ΧΑ: «Κινητικότητα» για το νόμο περί δημόσιων προτάσεων

Διεργασίες και προτάσεις προκειμένου να αλλάξει ο νόμος-πληγή για την εγχώρια χρηματιστηριακή κοινότητα. «Κατηγορώ» από Ελληνες και ξένους επενδυτές, που αποζημιώθηκαν με... πινάκια φακής. Οι κινήσεις της Κεφαλαιαγοράς.

ΧΑ: «Κινητικότητα» για το νόμο περί δημόσιων προτάσεων

Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, κινητικότητα επικρατεί στον χώρο της χρηματιστηριακής-επενδυτικής κοινότητας σχετικά με τον νόμο περί δημοσίων προτάσεων, που έχει οδηγήσει πολλές εισηγμένες εκτός ΧΑ και το χειρότερο, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία πολλών εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ισχύς του νόμου λειτουργεί αποτρεπτικά σε επενδυτές που θα ήθελαν ενδεχομένως να τοποθετηθούν σε «σοβαρές» εισηγμένες εταιρείες με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, πλην όμως φοβούνται ότι σε «κάποια στροφή του δρόμου», ο βασικός μέτοχος θα εκμεταλλευθεί την «ευκαιρία» και θα τους «πετάξει έξω».

Ήδη από τα τέλη του 2009 το σύνολο της χρηματιστηριακής κοινότητας -των Αρχών συμπεριλαμβανομένων- είχε συμφωνήσει πως θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο περιβόητος «νόμος Αλογοσκούφη». Ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό (η νομοθέτηση είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών).

Η ολιγωρία αυτή είχε ως αποτέλεσμα διψήφιος αριθμός εισηγμένων εταιρειών να... κουνήσει το μαντίλι στο ΧΑ και το χειρότερο, να προκαλέσει παράλληλα τις έντονες διαμαρτυρίες των μετόχων μειοψηφίας που θεωρούν ότι αποζημιώθηκαν με... ψίχουλα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εισηγμένης (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά) που ένα περίπου έτος μετά την αποχώρησή της από το ταμπλό πουλήθηκε σε ξένο επενδυτή έναντι υπερδιπλάσιου τιμήματος από αυτό που είχε δοθεί στους μετόχους μειοψηφίας.

Επίσης, γνωστός όμιλος τροφίμων (ELBISCO) ενώ κατά τη διάρκεια της «χρηματιστηριακής του θητείας» διακρινόταν για τους χαμηλότατους τόνους και τα συνήθως ζημιογόνα αποτελέσματά του, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης κοινοποιεί συχνά-πυκνά δελτία Τύπου για την πολύ καλή του πορεία, για τις διαφόρων ειδών βραβεύσεις του, για τις επενδύσεις και τις προοπτικές του.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπήρξαν και εισηγμένες που μετά την αποχώρησή τους από το ΧΑ, είτε ακολούθησε «λουκέτο» (π.χ. Ιμάκο, Εκδόσεις Λυμπέρη, Ιπποτούρ), είτε «περίοδος ισχνών αγελάδων» (π.χ. ΔΟΛ).

Το βέβαιο είναι πάντως πως ο Χαράλαμπος Γκότσης, νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δείχνει διατεθειμένος να ανακινήσει το όλο θέμα, προσπαθώντας να κλείσει μια από τις μεγαλύτερες πληγές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι περισσότεροι θεσμικοί φορείς έχουν συμφωνήσει να μελετήσουν εκ νέου το ζήτημα και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας των προτάσεων που θα υποβάλει κάθε φορέας. Νεότερα, λοιπόν, λογικά θα πρέπει να αναμένονται μετά το... τέλος των καλοκαιρινών αδειών.

Άλλωστε στην παρουσίαση της ΕΧΑΕ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος του ΧΑ Σωκράτης Λαζαρίδης ενέταξε στις απειλές που υπάρχουν για το εγχώριο χρηματιστηριακό περιβάλλον και αυτή της αποχώρησης εταιρειών.

Στην ανάγκη τροποποίησης του σχετικού θεσμικού πλαισίου έχει αναφερθεί επανειλημμένως και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου Χαράλαμπος Εγγλέζος.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η θέση του Paul Girault, εκπροσώπου του γαλλικού fund HGM Globetrotter, ο οποίος κατέγραψε την απογοήτευσή του για τη δημόσια πρόταση της ΑΓΕΤ Ηρακλής και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της χώρας.

«Αλήθεια είναι πως πριν από μερικούς μήνες απογοητεύτηκα, όταν η ΑΓΕΤ Ηρακλής εξαγοράστηκε και μετά ακολούθησε δημόσια πρόταση, με αποτέλεσμα την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι η τιμή που δόθηκε στους μετόχους μειοψηφίας πιστεύω ότι δεν ήταν δίκαιη. Και αυτό γιατί βασίστηκε μόνο στην πορεία του τίτλου κατά το τελευταίο εξάμηνο και όχι σε μια προσέγγιση της δίκαιης τιμής, είτε με βάση την καθαρή αξία του ενεργητικού της, είτε με βάση την προεξόφληση των ταμειακών ροών, ή έστω με βάση μια αποτίμηση που έγινε από ανεξάρτητο αξιολογητή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Paul Girault συμπληρώνοντας:

«Σύμφωνα με το γαλλικό θεσμικό πλαίσιο, απαιτείται η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης νομικής ή ελεγκτικής εταιρείας που θα προχωρήσει στο έργο της αποτίμησης. Η αποτίμηση αυτή θα βασιστεί σε ένα μείγμα τριών-τεσσάρων εναλλακτικών προσεγγίσεων, όπως για παράδειγμα η προεξόφληση των μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF), η καθαρή αξία του ενεργητικού (NAV) και οι δείκτες άλλων συγκρίσιμων εισηγμένων εταιρειών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v