Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Από τα έσοδα τόκων η έκπληξη, λένε αναλυτές

Στις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες και κυρίως τα καθαρά έσοδα από τόκους αποδίδουν οι αναλυτές τα υψηλότερα των προσδοκιών κέρδη της Εθνικής, τονίζοντας τη θετική συμβολή της Finansbank. Στα 55 ευρώ ανεβάζει τον πήχη η Deutsche Bank. Πως σχολιάζουν οι αναλυτές.

ETE: Από τα έσοδα τόκων η έκπληξη, λένε αναλυτές
Την ανάπτυξη των βασικών δραστηριοτήτων εντοπίζουν οι αναλυτές ως τον κύριο παράγοντα της θετικής έκπληξης που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Στα 55 από 52 ευρώ προηγουμένως αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής η Deutsche Bank διατηρώντας τη σύσταση ”buy”. Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου, η σύσταση buy δικαιολογείται από την ηγετική θέση που έχει ο όμιλος στην Ελλάδα και το ισχυρό franchising σε Τουρκία και Ν.Α. Ευρώπη.

Ο οίκος κρίνει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου ”ισχυρά” και προχωρά σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για το 2008 και 2009 κατά 2% και 5%, αντίστοιχα. Ο κύριος ”κίνδυνος” για τις προβλέψεις που αφορούν την Εθνική, αναφέρει η έκθεση, σχετίζεται με την ικανότητα του ομίλου να ενσωματώσει τα στοιχεία που αγόρασε εκτός Ελλάδας.

Σε αύξηση των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2007 κατά 3% και 2008-2009 κατά 1% προχωρά η Citigroup, διατηρώντας την τιμή στόχο των 55 ευρώ και τη σύσταση σε ”buy”. Ο οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα τριμήνου ανακοινώθηκαν 12% υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων και 14% υψηλότερα των δικών της προβλέψεων. Η έκθεση με ημερομηνία 29 Νοεμβρίου τιτλοφορείται ”Ισχυρή στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Ν.Α. Ευρώπη”.

Την τιμή στόχο των 48,8 ευρώ και τη σύσταση ”buy” διατηρεί η Merrill Lynch σε έκθεσή της με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα τριμήνου και εκτιμώντας παράλληλα ότι η Εθνική θα εξακολουθήσει να ωφελείται από την ισχυρή ανάπτυξη των περιοχών όπου δραστηριοποιείται και την ισχυρή θέση της σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα με λόγο δανείων προς καταθέσεις στο 91%.

Αντίστοιχη είναι και η θέση της Credit Suisse, με τιμή στόχο τα 50 ευρώ και σύσταση ”outperform”, η οποία προχωρά σε αύξηση των προβλέψεών της για τα κέρδη του 2007 κατά 1,6%, ως αποτέλεσμα κυρίως της υψηλότερης του αναμενομένου δανειακής ανάπτυξης στην Τουρκία. Κατά την Credit Suisse, η Εθνική αποτελεί μια αμυντική προοπτική από τον τραπεζικό κλάδο με ισχυρή έκθεση στην εγχώρια αγορά και ελκυστική έκθεση στις αναδυόμενες αγορές.

Η UBS σε έκθεση (30/11) με τίτλο ”Well on track to deliver on targets” χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα της Εθνικής τονίζοντας ότι η τράπεζα παραμένει η κορυφαία επιλογή της μεταξύ των εγχώριων τραπεζών.

Ο διεθνής οίκος ”στέκεται” στις χαμηλότερες προβλέψεις και την φορολογία αλλά και στα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής τα οποία διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων.

Η UBS διατηρεί την τιμή – στόχο των 55 ευρώ και τη σύσταση buy.

Από την πλευρά της η Lehman Brothers υποστηρίζει ότι τα ισχυρά αποτελέσματα της Εθνικής θα συνεχίσουν να στηρίζουν την υπεραπόδοση της μετοχής, διατηρώντας την τιμή – στόχο των 51 ευρώ και τη σύσταση overweight.

