Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ο ”χάρτης” δανείων και καταθέσεων

Συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού επικρατούν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια, καθώς νέοι ”παίκτες” έχουν εισέλθει στην αγορά και οι υφιστάμενοι έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικοί, όπως σημειώνει η Π&Κ-Εθνική Χρηματιστηριακή στο αφιέρωμά της στις τράπεζες. Οι τάσεις στις αγορές καταθέσεων και χορηγήσεων και τα μερίδια αγοράς των τραπεζών.

Τράπεζες: Ο ”χάρτης” δανείων και καταθέσεων
Συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού επικρατούν στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τα τελευταία χρόνια, καθώς νέοι ”παίκτες” έχουν εισέλθει στην αγορά και οι υφιστάμενοι έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικοί, όπως σημειώνει η Π&Κ-Εθνική Χρηματιστηριακή στο αφιέρωμά της για τις τράπεζες.

Το γεγονός αυτό αντανακλάται στη συμπίεση των επιτοκιακών περιθωρίων και στις προσπάθειες των μεγάλων τραπεζών να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους. Από την άλλη, σημειώνει η χρηματιστηριακή, το επίπεδο συγκεντρωτισμού είναι ακόμη υψηλό με τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες να ελέγχουν περί το 70% των δανείων και περισσότερο από 60% των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Τα χαρτοφυλάκια δανείων

Αύξηση 13% εμφανίζει η αγορά χορηγήσεων στην Ελλάδα κατά το α’ εξάμηνο, με τις δραστηριότητες των μεγαλύτερων τραπεζών να αναπτύσσονται με πιο επιβραδυμένο ρυθμό. Όπως επισημαίνει η Π&Κ-Εθνική, οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στον εν λόγω τομέα κατά το α’ εξάμηνο του 2007 είναι οι Marfin Popular Bank, Τράπεζα Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η Marfin Popular Bank εμφανίζει αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 32% στα 7,95 δισ. ευρώ, ελέγχοντας πλέον μερίδιο 3,7% επί του συνόλου της αγοράς, ενώ ρυθμό αύξησης 32% εμφανίζει τόσο στα καταναλωτικά (μερίδιο 2,9%) όσο και στα επιχειρηματικά δάνεια (μερίδιο 4,4%).

Σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου της, κατά 19%, στα 22,71 δισ. ευρώ εμφανίζει και η Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του μεριδίου της στο 12,6% της αγοράς. Επιθετικότερη ανάπτυξη εμφανίζει στα επιχειρηματικά δάνεια, αυξάνοντας τα δάνεια κατά 23% στα 15,34 δισ. ευρώ (μερίδιο 14,5% του συνόλου), ενώ αύξηση 13% εμφανίζει στα καταναλωτικά δάνεια (μερίδιο 8,6%) στο εξάμηνο.

Αύξηση 15% στα δάνεια εμφανίζει στο εξάμηνο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με το χαρτοφυλάκιό του να διαμορφώνεται στα 5,61 δισ. ευρώ και το μερίδιό του να διαμορφώνεται στο 3,1%. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Τ.Τ. εμφανίζει αύξηση 17% στα καταναλωτικά δάνεια, τη στιγμή που εμφανίζει μείωση 11% στα επιχειρηματικά δάνεια (με το μερίδιό του να συρρικνώνεται στο 0,2%).

Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει αύξηση 8% στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων, το οποίο διαμορφώνεται στα 36,42 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, με το μερίδιο αγοράς της ωστόσο να μειώνεται στο 20,2% από 20,8%. Υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εμφανίζει στο εξάμηνο στα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία εμφανίζονται αυξημένα κατά 11% (μερίδιο 13,9%), ενώ στα καταναλωτικά η αύξηση διαμορφώνεται στο 6% και το μερίδιο αγοράς υποχωρεί στο 27,3% από 28,5%.

Η Eurobank εμφανίζει αύξηση χορηγήσεων κατά 11% στα 34,35 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, με το μερίδιο αγοράς της επίσης να υποχωρεί οριακά στο 19% από 19,1%. Η τράπεζα εμφανίζει αύξηση 11% σε επιχειρηματικό και καταναλωτικό δανεισμό, με τα μερίδια αγοράς της να ανέρχονται σε 18,3% και 19,8% αντίστοιχα.

