Πολύ μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους και στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, καλούνται να υιοθετήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι τράπεζες και το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο επενδυτικό χώρο (π.χ. χρηματιστηριακές, ΑΕΠΕΥ, ΑΕΕΔ) καθώς από το 2018 ξεκινά η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας Mifid II.
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Καραμούζη (ομιλία στο πλαίσιο της ημερίδας «Mifid II-MIFIR: Αναγκαίες προσαρμογές στο νέο περιβάλλον»), πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι αλλαγές που απαιτείται να γίνουν είναι θεμελιώδεις, ουσιαστικές και πολύπλοκες και αυτό πρέπει να γίνει σε μια περίοδο μεγάλου φόρτου εργασιών στις τράπεζες και μάλιστα σε μια δραστηριότητα (την επενδυτική) που δεν βρίσκεται στο υψηλό της σημείο.
«Οι τράπεζες βρίσκονται σε ένα ρυθμιστικό τσουνάμι» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης, καθώς την ίδια ώρα καλούνται να προσαρμοστούν στα καυτά ζητήματα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της υλοποίησης των κάθε λογής ελέγχων (π.χ. stress tests) από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καραμούζη, η Mifid II δημιουργεί νέα κουλτούρα στην επενδυτική αγορά, καθώς «δεν θα πουλάμε προϊόντα που δεν κατανοούμε, δεν θα πουλάμε προϊόντα που δεν θα αγοράζαμε εμείς, δεν θα πουλάμε προϊόντα που ο πελάτης δεν κατανοεί».
Επίσης, η Mifid II είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αλλαγή στρατηγικής πολλές εταιρείες του κλάδου, οδηγώντας την αγορά της διαχείρισης χαρτοφυλακίου σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. «Κάποιοι πιθανόν θα επιλέξουν να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους, ή να προσφέρουν υπηρεσίες μέσω τρίτων, καθώς το κόστος προσαρμογής δεν είναι μικρό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.
Στα πλεονεκτήματα της Mifid II εστίασε ο κ. Χαράλαμπος Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εστιάζοντας:
α) Στις σταθερότερες-αποτελεσματικότερες δομές της αγοράς επενδυτικών προϊόντων
β) Στην προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις
γ) Στη μεγαλύτερη διαφάνεια των συναλλαγών
δ) Στην ενίσχυση του ρόλου των Εποπτικών Αρχών
ε) Στην ισχυρότερη προστασία των επενδυτών.
Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, η Mifid II είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης και της εσφαλμένης εντύπωσης του παρελθόντος ότι η απορρύθμιση της αγοράς θα μπορούσε να αριστοποιήσει τα πράγματα.
Αντίθετα, χάθηκε από τους πελάτες η εμπιστοσύνη προς το σύστημα και μόνο αν το χρηματοοικονομικό σύστημα είναι σταθερό τότε μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο κ. Γκότσης εστίασε και αυτός στο ιδιαίτερα διαφοροποιημένο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί μέσα στο 2018, επισημαίνοντας πως «οι προκλήσεις είναι μεγάλες» και πως «το νέο πλαίσιο θα επηρεάσει τις εταιρείες του κλάδου».
Την ημερίδα χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι:
• Η ελληνική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε φάση ανάκαμψης που θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια.
• Δεν θα πρέπει μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά και αφήσουμε πίσω μας το μοντέλο και τις πρακτικές που μας οδήγησαν σε αυτή.
• Υπάρχει ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και να ανασυγκροτηθεί η οικονομία.
• Βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά κινήσεων από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και σε συνδυασμό με την αγορά των εταιρικών ομολόγων και την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς κάθε αξιόπιστο επενδυτικό σχέδιο. «Δεν αρκεί να μιλάμε για την ανάπτυξη γενικώς, αλλά θα πρέπει να την καταστήσουμε βιώσιμη και δίκαιη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.