Ερχεται χαράτσι και στα αμοιβαία κεφάλαια

Ερχεται ανατροπή με τη φορολόγηση του ενεργητικού των ΑΕΔΑΚ και άλλων επενδυτικών εταιρειών (ΟΣΕΚΑ). Πώς σχεδιάζεται να επιβληθεί ο φόρος που φέρνει μεγάλη η επιβάρυνση στις περισσότερες κατηγορίες. Ελληνική αποκλειστικότητα η σχετική ρύθμιση, λένε στην αγορά.

Ερχεται χαράτσι και στα αμοιβαία κεφάλαια

Σημαντική φορολόγηση του ενεργητικού όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) προβλέπει διάταξη που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ενταχθεί στο προωθούμενο νομοσχέδιο για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

Αυτό σημαίνει πως οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια Διαχείρισης Διαθεσίμων θα φορολογηθούν με 0,05% στο ενεργητικό τους σε ετήσια βάση, τα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια με 0,35%, τα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια με 0,5% ενώ τα μετοχικά α/κ θα φορολογηθούν με 0,75% στο ενεργητικό τους. Στην τελευταία υψηλή κατηγορία του 0,75% αναμένεται να ενταχθούν και οι ΑΕΕΧ και ΑΕΕΑΠ.

«Πρόκειται για ένα ακόμα αντικίνητρο, το οποίο εμφανίζεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή, όταν δηλαδή φαίνεται να τελειώνει θετικά η συμφωνία με τους θεσμούς και να είναι κρισιμότερη από ποτέ η επαναφορά ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την εγχώρια αγορά. Αλλαγές τέτοιου τύπου, όταν μάλιστα δεν απαντώνται πουθενά σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, είναι βέβαιο πως θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο σκεπτικό των ξένων επενδυτών. Από την άλλη, καθίσταται απολύτως σαφές πως οι θεσμοί έχουν επικεντρωθεί στη φορολόγηση, χωρίς στην πραγματικότητα να τους ενδιαφέρει εάν αυτό χειροτερεύει ή μηδενίζει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης επενδυτικού ενδιαφέροντος προκειμένου να ξεκινήσει κάποτε η διαδικασία ανάπτυξης», δηλώνει στο Euro2day.gr εκπρόσωπος μεγάλης ΑΕΔΑΚ.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως φορολόγηση ενεργητικού των ΟΣΕΚΑ δεν υφίσταται σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς το μέτρο που ισχύει εκεί αφορά στη φορολόγηση της υπεραξίας του επενδυτή «και αυτό ακριβώς είναι το νόημα της φορολόγησης», επισημαίνουν επικεφαλής εγχώριων ΟΣΕΚΑ.

Τρία είναι τα σημεία που αυτή τη στιγμή καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες που πλήττονται από την εξέλιξη αυτή: 

- Πώς θα επικοινωνήσουν τη νέα αυτή αλλαγή στους επενδυτές του εξωτερικού με τους οποίους συνεργάζονται και οι οποίοι στο παρελθόν έχουν ξεκαθαρίσει πως το ασταθές και συνεχώς «εμπλουτιζόμενο» φορολογικό περιβάλλον δεν αποτελεί χαρακτηριστικό ανεπτυγμένων αγορών και σίγουρα δεν προκαλεί ενδιαφέρον για επενδυτικές τοποθετήσεις.

- Πώς θα χειριστούν την επερχόμενη επιβάρυνση σε σχέση με τους πελάτες τους. Σε κάποιες ΑΕΔΑΚ υπάρχει ήδη η σκέψη απορρόφησης του επιπλέον κόστους από τις ίδιες τις εταιρείες, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των μεριδιούχων τους.

- Τα δύο παραπάνω σημεία ωστόσο προκαλούν το εύλογο ερώτημα «γιατί να παραμείνουμε στην Ελλάδα».

Υψηλόβαθμο στέλεχος τραπεζικής ΑΕΔΑΚ εξηγεί στο Euro2day.gr: «Δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικούς όρους το σκεπτικό αυτής της ρύθμισης. Πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξε ο… πειρασμός μεταφοράς των Α/Κ που διαχειριζόμαστε στο εξωτερικό (το Λουξεμβούργο αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους σχετικούς προορισμούς). Για λόγους κυρίως… συναισθηματικούς δεν προχωρήσαμε ποτέ σε αυτή την κίνηση, παρόλο που μόνο όφελος θα είχε για εμάς. Τώρα, δεχόμαστε άλλη μία… υπενθύμιση, μήπως πρέπει τελικά να το πράξουμε. Εάν συμβεί αυτό, το κράτος θα πάψει να εισπράττει ακόμα και τους φόρους που σήμερα εισπράττει. Οι μεριδιούχοι μας θα αποφύγουν σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση. Η χώρα όμως θα κάνει λίγα βήματα πίσω στον δρόμο που οδηγεί στην ανάπτυξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v