Για το 2007 προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 1,56 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους εντοπίζει η HSBC ως το πεδίο που η Εθνική Τράπεζα ξάφνιασε περισσότερο με τα αποτελέσματά της, ενώ συνολικά βρίσκει τα αποτελέσματα ισχυρά.

Για τη Finansbank η HSBC αναφέρει ότι η κερδοφορία της ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου- κάτι το οποίο αντισταθμίστηκε από τις καλές επιδόσεις των εγχώριων δραστηριοτήτων. Όπως επισημαίνεται η τάση αναμένεται να αλλάξει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους λόγω της μείωσης των επιτοκίων στην Τουρκία..



Συνολικά και αναφερόμενη στο conference call η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η διοίκηση έδωσε ένα θετικό μήνυμα σε ό,τι αφορά την προοπτική της ανάπτυξης, την κατάσταση της ρευστότητας και την εξασφάλιση της πληροφορία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική πολιτική της Finansbank. Η HSBC έχει σύσταση Οverweight για τη μετοχή της Εθνικής και τιμή στόχο τα 48 ευρώ.

Την ίδια άποψη έχει και η EFG Eurobank Sec για τα μεγέθη της Εθνικής, με τα κέρδη να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής κατά 4% και των συγκλινουσών εκτιμήσεων κατά 3%. Ακόμα, η EFG εστιάζει στις επιδόσεις των εσόδων από βασικές δραστηριότητες κατά 60% και των προ φόρων κερδών από βασικές δραστηριότητες κατά 53%.

Ισχυρή ανάπτυξη στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες, επαρκής έλεγχος κόστους, χαμηλότερα του αναμενομένου προμήθειες, έκτακτα έξοδα και φορολογία, ξεχωρίζει η Alpha Finance ως τους παράγοντες που οδήγησαν στα ισχυρά αποτελέσματα.

Η συμπίεση των εγχώριων spreads αποδίδεται στον εντεινόμενο ανταγωνισμό σε όλα τα τμήματα, ενώ αντισταθμίζεται από το διευρυνόμενο spread στις καταθέσεις. Το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων και η σταδιακή ωρίμανση των παλαιών αναμένεται ακόμη να τονώσουν την κερδοφορία, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Η Ρουμανία χρειάζεται να ενισχυθεί, αναφέρει η Alpha και αναμένει τη Σερβία να αλλάξει κατεύθυνση μέσα στο 2008. ”Συνολικά, είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα και παραμένουμε θετικοί”, λέει η Alpha Finance.

Συνολικά, η Εθνική εμφάνισε για άλλη μια φορά ισχυρά μεγέθη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις, αναφέρει η Proton, η οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 54,5 ευρώ από 53 ευρώ.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα ετήσιας χρήσης. Πλέον εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 1,7 δισ. ευρώ το 2007 ενώ θα φθάσουν τα 2,35 δισ. ευρώ έως το 2009. Η Proton διατηρεί τη σύσταση ”outperform”.

-- ”Δεν ενδιαφερόμαστε για ελληνική τράπεζα”

Εξάλλου, κατά το conference call που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνική τράπεζα και ειδικότερα με την Alpha Bank, τόνισε όμως ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης στην αγορά της Ουκρανίας.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η διοίκηση της τράπεζας τόνισε ότι το μερίδιο αγοράς της στην Ελλάδα είναι ισχυρό και επικεντρώνεται στην επέκταση εκτός των συνόρων, οπότε δεν ενδιαφέρεται για εγχώριους στόχους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής στρατηγικής, κ. Παύλος Μυλωνάς, σημείωσε ότι η Εθνική ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αγορά της Ουκρανίας, στην οποία πραγματοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ταιριάζει με τις υφιστάμενες θυγατρικές τις στις διεθνείς αγορές.

Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, σημείωσε ότι στο δ’ τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να διευρύνουν τα περιθώριά τους μέσω πιο ρεαλιστικής τιμολόγησης στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, οπότε ”τα χειρότερα στη συμπίεση των περιθωρίων είναι πίσω μας”.

Ο κ. Θωμόπουλος υπογράμμισε πως δεν βλέπει αξιοσημείωτη συμπίεση των περιθωρίων στο επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v