστάσεις που πρέπει να σπάσουν στο θετικό σενάριο.

ΧΑ: Η χαμένη ευκαιρία και τα επόμενα μέτωπα

Συνεδριάσεις υψηλής μεταβλητότητας, φόβου, αλλά και αδυναμίας συγχρονισμού με τις ανοδικές αγορές στο εξωτερικό είναι η εικόνα που παρουσιάζεται το Χ.Α. τον Μάιο. Μετά το υψηλό των 863 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 1.040 μονάδων του δείκτη των τραπεζών, η κακή συνεδρίαση της Δευτέρας άλλαξε άρδην την ψυχολογία των επενδυτών.

Το απανωτά limit down και το υψηλό volatility στον τίτλο της Folli Follie Group, η φημολογία και η αρχική πτώση για τις μετοχές των Intralot και Intracom και τα margin call σε πλήθος τίτλων έχουν προκαλέσει ζημιά στην εμπιστοσύνη αλλά και την αξιοπιστία της αγοράς. Η περίπτωση της Folli Follie «στοίχισε» τουλάχιστον ένα ανοδικό leg στην αγορά και το πόσο διάστημα θα χρειαστεί για την «επούλωση» θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους.

Παρά τα επιτυχημένα stress tests των τραπεζών, τα οποία δεν έκρυβαν αρνητικές εκπλήξεις, την πρόσφατη αναβάθμιση της οικονομίας από την DBRS, το reversal στη συνεδρίαση της Δευτέρας και το καλό κλίμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η αγορά παραμένει «μουδιασμένη» και εξακολουθεί να αδυνατεί να «χτίσει» momentum πάνω στις θετικές ειδήσεις. Βραχυπρόθεσμα, αυτό το χαρακτηριστικό δεν ευνοεί τους αγοραστές.

Στα πεδία της άμυνας, η σημαντική στήριξη φάνηκε ότι είναι στις 785 μονάδες και η επόμενη περιοχή εδράζει στην περιοχή των 767 μονάδων, που είναι το χαμηλό του Απριλίου. Αν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές παραμείνουν θετικές και η εγχώρια αγορά έχει αφομοιώσει το χτύπημα αξιοπιστίας που δέχθηκε, τότε δεν θα πρέπει να κινηθεί εκ νέου υψηλότερα. Για την ώρα, ο S&P 500 και ο DAX κινούνται υψηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών, πλησίον σημαντικών αντιστάσεων, με το Χ.Α. να έχει χάσει μια σημαντική ευκαιρία ανόδου.

Στο θετικό σενάριο, η περιοχή με σημασία στις επόμενες συνεδριάσεις είναι η ισχυρή ζώνη των 820-830 μονάδων. Αυτή τη ζώνη τιμών θα πρέπει να επαναπροσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης και να την κρατήσει ως στήριξη πλέον στα drawbacks. Οι συνθήκες για τον Μάιο, όπως είχαμε αναφέρει, θα ήταν πιο περίπλοκες από ό,τι ο ανοδικός Απρίλιος τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για την αμερικανική. Η επαναφορά άνω των 850 μονάδων φέρνει τις 867 μονάδες, όπως και πριν, και έπειτα τις 900 μονάδες, με ενδιάμεσα γρήγορα profit taking.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο η κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 920 μονάδες διατηρείται, η τροχιά είναι ανοδική και ο επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι η διάσπαση των 1.030-1.040 μονάδων αυτή τη φορά.

Ενδιάμεση στήριξη οι 960 μονάδες. Στην ιδιαίτερη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο δείκτης υποχώρησε ως τις 903 μονάδες, οπότε το τελικό επίπεδο Long θέσεων μπορεί να θεωρηθεί και αυτό το επίπεδο.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2.120 μονάδες είναι η πρώτη γραμμή άμυνας, πριν από τις 2.060-2.080 μονάδες. Αντίθετα, υψηλότερα από τις 2.170 μονάδες, το βλέμμα ανεβαίνει στις 2.225 μονάδες και τις 2.280 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v