Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: ”Ξυπόλητα” στα (διεθνή) αγκάθια τα ΕΛΠΕ

Την απόρριψη από την κροατική κυβέρνηση της κοινής πρότασης των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison για απόκτηση του 25% της μεγαλύτερης κροατικής πετρελαϊκής, Ina, σχολιάζει στο πρωϊνό report η Marfin Hellenic, επισημαίνοντας ότι το μικρό μέγεθος των ΕΛΠΕ δεν τους επιτρέπει ”σημαίνοντα ρόλο” στην ΝΑ Ευρώπη.

Marfin: ”Ξυπόλητα” στα (διεθνή) αγκάθια τα ΕΛΠΕ
Την από κοινού πρόταση των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison (80/20, αντίστοιχα) για την ανάληψη του 25% της μεγαλύτερης κροατικής πετρελαϊκής, Ina, απέρριψε η κυβέρνηση της χώρας.

Όπως αναφέρει στο πρωϊνό report η Marfin Hellenic, το μικρό μέγεθος των Ελληνικών Πετρελαίων, που απέτρεψε την εταιρία να ”χτυπήσει” μόνη της την Ina, είναι ο βασικός λόγος που δεν θα ήταν δυνατόν να ανταγωνιστεί κεντροευρωπαϊκές εταιρίες, όπως η Lukoil, η αυστριακή OMV και η ουγγρική MOL.

Όπως αναφέρεται, η αξία του 25% της Ina είχε εκτιμηθεί στα 300 με 500 εκατ. ευρώ, με πρόσθετα έξοδα 350 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση των διυλιστικών εργασιών, να… περιμένουν στη ”γωνία”.

Κατά την εκτίμηση της Marfin και παρόλο που τα ΕΛΠΕ είναι σε διαδικασία απόκτησης του 70% της δεύτερης μεγαλύτερης σερβικής πετρελαϊκής, Beopetrol, δεν θα καταφέρει να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε άλλο σημείο του report τονίζεται ότι ”θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κατά πόσον αυτό θα αλλάξει, αν και όταν το ελληνικό δημόσιο καταλήξει σχετικά με την πώληση του 23% στην κοινοπραξία Lukoil- Λάτση, απόφαση, που δεν αναμένεται πριν τα μέσα Οκτωβρίου.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v