Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «κόφτης» πριμοδοτεί την άνοδο του ΧΑ

Γιατί η αποδοχή του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης αποκλίσεων του προυπολογισμού εντείνει το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α. Η σύνθεση των αγοραστών και το ποντάρισμα εν όψει συμφωνίας.

Ο «κόφτης» πριμοδοτεί την άνοδο του ΧΑ

«Ο κόφτης κάνει... δουλειά πριν καν ψηφισθεί». Η παραπάνω αποστροφή έμπειρου χρηματιστή στην εκτέλεση συναλλαγών ξένων επενδυτών εξηγεί, ως ένα βαθμό, αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α.

Τις αγορές, δηλαδή, που εκδηλώνονται από ξένα κεφάλαια, βραχυπρόθεσμου επενδυτικού χαρακτήρα, και απορροφούν μεθοδικά την προσφορά που βγαίνει από τη συνεδρίαση της Τρίτης και μετά στις μετοχές.

Οι traders ποντάρουν ότι η ψήφιση του αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων του προυπολογισμού θα μειώσει τόσο τον πολιτικό, όσο και τον πιστωτικό κίνδυνο, υποβοηθώντας την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Από αυτή την άποψη ο αυτόματος «κόφτης» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές τομές που θα κάνει η χώρα.

Το ποντάρισμά τους εδράζεται στα εξής στοιχεία:

Στη διαπίστωση ότι τα παθητικής διαχείρισης funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI και FTSE είναι υποεπενδυμένα σε ελληνικές μετοχές και στην εκτίμηση ότι οι index trackers θα «διορθώσουν» το βάρος της Ελλάδας με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη μείωση του ρίσκου χώρας.

Προφανώς θα επιδιώξουν να πωλήσουν με ένα αξιοπρεπές... μεροκάματο, αν το στοίχημα τους βγει. Προς το παρόν η πορεία των ομολόγων αποτυπώνει τη μείωση του ρίσκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v