Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ-ΧΑΚ: Ετοιμάζουν συμφωνίες στη Μ. Ανατολή

Τη σύναψη της πρώτης διεθνούς συνεργασίας από την κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ ανήγγειλαν σήμερα τα δύο Χρηματιστήρια, επ’ ευκαιρία των παρουσιάσεων που διενεργούνται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία της πλατφόρμας.

ΧΑ-ΧΑΚ: Ετοιμάζουν συμφωνίες στη Μ. Ανατολή
του Χρ. Κίτσιου

Τη σύναψη της πρώτης διεθνούς συνεργασίας από την κοινή πλατφόρμα ΧΑ-ΧΑΚ ανήγγειλαν σήμερα Αθήνα και Λευκωσία, επ’ ευκαιρία των παρουσιάσεων που διενεργούνται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Στελέχη του ΧΑΚ αποκάλυψαν ότι το κυπριακό χρηματιστήριο έχει δεχθεί κρούσεις από χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής για σύναψη συνεργασίας τις οποίες και συζητά με τη διοίκηση του ΧΑ, καθώς εφόσον διενεργηθούν θα γίνουν με κορμό την κοινή πλατφόρμα συναλλαγών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΧΑ κ. Κουφάρης δήλωσε πως το νέο περιβάλλον που επιφέρει η ΜIFID επιβάλει τον μονόδρομο των συνεργασιών, πρόδρομος των οποίων υπήρξε η κοινή πλατφόρμα.

Ταυτόχρονα, τα στελέχη των δύο χρηματιστηρίων αναφέρθηκαν στον κοινό προβληματισμό τους για την τάση κυπριακών εταιριών να καταθέτουν αιτήσεις διπλής διαπραγμάτευσης στο ΧΑ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του euro2day.gr.

Ειδικότερα, ο κ. Σ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι το ΧΑ αναγκάστηκε να αρνηθεί αιτήσεις κυπριακών εταιριών για διπλή διαπραγμάτευση, καθώς στόχος της κοινής πλατφόρμας παραμένει η ενδυνάμωση του τζίρου στο ΧΑΚ.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας το ΧΑΚ είδε την κεφαλαιοποίησή του να διπλασιάζεται φτάνοντας στα 23,1 δισ. ευρώ από 11,2 δισ. στις 30 Οκτωβρίου του 2006 (αύξηση κατά 106%), με τη συμμετοχή των ξένων θεσμικών να τριπλασιάζεται διαμορφούμενη στο 9,9% από 3,6% πριν από ένα χρόνο.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών του ανήλθε στα 18 εκατ. ευρώ από 1,6 εκατ. ευρώ το 2005, ενώ 7,6 εκατ. ευρώ (το 21% του καθημερινού όγκου συναλλαγών) διενεργείται από μέλη του ΧΑ που έχουν λάβει άδεια εξ’ αποστάσεως μέλους στο ΧΑΚ.

Η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας επέφερε σύμφωνα με τις δύο πλευρές μείωση του κόστους λειτουργίας λόγω των κοινών υποδομών, αύξηση εσόδων, καθώς και αμεσότητα για τους διαμεσολαβητές της αγοράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας της πλατφόρμας, τα δύο χρηματιστήρια εμφάνισαν έσοδα 2,5 εκατ. ευρώ, από τον τζίρο των μελών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v