Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα top picks στις αγορές της Ευρώπης

Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές των αναλυτών από τα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου. Σε ποιους κλάδους εστιάζουν και γιατί την προτιμούν έναντι των ΗΠΑ. Οι τριάντα τίτλοι και ποια είναι η... ελληνική συμμετοχή στις προτάσεις.

Τα top picks στις αγορές της Ευρώπης

Oι αναλυτές διεθνώς συμφωνούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές υπόσχονται πολύ καλές επιδόσεις για το 2018, καθώς η Γηραιά Ήπειρος και δυναμικές ανάπτυξης κρύβει και αρκετούς σκοπέλους κατάφερε να ξεπεράσει το προηγούμενο διάστημα, αναπτύσσοντας πλέον διαφορετική δυναμική.

Το Euro2day.gr επιλέγει να παρουσιάσει τα ευρωπαϊκά top picks αφενός για να δώσει (ως οφείλει εξ ορισμού) επενδυτικό σημείο αναφοράς και προτάσεις, αφετέρου, για να δείξει έμμεσα χαρακτηριστικά εταιρειών και κλάδους που θα μπορούσαν να κινηθούν ανάλογα (τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαιτεροτήτων) και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν ευνοϊκές, παρά τα πολύ υψηλά κέρδη σε όλες τις βασικές αγορές της Ευρώπης και τη διαμόρφωση νέων ιστορικών υψηλών ή υψηλών πολλών ετών σε μια σειρά μετοχικών δεικτών. Η πλειονότητα των αναλυτών φαίνεται να προτρέπει σε τοποθετήσεις σε ευρωπαϊκούς τίτλους, αφού οι εκτιμήσεις για την άνοδο του δολαρίου σε συνδυασμό με την προσδοκία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ φαίνεται να ευνοούν την εικόνα των ευρωπαϊκών τίτλων. Το ρίσκο φαίνεται να μετατοπίζεται προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, αφού η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση σε όρους ανάπτυξης, αλλά και των εταιρικών κερδών, ενώ τα δημοσιονομικά εμπόδια στις ΗΠΑ ενισχύονται.

Μονόδρομος και για το επόμενο έτος είναι η διαφοροποίηση στην επιλογή των τίτλων που θα συνθέσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τονίζουν αναλυτές και διαχειριστές, οι οποίοι προτείνουν ευρωπαϊκά blue chips αφού και η υψηλή μεταβλητότητα των ελληνικών μετοχών για δύο συναπτά έτη ισχυροποιεί το κίνητρο για διαφοροποίηση.

Για την επιλογή των μετοχών, και για την αποφυγή των συγκρούσεων συμφερόντων στις τάξεις των επενδυτικών οίκων, παρουσιάζονται από τη βάση δεδομένων της Factset τίτλοι με περισσότερες από 12 συνολικά καθαρές θετικές συστάσεις (θετικές - αρνητικές), με δείκτη P/E για το 2018 χαμηλότερο των 18 φορών, θετική άνοδο στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το επόμενο έτος (median consensus) και περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο πάνω από 12%.

Η γενική εικόνα

Ο μέσος όρος της απόδοσης των τίτλων που συνοδεύονται από θετικές συστάσεις είθισται να ξεπερνά σε απόδοση τους δείκτες αναφοράς. Για το 2017, οι επιλογές που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του 2016 ξεπέρασαν αισθητά τις αποδόσεις του δείκτη MSCI Europe με απόδοση 32,15% έναντι 22,38%. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αποδόσεις και η μεταβλητότητά τους στην τριετία και την πενταετία εγείρουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, γιατί οι Έλληνες επενδυτές δεν ακολουθούν μια πιο διευρυμένη προσέγγιση στις μετοχικές τους τοποθετήσεις.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι, πέραν της διασποράς κινδύνου μεταξύ των χωρών, συμμετέχουν πολλοί διαφορετικοί κλάδοι της οικονομίας, διαφοροποιώντας τον κίνδυνο και κλαδικά. Αυτή η κρίσιμη επενδυτική παράμετρος δεν είναι εφικτή στην εγχώρια μετοχική αγορά.