Αύξηση του συνόλου των χορηγήσεων κατά 10% στα 31,93 δισ. ευρώ εμφανίζει η Alpha Bank, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί στο 17,7%. Η τράπεζα εμφανίζει αύξηση 10% σε καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, με το μερίδιο αγοράς της να εμφανίζεται ισχυρότερο στα επιχειρηματικά δάνεια (20,2%) απ’ ό,τι στα καταναλωτικά (14,8%).

Αύξηση χαρτοφυλακίου δανείων κατά 10% εμφανίζει και η Τράπεζα Κύπρου, στα 7,26 δισ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς της να συρρικνώνεται στο 4% από 4,1%. Στο 5,1% διαμορφώνεται το μερίδιό της στην αγορά επιχειρηματικών δανείων και στο 2,8% το μερίδιο στην αγορά καταναλωτικών δανείων.

Το μερίδιο αγοράς της Αγροτικής Τράπεζας στην αγορά χορηγήσεων εμφανίζεται να υποχωρεί στο 8,7%, παρά την αύξηση του χαρτοφυλακίου κατά 6% στα 15,79 δισ. ευρώ στο εξάμηνο. Αύξηση 11% εμφανίζει στα καταναλωτικά δάνεια (μερίδιο 6,3%) και 3% αύξηση στα επιχειρηματικά (μερίδιο 10,9%).

Τέλος, αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων της κατά 8% εμφανίζει και η Εμπορική Τράπεζα, στα 18,61 δισ. ευρώ, με το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται στο 10,3% από 10,6%. Στο 10,3% τα μερίδιά της στην αγορά επιχειρηματικών δανείων (με αύξηση 13%) αλλά και στην αγορά καταναλωτικών δανείων (με αύξηση 4% στο εξάμηνο).



Τα χαρτοφυλάκια καταθέσεων

Η αγορά καταθέσεων ενισχύθηκε με ρυθμό 9% στο εξάμηνο, ενώ, όπως φαίνεται, η Τράπεζα Πειραιώς και η EFG Eurobank εμφάνισαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω επιθετικών και διαφοροποιημένων προσφορών και της ανάγκης τους για προσέλκυση καταθέσεων, καθώς είναι οι δύο ελληνικές τράπεζες με τα υψηλότερα επίπεδα μόχλευσης, σημειώνει η Π&Κ-Εθνική.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει ”ηγέτης” της αγοράς, αν και εμφανίζει χαμηλό ρυθμό αύξησης, ενώ από τις μικρότερες τράπεζες, η Marfin Popular Bank εμφανίζεται επιθετικότερη.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει χαρτοφυλάκιο καταθέσεων ύψους 45,79 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3% στο εξάμηνο, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί στο 24,6% από 25,9%.

Σημαντική αύξηση 16% στις καταθέσεις εμφανίζει η Eurobank, στα 35 δισ. ευρώ αυξάνοντας το μερίδιό της επί του συνόλου της αγοράς στο 18,8% από 17,7%.

Η Alpha Bank ελέγχει καταθέσεις ύψους 21 δισ. ευρώ, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης κάτω του μέσου όρου, στο 3% στο εξάμηνο, οδηγεί σε μείωση του μεριδίου αγοράς της στο 11,3% από 11,9%.

Αύξηση 18% εμφανίζει το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς, στα 19,72 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της στο 10,6% από 9,7%.

Στα 8,1 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, αυξημένες κατά 7% στο εξάμηνο, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί στο 4,3% από 4,4%.

Εντυπωσιακή αύξηση του χαρτοφυλακίου καταθέσεων κατά 38% στο εξάμηνο εμφανίζει η Marfin Popular Bank, ενισχύοντας το μερίδιό της στην αγορά στο 5% από 4% με καταθέσεις ύψους 9,4 δισ. ευρώ.

Αυξημένες κατά 5% στα 19,14 δισ. ευρώ εμφανίζονται οι καταθέσεις στην Αγροτική Τράπεζα, με το μερίδιο αγοράς της να υποχωρεί στο 10,3% από 10,6%.

Μερίδιο 9,1% στην αγορά καταθέσεων καλύπτει η Εμπορική, η οποία εμφάνισε στο εξάμηνο αύξηση των καταθέσεων κατά 3% στα 16,91 δισ. ευρώ.

Τέλος, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εμφανίζει αύξηση καταθέσεων 4% στο εξάμηνο, στα 11,1 δισ. ευρώ, με το μερίδιό του όμως να υποχωρεί στο 6% από 6,2% του συνόλου της εγχώριας αγοράς καταθέσεων.

Επιμέλεια: Γιώργος Φλώκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v