Ερευνα για την υποτιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑΑ

Την παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας προκάλεσε η κατάσταση στην αγορά παραγώγων, την οποία έφερε στην επιφάνεια άρθρο του ειδικού συνεργάτη του Euro2day.gr. Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για ”ανάποδη φούσκα” και υποτιμητική κερδοσκοπία στη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών, προσθέτοντας ότι έχει δώσει εντολή στα αρμόδια όργανα να διερευνήσουν τυχόν παρανομίες.

Ερευνα για την υποτιμητική κερδοσκοπία στο ΧΑΑ
Η κατάσταση που επικρατεί στην χρηματιστηριακή αγορά, είναι άδικη και δεν αντανακλά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δήλωσε σήμερα ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

Οπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης, υπάρχει ανάποδη φούσκα στο χρηματιστήριο, λόγω υποτιμητικής κερδοσκοπίας με αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών.

Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η αγορά αδικεί την οικονομία και θα πρέπει να προασπίσουν το συμφέρον τους, ενώ όπως πρόσθεσε έχει δώσει εντολή στα αρμόδια όργανα να ερευνήσουν οτιδήποτε είναι εκτός νόμου.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ για τις δηλώσεις Χριστοδουλάκη

”Συνεργασία διάρκειας περίπου δύο ωρών είχε σήμερα στις 10.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Στη συνάντηση μετείχε και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

” Στη σημερινή σύσκεψη που είχαμε ενημέρωσα τον κ. Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή οικονομία. Τον ενημέρωσα σχετικά με τις επικείμενες επιπλοκές τις οποίες ενδέχεται να έχει η παγκόσμια οικονομία από την ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, την ύψωση της τιμής του πετρελαίου και την κρίση που υπάρχει στο διάστημα αυτό στις διεθνείς αγορές.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά το επόμενο έτος. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, έχει καταρτισθεί το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα συζητηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα και θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, χωρίς καμιά αναβολή.

Βεβαίως, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διεθνείς αβεβαιότητες που υπάρχουν, η ελληνική οικονομία είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει και τον οποιοδήποτε αντίκτυπο που θα εκδηλωθεί από τις αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αποτελεί μια όαση ισχυρής ανάπτυξης μέσα σε μία κλυδωνιζόμενη διεθνή οικονομία. Βεβαίως, δεν μένει στο απυρόβλητο. Όμως, διατηρεί έντονα αυξητικούς ρυθμούς, οι οποίοι της επιτρέπουν να αντιμετωπίζει τα προβλήματα από πολύ καλύτερες θέσεις.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ισχυρής ανάπτυξης είναι άδικη η κατάσταση που επικρατεί στις χρηματαγορές και η οποία δεν αντανακλά τις θέσεις, τις προοπτικές, τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία.

Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες, τόσο διεθνώς, αλλά ιδιαίτερα στη χώρα μας, είναι μια αρνητική φούσκα, μια ανάποδη φούσκα, όπου επιχειρείται να γίνει κερδοσκοπία με την προοπτική της περαιτέρω επιδείνωσης των αγορών.

Είναι σαφέστατο ότι στα σημερινά επίπεδα η αγορά αδικεί την οικονομία. Πιστεύω πως αυτό θα το λάβουν υπ’ όψιν τους και οι επενδυτές, οι οποίοι θα θελήσουν να προφυλάξουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους, αντιδρώντας στην έντονη, υποτιμητική κερδοσκοπία, που γίνεται.

Εχω δώσω εντολή στις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν κάθε περίπτωση που συμβαίνουν πράγματα εκτός των προβλεπομένων νόμων και κανόνων και να κινηθούν προς την κατεύθυνση προστασίας των επενδυτών.

Αυτό, όμως, το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα έχει η διεθνής οικονομία με ψυχραιμία, ετοιμότητα, χωρίς εφησυχασμό, αλλά και χωρίς πανικό.

Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, οι οποίοι βασίζονται σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο και μακρόπνοο σχέδιο επενδύσεων, στην απελευθέρωση των αγορών και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αυτά αποτελούν τα ισχυρά όπλα της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ανάπτυξη με θετικούς ρυθμούς, να βελτιώνουν την απασχόληση, ώστε να προχωράμε στην πραγματική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, προετοιμάζονται κάποια συγκεκριμένα μέτρα για τις κεφαλαιαγορές;

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ό,τι σας είπα.

Σας ευχαριστώ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v