H Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε ένα σχετικά σταθερό μονοπάτι, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017, υποστηρίζει η HSBC σε έκθεσή της, που υπογραμμίζει ότι διατηρεί οverweight στάση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τoν διεθνή οίκο, αν και τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι μεικτά, υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση αισιοδοξίας, με τα καθοδικά ρίσκα να υποχωρούν.
Η επιστροφή του πληθωρισμού στην αγορά, η πτώση του ποσοστού της ανεργίας και ο αριθμός-ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό προσφέρουν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο outlook της ανάπτυξης. Θετική είναι και η ανάκαμψη της ευρωζώνης, λόγω της μεγάλης έκθεσης των ελληνικών εταιρειών καταναλωτικών αγαθών στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ωστόσο, η HSBC επισημαίνει ότι παραμένει σχετικά επιφυλακτική, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στη φορολογία μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην ανάπτυξη του διαθέσιμου εισοδήματος. Την ίδια στιγμή, αυτό μπορεί να είναι θετικό για την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, στηρίζοντας την καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Η HSBC παρουσιάζει τις επενδύσεις που μαζί με τα μακροοικονομικά στοιχεία θα λειτουργήσουν ως «καταλύτες» στην πορεία των μετοχών των Follie Follie, Jumbo και ΟΠΑΠ το 2017.
Όσον αφορά στoν όμιλο Folli Follie, οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι οι υψηλότερες επενδύσεις στα ψηφιακά κανάλια και στα νέα concept stores θα οδηγήσουν σε καλύτερα έσοδα.
Η Jumbο σχεδιάζει να αυξήσει τα καταστήματά της στη Ρουμανία σε 25 από 8 τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για τον ΟΠΑΠ, η HSBC επισημαίνει ότι το 2017 θα είναι μια μεταβατική χρονιά με την ανάπτυξη των VLTs και τις αναβαθμίσεις στις υποδομές των καταστημάτων, τα οποία απαιτούν υψηλότερο CAPEX τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι αναλυτές της HSBC προτιμούν τη μετοχή της FFG, καθώς αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου στην Ασία, ενώ οι διαδικτυακές πωλήσεις εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.
Παράλληλα, διατηρούν το «buy» στην Jumbo λόγω της ανθεκτικής ανάπτυξης που εμφανίζει στην Ελλάδα και τα σχέδια επέκτασης στη Ρουμανία.
Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, επισημαίνουν πως αν και τα VLTs και το στρατηγικό μεταβατικό σχέδιο της εταιρείας θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ανάπτυξη και κερδοφορία μακροπρόθεσμα, οι βραχυπρόθεσμες πιέσεις τους οδηγούν στην υποβάθμιση της μετοχής σε «hold» από «buy».