Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από την Alpha Bank το πρώτο ΔΑΚ

Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που είχε ανακοινώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Οίκο FTSE στις 13 Σεπτεμβρίου 2007, ο Όμιλος Alpha Bank επελέγη για την έκδοση του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΔΑΚ) στο δείκτη FTSE/ΧΑ 20, που θα εισαχθεί στο ΧΑ.

Από την Alpha Bank το πρώτο ΔΑΚ
Σε συνέχεια της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος που είχε ανακοινώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Οίκο FTSE στις 13 Σεπτεμβρίου 2007, ο Όμιλος Alpha Bank επελέγη για την έκδοση του πρώτου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΔΑΚ) στο δείκτη FTSE/ΧΑ 20, που θα εισαχθεί στο ΧΑ. Το προϊόν θα είναι διαθέσιμο στην αγορά τον Ιανουάριο του 2008 και το αρχικό ύψος ενεργητικού του θα είναι €140 εκατομμύρια.

Ο Όμιλος Alpha Bank επελέγη ανάμεσα σε 7 υποψήφιες εταιρίες- εκδότες με βάση τα παρακάτω βασικά κριτήρια:

• Αρχικό μέγεθος ενεργητικού κεφαλαίου ΔΑΚ και αναμενόμενη ανάπτυξή του

• Σχεδιασμός και προϋπολογισμός κόστους προώθησης προϊόντος

• Προμήθεια διαχείρισης και κόστος θεματοφυλάκων

• Δίκτυο διανομής σε θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες

• Χρόνος εισαγωγής ΔΑΚ στην αγορά

• Ενδιαφέρον του εκδότη για την ανάπτυξη και εισαγωγή των ΔΑΚ και σε άλλους δείκτες

Σε κοινή τους δήλωση ο Σπύρος Ι. Καπράλος, Πρόεδρος του ΧΑ και η Imogen Dillon Hatcher, Δ/νουσα Σύμβουλος του FTSE Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, δήλωσαν σχετικά: ”Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που συμμετέχουμε στη διάθεση του πρώτου ΔΑΚ στην ελληνική αγορά και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό αποτελεί την αρχή μιας σειράς ΔΑΚ βασισμένων σε δείκτες της αγοράς του ΧΑ, δείκτες της περιοχής, κλαδικούς και θεματικούς δείκτες που σκοπεύουν να εισάγουν ο FTSE και το Χρηματιστήριο Αθηνών στην ελληνική αγορά.”

Τα μερίδια ΔΑΚ είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο. Αγοράζονται και πωλούνται κατά τη διάρκεια των ωρών διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, μέσω των Μελών του, όπως ακριβώς οι μετοχές. Τα ΔΑΚ αποτελούνται από ”καλάθι” μετοχών, διασπείροντας με τον τρόπο αυτό τον επενδυτικό κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΔΑΚ ήδη λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε πολλά χρηματιστήρια του εξωτερικού, έχοντας αποδειχθεί ιδιαίτερα κερδοφόρα, γεγονός που ενισχύει την πεποίθηση ότι και το ελληνικό κοινό θα καλωσορίσει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία αντλώντας όλα τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτά.

Με την έκδοση των ΔΑΚ εμπλουτίζονται περαιτέρω τα διαθέσιμα προϊόντα που προσφέρει ως τώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διάθεσή των ΔΑΚ από το ελληνικό χρηματιστήριο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής του Χρηματιστηρίου Αθηνών να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών προς το επενδυτικό κοινό. Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες των επενδυτών για μια αγορά με εναλλακτικές επιλογές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αξία των εισηγμένων σε αυτό επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v