Εξαρτημένη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2017.
Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής περιλαμβάνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου (ως τον Απρίλιο το αργότερο), δεδομένης της ανάγκης κεφαλαιοποίησης των θετικών εξελίξεων μετά την αξιολόγηση, των πιεστικών χρηματοδοτικών αναγκών του Ιουλίου (7,1 δισ. που θα είναι δύσκολο να πληρωθούν χωρίς την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ), καθώς και των εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν στην ΕΕ.
Επίσης, η Euroxx εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από φέτος, κάτι που θα αποτελέσει οδηγό για την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας, καθιστώντας τις μετοχικές αποτιμήσεις πιο ελκυστικές.
Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό εξαρτάται αυστηρά από την ήπια ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, με ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή ακόμη και αποτυχία ολοκλήρωσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων να θέτουν σε κίνδυνο τον (σχετικά φιλόδοξο) στόχο για ανάπτυξη 2,7%.
Εάν δεν υπάρξουν μεγάλα εξωγενή αρνητικά σοκ, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές μπορούν να εμφανίσουν φέτος επιδόσεις αντίστοιχες του τελευταίου εξαμήνου (οπότε και ενισχύθηκαν 11%), επαναλαμβάνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση και τη συμμετοχή της χώρας στο QE, που θα οδηγήσει και σε έντονη μείωση του ρίσκου χώρας.
Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι παρά τα ρίσκα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, τα σενάρια Grexit παραμένουν εκτός «παιχνιδιού». Παράλληλα, εκτιμά ότι το ρίσκο πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση εκλογών εφέτος είναι περιορισμένο.
Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για εφέτος περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ισχυρά θεμελιώδη και ελκυστική αποτίμηση (ΟΤΕ, Folli Follie), ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική (Μυτιληναίος) και υψηλά μερίσματα (ΟΠΑΠ), καθώς και ποιοτικές μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης με τις οποίες μπορεί κανείς να στοιχηματίσει στην ελληνική ανάκαμψη (Fourlis), ή συνδυάζουν πολλές από τις ανωτέρω αρετές (Τέρνα Ενεργειακή).
Από τις τράπεζες, κορυφαία προτίμηση της χρηματιστηριακής παραμένει η Alpha Bank λόγω της ποιότητας των κεφαλαίων της και του υψηλού δείκτη κάλυψης των NPLs, αν και θεωρεί ότι το σύνολο του κλάδου προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά σε όρους ρίσκου - απόδοσης.