Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: 34 εταιρείες με… μετρητά που περισσεύουν

Τα σχέδια των εισηγμένων εταιρειών που έκλεισαν το 2017 με θετικό καθαρό ταμείο. Ποιες διαθέτουν συνολικό ποσό 1,633 δισ. ευρώ και ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: 34 εταιρείες με… μετρητά που περισσεύουν

Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονα προβληματική ρευστότητα, 34 εισηγμένες εταιρείες διαθέτουν θετικό καθαρό ταμείο (ή αρνητικό καθαρό δανεισμό) συνολικού ύψους 1,633 δισ. ευρώ, ενώ άλλες πέντε έχουν καθαρό δανεισμό χαμηλότερο των 400 χιλιάδων ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενων πινάκων).

Κάθε μία από τις εταιρείες με θετικό καθαρό ταμείο έχει μετρητά και χρηματοοικονομικά προϊόντα, η αξία των οποίων υπερβαίνει το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων, είτε αυτές είναι μακροπρόθεσμες, είτε βραχυπρόθεσμες.

Σε θεωρητική βάση, η ύπαρξη θετικού καθαρού ταμείου αποτελεί σαφέστατη ένδειξη πλεονάζουσας ρευστότητας, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις (ιδίως αν αυτό είναι πολύ μικρό), ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται…

Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι δεκάδες εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ έχουν όλη την ευχέρεια να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις, ιδιαίτερα τώρα που το οικονομικό κλίμα αρχίζει να σταθεροποιείται και το ΑΕΠ έχει ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Πλαίσιο, Γιώργου Γεράρδου, πως η εταιρεία του σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδυτικό πρόγραμμα δέκα εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εκμεταλλευθεί την προβλεπόμενη ανοδική κίνηση της ζήτησης στον κλάδο.

Η ισχυρή ρευστότητα της Αεροπορίας Αιγαίου αποτελεί όπλο για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου επενδυτικού της σχεδίου για την ανανέωση-επαύξηση του στόλου της.

Το ταμείο του ΟΛΘ θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των σημαντικών επενδύσεων που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Οργανισμού.

H Sarantis προχώρησε ήδη φέτος σε εξαγορές εταιρειών στο εξωτερικό, πράγμα που έχει κάνει κατ’ επανάληψη κατά τα τελευταία χρόνια.

Μέσω της μεγάλης ρευστότητας που διαθέτει (και της κοινοτικής επιχορήγησης), η ΕΥΔΑΠ θα υλοποιήσει μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών του δικτύου ύδρευσης, χωρίς αυτό να λειτουργήσει εναντίον της μερισματικής της πολιτικής.

Η εταιρεία πληροφορικής Profile έχει τη δυνατότητα να επενδύει μεγάλα ποσά, προκειμένου να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» των προγραμμάτων λογισμικού που αφορούν στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, επενδυτικό και ευρύτερα χρηματοοικονομικό κλάδο.

Οι ΑΕΕΑΠ Trastor και BriQ Properties έχουν ήδη ξεκινήσει το 2018 τις επενδύσεις στον χώρο των ακινήτων, ενώ άλλες εισηγμένες (π.χ. JUMBO, Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης, Entersoft, AS Company) καταφέρνουν ταυτόχρονα να επενδύουν διατηρώντας αλώβητη τη ρευστότητά τους.

Επεκτατικές κινήσεις σχεδιάζει η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ενώ η Centric, που βρέθηκε με πλεονάζουσα ρευστότητα μετά την πώληση της βασικής της δραστηριότητας, τώρα έχει επιλέξει να επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες εργασιών.

Η Κανάκης αυξάνει κάθε χρόνο το ταμείο της, προχωρώντας παράλληλα και σε υψηλές χρηματικές διανομές. Δεν μας έχει συνηθίσει σε επιθετικές κινήσεις, ωστόσο η ρευστότητά της της επιτρέπει κάτι τέτοιο.

H Epsilon Net έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε επενδυτικές κινήσεις, ενώ πρόσφατα διεκδίκησε (χωρίς επιτυχία) και την εξαγορά της Unisoft.

Οι ΕΚΤΕΡ και Q&R χρησιμοποιούν το ταμείο τους ως ασφάλεια και κεφάλαιο κίνησης, καθώς δραστηριοποιούνται σε κυκλικούς κλάδους (κατασκευές και πληροφορική), όπου συχνά παρατηρούνται καθυστερήσεις πληρωμών.

Ο ΑΔΜΗΕ θεωρείται «αγελάδα μετρητών» που θα μοιράζει χρήματα στους μετόχους της.

Η ΕΧΑΕ χρησιμοποιεί τα μετρητά της για να συνεχίσει να δίνει ικανοποιητικά μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ακόμη και σε κακές χρηματιστηριακές χρονιές (όπως οι τελευταίες).

H Ευρωπαϊκή Πίστη χρησιμοποιεί τη ρευστότητά της για να αυξάνει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να διανέμει υψηλά μερίσματα (0,06 ευρώ ανά μετοχή το 2016, 0,10 ευρώ πέρυσι και 0,12 ευρώ φέτος).

Η Nexans Hellas προχώρησε το 2016 σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο, παρά τις περυσινές επενδύσεις που υλοποίησε.

Τέλος, η Alpha Αστικά Ακίνητα ανεβάζει κάθε χρόνο το ύψος των διαθεσίμων της, έχοντας ωστόσο πολλά χρόνια να μοιράσει χρήματα στους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v