Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha ETF: Απαλλάσεται από φόρο επί συναλλαγών

Απαλλάσσονται από το φόρο 0,15% επί των συναλλαγών τα ETF’s όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ”Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού” στο Χρηματιστήριο Αθηνών του οποίου η διαπραγμάτευση ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου.

Alpha ETF: Απαλλάσεται από φόρο επί συναλλαγών
Απαλλάσσονται από το φόρο 0,15% επί των συναλλαγών τα ETF’s όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ”Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού” στο Χρηματιστήριο Αθηνών, του οποίου η διαπραγμάτευση ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου.

Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στη σημασία των νέων προϊόντων τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη κατάργησης του φόρου 0,15% επί των συναλλαγών που σήμερα ισχύει στην πώληση μετοχών (τα ΔΑΚ απαλλάσσονται από αυτό το φόρο), ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του φόρου στην αγορά αξιών είναι βέβαιο ότι θα διώξει κόσμο από το ΧΑ.

Ο ίδιος αντιπρότεινε την θεσμοθέτηση του φόρου υπεραξίας επί μετοχών.

Αναφέρθηκε επίσης στην παρούσα φάσης ύφεσης που διάγουν οι αγορές λέγοντας πως το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανόδου που προηγήθηκε ήταν η απουσία των ιδιωτών επενδυτών σε αντίθεση με την περίοδο 1998 – 2000 κατά την οποία οι ιδιώτες κινούσαν το ΧΑ και διαμόρφωναν κλίμα.

Σήμερα συνέχισε ο κ. Θεοδωρίδης η στάση της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται κυρίως από ιδιώτες του εξωτερικού, ενώ οι εγχώριοι ιδιώτες απέχουν γεγονός καθόλου ευχάριστο που όμως εξηγείται από τη δυσάρεστη εμπειρία του 1999.

Ένα ακόμα σημείο που τόνισε αφορά στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού κλονίζονται σημαντικά αυτές παραμένουν υγιείς. Ωστόσο μια ενδεχόμενη παγκόσμια κρίση προφανώς θα επηρεάσει και τη χώρα μας, κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης.

Την ικανοποίηση του για το νέο προϊόν εξέφρασε στη συνέχεια ο κ. Σπύρος Καπράλος ο οποίος τόνισε ότι το timing για την εισαγωγή του πρώτου ΔΑΚ δεν είναι κακό και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία αυτού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καπράλος αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα των ΔΑΚ ανέφερε τη διασπορά κινδύνου, το μικρότερο κόστος αγοράς και πώλησης σε σχέση με τις μετοχές αλλά και την απαλλαγή του φόρου επί των πωλήσεων.

Χαρακτήρισε τέλος το προϊόν αυτό ως μια ιδιαίτερη καλή επιλογή και για τους θεσμικούς επενδυτές.

Σημεώνεται ότι οι Eurobank Sec, η Εθνική - P&K και η Επενδυτική Τράπεζα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβουν ειδικοί διαπραγματευτές του ETF, ενώ η Morgan Stanley και η Citigroup εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την προώθησή του μέσα από τις πλατφόρμες πωλήσεών τους.

--Aναλυτική παρουσίαση του προιόντος

Το ”Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού” η διαπραγμάτευσή του ξεκινά στις 24 Ιανουαρίου 2008 στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρόκειται για το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (διεθνώς γνωστά ως Exchange Traded Funds – ETF) του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στόχος του είναι η αναπαραγωγή της αποδόσεως του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποιήσεως FTSE Athex 20, ο οποίος περιλαμβάνει τις 20 μεγαλύτερες (blue chips) εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Όμιλος Alpha Bank, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και την FTSE International, δίδουν για πρώτη φορά στους επενδυτές τη δυνατότητα να επενδύσουν στις 20 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω ενός προϊόντος το οποίο προσφέρει:

* Διαφάνεια

* Χαμηλό κόστος

* Άμεση συγκρισιμότητα με την πορεία του Δείκτη που αναπαράγει

* Ρευστότητα.

Τα ETF αποτελούν Αμοιβαία Κεφάλαια τα μερίδια των οποίων διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο όπως ακριβώς και οι μετοχές, και αναπαράγουν την απόδοση κάποιου δείκτη αναφοράς. Κάθε ETF αποτελεί από μόνο του ένα χαρτοφυλάκιο, επιτρέποντας στον επενδυτή να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε συγκεκριμένη αγορά.

Σήμερα, υπάρχουν ETF που αναπαράγουν μεγάλους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτες όπως FTSE, DOW JONES, DAX, ETF που αναπαράγουν συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. τεχνολογίας, τραπεζών, ενέργειας), καθώς και ETF που αναπαράγουν ομολογιακούς δείκτες και εμπορεύματα.

Τα ETF απευθύνονται τόσο σε ιδιώτες επενδυτές που δεν έχουν την τεχνογνωσία ή τον χρόνο να δομήσουν ένα χαρτοφυλάκιο με ικανή διασπορά, όσο και σε θεσμικούς επενδυτές. Χρησιμοποιούνται διεθνώς εξίσου ως μέσο για μακροπρόθεσμη επένδυση όσο και ως επενδυτικό ”εργαλείο” για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Το ”Alpha ETF FTSE Athex 20 Μετοχικό Εσωτερικού” αποτελεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μετοχών επιτυγχάνοντας διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Τα μερίδια του Αμοιβαίου Κεφαλαίου, αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγματεύσεως του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μέσω των Μελών του (Χρηματιστηριακές Εταιρίες), όπως ακριβώς και οι μετοχές.

Η χρηματιστηριακή τιμή του μεριδίου προσδιορίζεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, όπως και οι μετοχές.

Με αυτό το προϊόν, ο Όμιλος Alpha Bank διατηρεί και επεκτείνει την ηγετική του θέση στην ελληνική κεφαλαιαγορά ενώ παράλληλα εμπλουτίζει το μίγμα των προϊόντων που προσφέρει στο επενδυτικό κοινό. Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., ως διαχειρίστρια εταιρία, διαθέτει το ικανό μέγεθος για να υποστηρίξει την επιτυχία του νέου ETF καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο θεσμικό διαχειριστή ελληνικών μετοχών στην Ελλάδα.

Η εταιρία διαθέτει επίσης σημαντική εμπειρία στον τομέα της παθητικής διαχειρίσεως, καθώς το 1996 εισήγαγε στην Ελλάδα το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Παθητικής Διαχειρίσεως ”Alpha Athens Index Fund Μετοχικό Εσωτερικού”.

Το νέο ETF συμπληρώνει μία σειρά καινοτόμων προϊόντων της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. στην ελληνική και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπως η σειρά Alpha Cosmos Stars Funds of Funds (πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές σε συνεργασία με 21 κορυφαίους διαχειριστές παγκοσμίως) και η σειρά Αμοιβαίων Κεφαλαίων Αμυντικής Στρατηγικής (Αμοιβαία Κεφάλαια ανοικτού ορίζοντα με επενδύσεις σε ελληνικές και διεθνείς μετοχές που στοχεύουν σε συνεχή προστασία του 85% κεφαλαίου και κερδών όλων των επενδυτών).

Η εμπειρία και η τεχνογνωσία της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες επιτυχίας για το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο ”Alpha ETF FTSE Athex 20”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v