Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρίες ακινήτων: Κακά μαντάτα από ευρωαγορές

Με μέσο discount 24% σε σχέση με την καθαρή αξία του ενεργητικού τους διαπραγματεύονται οι εταιρίες του κλάδου στην Ευρώπη, στον απόηχο της κρίσης των subprime δανείων στις ΗΠΑ - Ποια μηνύματα προκύπτουν για τις ελληνικές εισηγμένες του κλάδου.

Εταιρίες ακινήτων: Κακά μαντάτα από ευρωαγορές
του Στέφανου Κοτζαμάνη

* O πίνακας όπου καταγράφονται τα discounts των ευρωπαϊκών εταιριών real estate βρίσκεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

Δύσκολοι καιροί για εταιρίες ακινήτων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον μέσο όρο του κλάδου να διαπραγματεύεται με discount 24% σε σύγκριση με την καθαρή αξία του ενεργητικού του (στοιχεία με βάση το κλείσιμο της 14ης Νοεμβρίου).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον ”απόηχο” που προκάλεσε η υπόθεση των subprime loans, καθώς και στον σκεπτικισμό που υπάρχει γενικότερα από τμήμα της αγοράς για τις μελλοντικές τιμές των ακινήτων.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα:



* Το ύψος του discount σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 30%, ή ακόμη και το 40%. Ενδεικτικά αναφέρουμε το -47% της Segro, το -43% της British Land, το 42% της Brixton, το 39% της Hammerson, το 32% της Danway Day κ.ά.

* Τα μεγάλα discounts εκτείνονται στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους υποκλάδους των ακινήτων (γραφεία, αποθηκευτικοί χώροι, καταστήματα σε κεντρικά σημεία, βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.). Πολύ καλύτερες επιδόσεις, ωστόσο, από τον μέσο όρο φαίνεται να έχουν οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στα εμπορικά κέντρα.

Επηρεασμός της Σοφοκλέους

Στα ”θύματα” της εξέλιξης συγκαταλέγεται η μετοχή της Eurobank Properties, που κατά τον τελευταίο μήνα έχει χάσει το 10% της αξίας της και κατά το τελευταίο εξάμηνο το 25%. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης να υπολείπεται των 300 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία του ενεργητικού της με βάση τη λογιστική κατάσταση της 30ής Σεπτεμβρίου ανερχόταν στα 375,87 εκατ. ευρώ (discount 20,8%).

Κύκλοι της αγοράς, πάντως, υποστηρίζουν ότι το discount αυτό είναι ”άδικο”, καθώς η Eurobank Properties απολαμβάνει ως ΑΕΕΑΠ σημαντικά φορολογικά κίνητρα και επίσης είναι επενδεδυμένη σε ακίνητα ανοδικών προοπτικών, που της αποφέρουν μάλιστα μια σημαντική απόδοση ενοικίου από φερέγγυους και μακροπρόθεσμους μισθωτές.

Πτωτικά έχει επηρεαστεί και η μετοχή της Lamda Development, η οποία έχει απολέσει πάνω από 2 ευρώ μέσα στον τελευταίο μήνα. Η μετοχή διαπραγματεύεται με premium, διαθέτοντας –μεταξύ άλλων- δύο πολύ θετικά στοιχεία:

Πρώτον, ότι μεγάλο ποσοστό των εργασιών και των εσόδων της προέρχεται από τα δύο εμπορικά κέντρα ”The Mall” στην Αθήνα και ”The Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη.

Γενικά, στον χώρο των εταιριών που εστιάζονται στα εμπορικά κέντρα, τα discounts στην Ευρώπη είναι είτε μηδενικά είτε πολύ χαμηλά.

Και δεύτερον, η Lamda Development αναμένεται να λογιστικοποιήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σημαντικές υπεραξίες από το τρίτο εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής.

* O πίνακας όπου καταγράφονται τα discounts των ευρωπαϊκών εταιριών real estate βρίσκεται στη δεξιά στήλη: ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v