Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετική υποδοχή ΑΧΕ στο deal Τιτάν-Adocim

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη σύναψη συμφωνίας του Τιτάνα για τη δημιουργία κοινοπρακτικής επιχείρησης στην Τουρκία με την Adocim Cimento.

Θετική υποδοχή ΑΧΕ στο deal Τιτάν-Adocim
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη σύναψη συμφωνίας του Τιτάνα για τη δημιουργία κοινοπρακτικής επιχείρησης στην Τουρκία με την Adocim Cimento.

H Marfin Analysis θεωρεί ότι πρόκειται για θετική κίνηση του Τιτάνα δεδομένων του μεγέθους, των χαρακτηριστικών και των μακροχρόνιων προοπτικών της τουρκικής αγοράς τσιμέντου.

Σημειώνει ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιμέντου στην Τουρκία εκτιμάται πως είναι 40% μικρότερη από αυτή της Ελλάδας, ενώ η ανάπτυξη της αγοράς αναμένεται να έρθει τόσο από την ιδιωτική κατανάλωση όσο και από την αυξημένη ζήτηση από ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Βάσει αρχικών εκτιμήσεων της χρηματιστηριακής, η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή της Τιτάν για το 2008 κατά 3%.

Η είδηση είναι θετική καθώς αυτή η εξαγορά αυξάνει την έκθεση της Τιτάν σε μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή, αντισταθμίζοντας μέρος των αρνητικών επιπτώσεων από την αμερικανική αγορά, τονίζει η Eurobank Securities, η οποία παραμένει ”θετική” για τις προοπτικές της εταιρίας.

Η εξαγορά δεν αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές επιπτώσεις στα μεγέθη του Τιτάνα, δεδομένου ότι οι πωλήσεις υπολογίζεται να αντιπροσωπεύσουν το 2% των ετήσιων πωλήσεων του ομίλου, εκτιμά η National Securities-P&K Research.

Η χρηματιστηριακή, η οποία διατηρεί τη σύσταση ”equalweight” και την τιμή-στόχο των 33,4 ευρώ ανά μετοχή για τον Τιτάνα, χαρακτηρίζει ”θετική εξέλιξη” τη συμφωνία για την ελληνική εταιρία καθώς η εξαγορά έχει γίνει με λογικούς πολλαπλασιαστές, διότι θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή του Τιτάνα από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής της και επιπλέον γιατί η τουρκική αγορά προσφέρει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Η HSBC, από την πλευρά της, εκτιμά πως το τίμημα της συμφωνίας (90,5 εκατ. ευρώ ή 121 ευρώ ανά τόνο παραγωγικής δυναμικότητας τσιμέντου) με μια πρώτη ματιά δείχνει χαμηλό, συγκριτικά με τις πρόσφατες συμφωνίες στη Μέση Ανατολή.

Σημειώνει πως θα δώσει πιο λεπτομερή εκτίμηση για το deal όταν θα έχει περισσότερα στοιχεία για τη συμφωνία καθώς και για τις οικονομικές επιδόσεις της Adocim, ενώ παραθέτει ορισμένα στοιχεία σχετικά με την τουρκική αγορά τσιμέντου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v