Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρώτη ευκαιρία για φθηνό χρήμα

Oι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από το πρώτο κύμα του TLTRO2, ωστόσο θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο δεύτερο κύμα, τον Σεπτέμβριο, αν δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch.

Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν την πρώτη ευκαιρία για φθηνό χρήμα
Η Ελλάδα ήταν αναμενόμενο να αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, εκφράζοντας την έκπληξή της για την απόφαση του Ντράγκι να παραπέμψει το θέμα της επαναφοράς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας.

Όπως αναφέρει, από την προηγούμενη εβδομάδα υποστήριζε πως δεν ήταν απαραίτητο να επανέλθει το waiver αυτή την εβδομάδα. «Θεωρούσαμε πως για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν το EuroWorkingGroup να έχει επιβεβαιώσει πως έχουν εφαρμοστεί όλα τα επιπλέον μέτρα που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup. Οι τελευταίες εξελίξεις καθυστέρησαν την εφαρμογή των μέτρων αυτών και ως εκ τούτου η ΕΚΤ δεν ανέλαβε δράση. Ωστόσο, η επαναφορά του waiver είναι εφικτή, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να κάνει αυτό που της αναλογεί».

«Αυτό που μας εξέπληξε», γράφει η BofAML, «ήταν πως ο Ντράγκι υποστήριξε ότι θα απαιτηθεί μια ακόμα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για το waiver. Αυτό δεν ήταν απαραίτητο, αφού θα μπορούσε να είχε αποφασιστεί να επανέλθει αυτομάτως (το waiver) μόλις επιβεβαιωθεί ότι υλοποιήθηκαν όλες οι ενέργειες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, αυτό ήταν πιθανότατα αντίδραση σε ορισμένα πισωγυρίσματα από την ελληνική πλευρά, που παρατηρήθηκαν αυτή την εβδομάδα».

Η απαίτηση για νέα συνεδρίαση σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από το πρώτο κύμα του TLTRO2. Η επόμενη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου, την ίδια ημέρα που θα ξεκινήσει η διαδικασία του πρώτου «κύματος» του TLTRO2.

Αυτό, σύμφωνα με την BofAML, αποκλείει τους ελληνικούς τίτλους -οι οποίοι για την ώρα δεν γίνονται αποδεκτοί ως εχέγγυα από την ΕΚΤ- από τη συμμετοχή τους στο TLTRO2, ακόμα και αν επανέλθει το waiver την ίδια ημέρα. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν μεγάλα «σοκ», τότε οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να συμμετέχουν στο δεύτερο «κύμα», τον Σεπτέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v