Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Το ράλι των ελληνικών ομολόγων και ο... δάκτυλος QE

Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα αλλά για πόσο; Η πιθανότητα ένταξης στο QE και γιατί οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε αυτή τη φάση προσφέρει ικανοποιητική στήριξη στην αγορά αλλά και περιθώριο νέας ανόδου.

Reuters: Το ράλι των ελληνικών ομολόγων και ο... δάκτυλος QE

Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν ένα εντυπωσιακό ράλι εν μέσω γενικότερης όρεξης των επενδυτών για ρίσκα τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, κάτι που έχει οδηγήσει και στην άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών και των spreads με το γερμανικό Bund.

Οι αποδόσεις του 10ετούς χρέους, για παράδειγμα, βυθίστηκαν σε 5,55% από τα υψηλά του Μαρτίου στο 7,56% και από 8,04% στα τέλη Γενάρη. Φυσιολογικά εγείρεται το ερώτημα του πόσο ακόμη μπορούν τα ομόλογα να ενισχυθούν, επισημαίνει το IFR του Reuters.

Το πρακτορείο υπογραμμίζει πως δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πόσο ακόμη περιθώριο για άνοδο έχει η αγορά. Σημειώνει, ωστόσο, πως τουλάχιστον λίγη ακόμη άνοδος θα πρέπει να αναμένεται, δεδομένων των προσδοκιών για περίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αυτό το καλοκαίρι.

Μάλιστα, η ερευνητική εταιρία Political Alpha που εστιάζει στα γεωπολιτικά ρίσκα, αναθεώρησε χθες τις προβλέψεις της, δηλώντας πως πλέον αναμένει ότι «η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, αφότου το ΔΝΤ αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου». 

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι είναι προς το συμφέρον των κατόχων ομολόγων να έχουν την καλύτερη δυνατή τιμή όταν πουλάνε τίτλους στην κεντρική τράπεζα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια ιστορική τάση στα προγράμματα QE, κατά την οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να πιέσουν ανοδικά τις τιμές, πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα και αρχίσουν πωλήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμά ότι στα υφιστάμενα επίπεδα τιμών υπάρχει προς το παρόν ικανοποιητική στήριξη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v