Πέραν των χωρών και της ευρείας κλαδικής διασποράς, παρατηρείται αυξημένος αριθμός επιλογών σε σχέση με πέρσι από τους κλάδους και τομείς τεχνολογίας, υγείας, τηλεπικοινωνιών και μείωση των αγαθών υψηλής ποιότητας ή αγαθών πολυτελείας, ενώ σταθερή αξία παραμένει ο φαρμακευτικός κλάδος. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι η επιστροφή των αναλυτών στις τραπεζικές αξίες: Danske Bank, Credit Agricole, AXA, BNP Paribas, Aviva και UniCredit.

Λίγοι και... καλοί

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, 30 τίτλοι, έναντι 46 τίτλων για το 2016, ξεπερνούν με επιτυχία τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Από αυτούς, οι εννέα προέρχονται από τη Γαλλία, οι οκτώ από τη Βρετανία και οι τέσσερις από τη Γερμανία. Με τρεις τίτλους συμμετέχουν η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία και με δύο τίτλους η Δανία. Με έναν τίτλο συμμετέχει η Ισπανία και έπειτα από πέντε έτη επιστρέφει η ελληνική αγορά με τη συμμετοχή της Jumbo. Μεγάλη απούσα η Ελβετία, που παραδοσιακά είχε σημαντικό αριθμό τίτλων.

- Γαλλία: Το απόλυτο ευρωπαϊκό top pick για το 2018 είναι η μετοχή της Orange από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών με 24 θετικές συστάσεις και μέση τιμή-στόχο τα 16,94 ευρώ και περιθώριο ανόδου 16%, με τη μερισματική απόδοση στο 4,4% για το 2018 και το 4,7% το 2019. Οι υπόλοιποι οκτώ τίτλοι είναι: Publicis Group, Renault, Credit Agricole, AXA, BNP Paribas και Compagnie de Saint-Gobain. Από τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση συμμετέχουν η Teleperformance και η Elis. Οι εννέα εταιρείες εμφανίζουν μέσο P/E για την επόμενη διετία 11,5 φορές με μέσο περιθώριο ανόδου 15% και μερισματική απόδοση 4%.

- Μ. Βρετανία: Με οκτώ επιλογές, ο δείκτης FTSE 100 της Βρετανίας παραμένει στην πρώτη δυάδα σε συμμετοχές. Η πρώτη επιλογή των αναλυτών ανήκει στον κλάδο των καταναλωτικών μη διαρκών προϊόντων και είναι η γνωστή εταιρεία καπνού British American Tobacco. Ο τίτλος της προτείνεται από 17 τμήματα ανάλυσης και δεν έχει καμία αρνητική σύσταση. Η μέση τιμή-στόχος προσφέρει περιθώριο ανόδου 14% ενώ αποτιμάται με 15 φορές τα κέρδη του 2019 και τα κέρδη ανά μετοχή το επόμενο έτος αναμένεται να αυξηθούν 11%. Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων αναλυτών βρίσκεται και η μετοχή της WPP, όπως και πέρσι, με 17 αναλυτές να προτείνουν «αγορά» ή «υπεραπόδοση» και τρεις το αντίθετο. Η μέση τιμή-στόχος προσφέρει περιθώριο ανόδου είναι 17%, από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό. Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι Imperial Brands, Aviva, GKN, Playtech, ITV και SSE, ενώ απουσιάζουν μεγάλα και γνωστά ονόματα και οι τραπεζικές μετοχές.

- Γερμανία: Σημαντική θέση, αλλά όχι πλέον την πρώτη, κατέχουν οι γερμανικοί τίτλοι, με τέσσερις μετοχές. Το top pick της γερμανικής αγοράς μετοχών για 2018 είναι η Bayer, ένα από το πιο γνωστά brand στον χώρο της υγείας και τεχνολογίας. Με 18 θετικές συστάσεις, το περιθώριο ανόδου για τον τίτλο της Bayer είναι 15% ενώ αποτιμάται με 13 φορές τα κέρδη του 2019 και 8,5 φορές τα EBITDA. Οι τέσσερις μετοχές από τη γερμανική αγορά εμφανίζουν δείκτες αποτίμησης 14,5 φορών για την επόμενη διετία και μερισματικές αποδόσεις 2,5%. Από τις τέσσερις επιλογές, η Fresenius SE & Co. εμφανίζει το υψηλότερο upside potential με 20% το 2018 και είναι επίσης από τον κλάδο υγείας και τεχνολογίας.

