Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Proton: Top picks οι Eurobank και Πειραιώς

Στις κορυφαίες επιλογές της Proton από τον τραπεζικό κλάδο συγκαταλέγονται οι Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ περιορίζει την τιμή-στόχο για το ΤΤ λόγω αβεβαιότητας από την αλλαγή ηγεσίας, σε έκθεσή της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο. Τι λέει για Alpha, Εθνική. Γιατί δεν περιμένει άμεσα ένα deal στις τράπεζες.

Proton: Top picks οι Eurobank και Πειραιώς
Στις κορυφαίες επιλογές της Proton Bank περιλαμβάνονται οι μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, για τις οποίες θέτει σύσταση ”Outperform”, λόγω αισιοδοξίας για τη στρατηγική τους αλλά και για τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό.

Η Proton, σε έκθεσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, θέτει τιμή στόχο στα 31,5 ευρώ για τη Eurobank και στα 32 ευρώ για την Πειραιώς.

Στις επιλογές της Proton Bank περιλαμβάνεται και η Εθνική (τιμή στόχος: 53 ευρώ – σύσταση: ”Outperform”) λόγω της εξαγοράς της Finansbank, ωστόσο επισημαίνει ότι το ρίσκο είναι σχετικά υψηλότερο, ενώ η προσπάθεια ενοποίησης πιθανότατα θα απορροφήσει σημαντικούς πόρους βραχυπρόθεσμα.

Επισημαίνεται ακόμα από την Proton Bank, ότι τα παρά τα καλά θεμελιώδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, υπάρχει ανησυχία για την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας που πιθανότατα θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναδιοργάνωσής του και κόβει τη τιμή στόχο στα 19 ευρώ από 22 ευρώ.

Παράλληλα, διατηρεί σύσταση ”neutral” για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 26,5 ευρώ.

Όπως αναφέρει η Proton, η ελληνική αγορά χορηγήσεων αναπτύσσεται ακόμη με ρυθμούς 20% καθώς η επιβράδυνση στον καταναλωτικό και τον ενυπόθηκο δανεισμό αντισταθμίζεται από μια ενίσχυση στις εταιρικές χορηγήσεις.

Τα spreads χορηγήσεων θα συνεχίσουν να υφίστανται πιέσεις λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού. Οι κρατικές τράπεζες που προσπαθούν να προσθέσουν αξία εν όψει ιδιωτικοποίησης και οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν την επιθετική τιμολόγηση των προϊόντων τους, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Όπως αναφέρει, η περιφερειακή επέκταση συνεχίζεται για όλες τις τράπεζες που καλύπτει (εκτός από το ΤΤ), ενώ η συμβολή τους θα αποκτήσει περισσότερη σημασία καθώς τα υφιστάμενα δίκτυα ωριμάζουν σταδιακά. Η συμβολή των περιφερειακών δραστηριοτήτων στα ενοποιημένα κέρδη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περί το 25% στα επόμενα δυο χρόνια.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Proton, η αγορά τείνει να υπερεκτιμά την πιθανότητα άμεσων εξελίξεων στο ζήτημα των εξαγορών. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πίεση στις διοικήσεις των τραπεζών για deals δεδομένου ότι:

1. Η εγχώρια αγορά εμφανίζεται ακόμη ισχυρή από πλευράς όγκων αλλά και spreads.

2. Οι περιφερειακές δραστηριότητες συντηρούν τους ρυθμούς αύξησης των κερδών ανά μετοχή πάνω από το 20% και

3. Οι δείκτες κόστους / εσόδων είναι υγιείς, παραμένοντας κοντά στο 40%.

Η Proton εκτιμά ότι η απόκτηση μιας κυπριακής τράπεζας έχει περισσότερο νόημα αλλά παρουσιάζει δυσκολίες στην υλοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v