Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι

Νέα απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, αποφάσισε ο σύλλογος των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με πηγή του euro2day, το προεδρείο των εργαζομένων εκτιμά ότι δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας.

ΤτΕ: Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι
Νέα απόφαση για 24ωρη απεργία αύριο, Τετάρτη, αποφάσισε ο σύλλογος των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγή του euro2day, το προεδρείο των εργαζομένων εκτιμά ότι δεν τίθεται ζήτημα λειτουργίας με προσωπικό ασφαλείας, καθώς κανένας εργαζόμενος δεν επιθυμεί να εργασθεί ενώ ακόμα και η λειτουργία της τράπεζας με προσωπικό ασφαλείας δεν θα αρκούσε για την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και εάν υπάρξει αύριο καταδικαστική απόφαση μετά την αγωγή που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος και εκδικάζεται στις 12:30 το μεσημέρι, η κινητοποίηση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, καθώς θα υπάρχει ”κάλυψη” από τη 2ωρη πανελλαδική στάση εργασίας που έχει προκηρύξει η ΟΤΟΕ, αρχής γενομένης από τις 13:15.

Με αυτά τα δεδομένα, ούτε αύριο θα μπορέσει να λειτουργήσει το ΧΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι θα ξανασυνεδριάσουν αύριο για να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση των κινητοποιήσεων.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΤτΕ ζητά τη ”δέουσα δικαστική προστασία προκειμένου η απεργιακή κινητοποίηση του προσωπικού της, όπως εκδηλώθηκε, να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική”.

Τονίζει επίσης η διοίκηση ότι η απεργία έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έκαναν γνωστό στο euro2day.gr ότι η κυβερνητική γραμμή για προώθηση της λύσης του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΤτΕ, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.

Εξάλλου, δίωρη Πανελλαδική σταση εργασίας σε όλες τις τράπεζες από 13.15 μέχρι το τέλος του ωραρίου εργασίας (15.15 – ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΩΣ 12.30 μμ) αποφάσισε για την Τετάρτη η εκτελεστική γραμματεία της ΟΤΟΕ στη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, που έγινε με αφορμή τον αγώνα των εργαζόμενων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

**** Εμμένουν οι εργαζόμενοι

Όπως δήλωσαν στο euro2day εκπρόσωποι του συλλόγου των εργαζομένων της ΤτΕ, το προεδρείο των συνδικαλιστών με επικεφαλής τον κ. Γοζαβίνο συναντήθηκε με την κ. Φ. Π. Πετραλιά, ενώ αύριο στις 18.00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη.

Στη συνάντηση με την κ. Πετραλιά δεν υπήρξε κανένα σημείο επαφής με την Υπουργό να δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις για το ασφαλιστικό.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις για αύριο, ενώ τονίζουν ότι οι αποφάσεις για τις απεργίες ήταν ομόφωνη.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του συλλόγου των εργαζομένων της ΤτΕ προσεγγίζουν τα 2.500 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΧΑΕ εξετάζει την πιθανότητα νομικής προσφυγής εναντίον της ΤτΕ για αθέτηση της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας.

---ΤτΕ: Σωρεία προβλημάτων στη διατραπεζική αγορά

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τραπεζικές συναλλαγές λόγω της απεργίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και των εμπλοκών που δημιουργεί στο σύνολο του συστήματος.

Όπως έγινε γνωστό στο euro2day.gr από αρμόδιες πηγές, το πρόβλημα αφορά μεταξύ άλλων στις επιταγές ή σε εμβάσματα, έχουν δοθεί εντολές για valeur περισσότερων της μιας ημέρας, ενώ δεν αποκλείεται αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί να ενταθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα στη διατραπεζική αγορά, στην αγορά των ομολόγων και στο κομμάτι της ρευστότητας των τραπεζών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, έκαναν γνωστό στο euro2day.gr ότι η κυβερνητική γραμμή για προώθηση της λύσης του ασφαλιστικού των εργαζομένων της ΤτΕ, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.

Οι ίδιες πηγές κατέστησαν σαφές ότι η απόφαση αυτή θα ισχύσει παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ δημιουργούν το γνωστό πρόβλημα στις συναλλαγές.

*** Παρεμβάσεις ΕΧΑΕ - ΣΜΕΧΑ

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΧΑ, κ. Σπύρος Καπράλος τονισε: ”Είναι ιδιαίτερα αρνητικό αυτό που συνέβη σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δημιουργεί πραγματικά άσχημες εντυπώσεις για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, απομακρύνει από τη χρηματιστηριακή αγορά όλους τους επενδυτές. Είναι δε, ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμα πότε θα λειτουργήσει πάλι η αγορά μας”.

Την τήρηση των γραπτών δεσμεύσεών της ζητά από την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ο ΣΜΕΧΑ, σε ανακοίνωσή του, στην οποία ζητά παράλληλα από την διοίκηση της ΕΧΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΕΧΑΕ εξετάζει την πιθανότητα νομικής προσφυγής εναντίον της ΤτΕ για αθέτηση της συμφωνίας σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσιών με προσωπικό ασφαλείας.

Στην σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, τονίζει ότι:

”Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνιά την κατάσταση που έχει προκύψει στην αγορά λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της Τραπέζης της Ελλάδος και απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους θεσμικούς φορείς, προκειμένου να πρυτανεύσει η λογική και να αποφευχθούν τυχών χειρότερες εξελίξεις.

Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή για τα χρηματιστήρια, η αναστολή λειτουργίας του ΧΑ για δυο συνεχείς ημέρες λόγω της αδυναμίας της ΤτΕ να εκκαθαρίσει τις συναλλαγές, έρχεται να εντείνει το νευρικό κλίμα και να δώσει ενδεχομένως ”άλλοθι” στους ξένους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους σε χρηματιστήρια άλλων χωρών.

Οι συνέπειες όπως προαναφέρεται είναι σοβαρές και ίσως μη αντιστρέψιμες και οδηγούν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε περιθωριοποίηση, καθιστώντας το μια μικρή αγορά με ελάχιστες συναλλαγές και με τεράστια ζημιά για την Εθνική Οικονομία γενικότερα.

Ζητάμε από την Διοίκηση της ΤτΕ να τιμήσει τις πρόσφατες γραπτές δεσμεύσεις της περί διατήρησης προσωπικού ασφαλείας ακόμη και σε περίπτωση απεργίας, την δε Διοίκηση της ΕΧΑΕ να αναλάβει τις ευθύνες της”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v