Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Proton: Τρία σενάρια για εξαγορά Cosmote από ΟΤΕ

Τρία σενάρια για την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote από τον ΟΤΕ παραθέτει η Proton σε σχετικό report (26/9) τονίζοντας πως βάσει των εκτιμήσεών της επωφελέστερη για τους μετόχους του Οργανισμού θα είναι μια προσφορά σε ρευστό.

Proton: Τρία σενάρια για εξαγορά Cosmote από ΟΤΕ
Προσφορά σε μετρητά και ανταλλαγή μετοχών με βάση τη μέση χρηματιστηριακή τιμή στη διάρκεια του ενός ή των τριών τελευταίων μηνών είναι τα τρία (3) σενάρια που επεξεργάστηκε η Proton (26/9/2007) για την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote από τον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο και με βάση τον μέσο όρο των χρηματιστηριακών τιμών των μετοχών τους 3 τελευταίους μήνες, ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην εξαγορά των μειοψηφιών της θυγατρικής προσφέροντας μόνο μετοχές.

Όπως εκτιμά η Proton μια τέτοια προσφορά θα ενίσχυε τα κέρδη ανά μετοχή του Οργανισμού κατά 1,7% το 2008 και κατά 2,7% το 2009.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει επίσης προσφορά μετοχών απο τον Οργανισμό, αλλά με βάση τον μέσο όρο των τιμών του τελευταίου μήνα. Σε αυτή την περίπτωση, η Proton εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ θα αυξηθούν κατά 2,1% το 2008 και κατά 3,2% το 2009.

Το τρίτο σενάριο που επεξεργάστηκε η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα καταθέσει πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της Cosmote στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι με premium 4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της 25ης/9.

Για να πράξει κάτι ανάλογο ο Οργανισμός θα πρέπει να δανειστεί 2,76 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Proton, θα επωφεληθεί από την εξάλειψη των δικαιωμάτων μειοψηφίας αλλά και από φόρους ύψους 36,6 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Με βάση τις παραπάνω υποθέσεις, τα κέρδη ανά μετοχή του ΟΤΕ θα ενισχυθούν κατά 8,7% το 2008 και κατά 11,4% το 2009, ενώ τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 752,1 και 849,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι στο τελευταίο σενάριο δεν λαμβάνει υπόψη τις πιθανές συνέργιες που θα προκύψουν από την ενοποίηση των δικτύων λιανικής και από τα κοινά προϊόντα των δύο τηλεπικοινωνιακών εταιριών.

Η Proton θεωρεί την προσφορά σε ρευστό την επωφελέστερη για τους μετόχους του ΟΤΕ, τονίζει όμως το ρίσκο της μη αποδοχής της πρότασης.

Με βάση το παραπάνω σενάριο, ο δείκτης καθαρού χρέους/EBΙΤDA 2008 του ΟΤΕ θα ανέλθει στο 1,98, μέγεθος που δεν θεωρεί ”πιεστικό” για τον Οργανισμό εφόσον τεθεί ως προτεραιότητα η εσωτερική αναδιάρθρωση και δεν υπάρξουν περαιτέρω εξαγορές, με την εξαίρεση της Telecom Serbia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v