Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας για το Χρηματιστήριο

Τα νέα δεδομένα μετά τη χθεσινή πτώση σε Αθήνα και την εικόνα στη Wall Street. Η τεχνική εικόνα και οι προσδοκίες για τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του stress test. Τα διλήμματα του Μαΐου για τους επενδυτές και τα σενάρια.

Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας για το Χρηματιστήριο

Μετά το υψηλό των 863 μονάδων και κυρίως των 1.040 μονάδων του δείκτη των τραπεζών, η αποκόμιση των κερδών έφερε την αγορά μετοχών άμεσα κάτω από την πρώτη ουσιαστική της στήριξη στις 840 μονάδες.

Η επόμενη περιοχή με σημασία στην άμυνα είναι η ισχυρή ζώνη των 820-830 μονάδων. Αυτή η ζώνη τιμών παρείχε στήριξη και στο profit taking του προηγούμενου ανοδικού leg στις 850 μονάδες. Ο Απρίλιος ολοκληρώθηκε με ράλι στις τράπεζες και απέδειξε ακόμη μια φορά τη θετική του εποχικότητα. Οι συνθήκες για τον Μάιο θα είναι λίγο πιο περίπλοκες τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για την αμερικανική.

Ο Μάιος τα τελευταία πέντε έτη ήταν ιδιαίτερα θετικός μήνας για τις αμερικανικές μετοχές, όπως και για το Χ.Α. στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία έτη. Για την περίοδο όμως των τελευταίων 20 ετών, ο Μάιος είναι περίοδος μικρής πτώσης για την εγχώρια αγορά αλλά και τον δείκτη S&P 500.

Το θετικό σενάριο για την αγορά διατηρείται, ωστόσο, όσο η ζώνη των 820 μονάδων και υψηλότερα των 830 μονάδων παραμένει στα χέρια των αγοραστών. Η επαναφορά άνω των 850 μονάδων φέρνει τις 867 μονάδες, όπως και πριν, και έπειτα τις 900 μονάδες, με ενδιάμεσα profit taking.

Στα πεδία της άμυνας, χαμηλότερα, εκτός από τις 820-830 μονάδες, η επόμενη στήριξη είναι πολύ σημαντική και εδράζει στην περιοχή των 797 μονάδων, με ενδιάμεσο stop τις 811 μονάδες ή τις 818 μονάδες. Χωρίς να επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η εγχώρια αγορά δεν έχει λόγο να κινηθεί προς την περιοχή των 800 μονάδων. Για την ώρα, ωστόσο, ο S&P 500 και ο DJIA κινούνται χαμηλότερα από τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών και αυτό περιπλέκει την εγχώρια κατάσταση.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο η κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 920 μονάδες διατηρείται, η τροχιά είναι ανοδική και ο επόμενος στόχος είναι η διάσπαση των 1.030 μονάδων αυτή τη φορά. Ενδιάμεση στήριξη οι 960 μονάδες. Η τελευταία συνεδρίαση πριν από τα επίσημα stress tests επίσης μπορεί έχει υψηλό volatility.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρότι διέσπασε αρχικά την ισχυρή αντίσταση στις 2.190 μονάδες, η συμπεριφορά σε ΟΤΕ και τράπεζες έφερε την αγορά άμεσα χαμηλότερα. Οι 2.120 μονάδες είναι πολύ σημαντική στήριξη, πριν από τις 2.080 μονάδες. Η κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 2.080 μονάδες αλλάζει την τεχνική εικόνα άρδην. Αντίθετα, υψηλότερα από τις 2.190 μονάδες, το βλέμμα ανεβαίνει στις 2.220 μονάδες και τις 2.280 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v