- Ιταλία: Από την ιταλική αγορά, οι κορυφαίες επιλογές είναι Telecom Italia, UniCredit και Buzzi Unicem. Η Unicredit αποτελεί την top τραπεζική επιλογή του 2018, με τις θετικές συστάσεις για τη μετοχή της στις 20. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις μετοχές είναι υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με 29%. Οι μετοχές τους αποτιμώνται με 13,7 φορές περίπου τα κέρδη του 2018 και 11,8 φορές για τα 2019 και αποτελούν από τις φθηνότερες επιλογές. Η μέση μερισματική απόδοση για τη διετία 2018-2019 είναι χαμηλή ωστόσο στο 1,46%-2,43%.

- Ολλανδία: Από την ολλανδική αγορά, οι κορυφαίες επιλογές είναι VEON, GrandVision και X5 Retail Group. Η τελευταία αποτελεί την top επιλογή του 2018 για την ολλανδική μετοχική αγορά, με τις 17 θετικές συστάσεις για τη μετοχή της. Τα περιθώρια ανόδου για τις τρεις μετοχές είναι ιδιαίτερα υψηλά με +41% για την Telecom Italia, το υψηλότερο ανάμεσα στις 30 μετοχές, τη UniCredit 23% και για την Buzzi Unicem 17%.Οι μετοχές τους αποτιμώνται με 11,4 φορές περίπου τα κέρδη του 2018 και 9,7 φορές για τα 2019 ενώ η μέση μερισματική απόδοση για την περίοδο 2018-2019 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε 3,66% το 2018 και 4,42 το 2019.

- Ιρλανδία: Από την ιρλανδική αγορά, οι κορυφαίες επιλογές είναι η Shire, η CRH και η Ryanair Holdings. Η πρώτη αποτελεί την top επιλογή του 2018 για την τοπική μετοχική αγορά, με τις 19 θετικές συστάσεις για τη μετοχή της και καμία αρνητική. Το περιθώριο ανόδου για τη Shire, που είναι κορυφαία εταιρεία στον τομέα της βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικής, είναι ιδιαίτερα υψηλά με +29%. Οι μετοχές τους αποτιμώνται με 11,5 φορές περίπου τα κέρδη του 2018 και 10 φορές για το 2019.

- Δανία: Οι κορυφαίες επιλογές είναι η Danske Bank και η Pandora. Η πρώτη αποτελεί μία από τις πλέον εύρωστες τράπεζες στην ήπειρο και η δεύτερη επιχειρεί στον τομέα των πολυτελών αγαθών και high-end κοσμημάτων. Το περιθώριο ανόδου για τις δύο μετοχές είναι 13% και 36%, που είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών μετοχών.

- Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο: Μετά από πολλά έτη, μια ελληνική εταιρεία περνάει το απαιτητικό screening στις ευρωπαϊκές μετοχές. Παρότι η Jumbo ολοκληρώνει το 2017 χωρίς κέρδη στο ταμπλό του Χ.Α., απογοητεύοντας τους αναλυτές και τους επενδυτές, την τελευταία πενταετία έχει σημειώσει άνοδο 160%, όταν το Χ.Α. κινήθηκε με -11! Η αποτίμηση της εταιρείας είναι 14 φορές τα κέρδη του 2018/2019 και 8 φορές σε EV/EBITDA. Οι υπόλοιπες επιλογές από την Ευρώπη είναι η RTL Group από το Λουξεμβούργο και η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica.

Η τελευταία αποτελεί έναν από τους φθηνότερους telcos στην Ευρώπη, με πολύ υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως και η RTL Group.  

*Τα Top Picks των ευρωπαϊκών αγορών για το 2018 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v