Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε κερδοφορία το 2016, βλέπει ο οίκος Wood. Ιδιαίτερα ελκυστικές οι αποτιμήσεις, αναμένεται re-rating με επιτυχή αξιολόγηση. Γιατί ξεχωρίζει τις μετοχές Εθνικής και Alpha. Πώς είδε τα αποτελέσματα 2015.

Wood: Οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν κέρδη το 2016 λόγω της βελτίωσης των κερδών προ προβλέψεων και της μεγάλης μείωσης στο κόστος ρίσκου, εκτιμά η Wood σε έκθεσή της για τον κλάδο μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2015.

Ο οίκος διατηρεί συστάσεις "buy" για Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, και τη σύσταση hold για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς. Τονίζει ότι κορυφαίες επιλογές του από τον κλάδο είναι οι τίτλοι της Εθνικής και της Alpha Bank

Η Wood μειώνει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στo 0,3 ευρώ από 0,38 ευρώ και για τη Eurobank στo 1,2 ευρώ από 1,3 ευρώ. Παράλληλα, δίνει τιμή-στόχο στα 3,3 ευρώ για τη μετοχή της Alpha και στo 0,5 ευρώ για τον τίτλο της Εθνικής. 

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι ιδιαίτερα ελκυστικές (με P/TBV στο 0,3 το 2016) και είναι πιθανή μια σταδιακή επαναξιολόγηση των τίτλων με τον δείκτη P/TBV να κινείται προς το 0,5 από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα υπάρξει πολιτική και οικονομική ομαλότητα. 

Τα αποτελέσματα 2015

Στα μεγέθη δ' τριμήνου ο οίκος διαπιστώνει καθησυχαστικές τάσεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν σχετικά σταθερά σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκαν σημαντικά τα νέα κόκκινα δάνεια, βελτιώθηκαν τα επίπεδα κάλυψης, ενώ η κερδοφορία προ προβλέψεων δείχνει να ανακάμπτει.

Επίσης, βελτιώνεται σταδιακά η ρευστότητα, με τους δείκτες χορηγήσεων / καταθέσεων να υποχωρούν στο 123% τον Δεκέμβριο από 129% τον Σεπτέμβριο.

Εχει λογική ο στόχος επιστροφής στην κερδοφορία

Και οι τέσσερις τράπεζες έχουν θέσει στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία το 2016. Ο οίκος σημειώνει ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί λόγω της μεγάλης μείωσης στα κόστη χρηματοδότησης (με χαμηλότερα επιτόκια στις προθεσμιακές) και των χαμηλότερων λειτουργικών δαπανών.

Ωστόσο, καταλύτη για το turnaround των τραπεζών θα αποτελέσει η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων και η μείωση των προβλέψεων. Η Wood εκτιμά ότι το κόστος ρίσκου το 2016 θα υποχωρήσει στις 150 μονάδες βάσης, από επίπεδα άνω των 500 μονάδων βάσης το 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v