ΧΑ: Ποιες είναι οι τελευταίες ζώνες άμυνας για τα blue chips

Eντονα πτωτική παραμένει η τάση, με μόλις επτά ανοδικές συνεδριάσεις φέτος. Πού θα κριθεί το εάν ο Γενικός Δείκτης θα οδεύσει προς τις... 471 μονάδες. Τα κρίσιμα τεχνικά όρια για τα blue chips. H εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Ποιες είναι οι τελευταίες ζώνες άμυνας για τα blue chips

Μετά τις συνθήκες "do or die" την Πέμπτη 21/1, που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στο μίνι ριμπάουντ έως τις 560 μονάδες, η αγορά ξαναβρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο» και σε διαδικασία ελεύθερης πτώσης, έχοντας ήδη κάνει κίνηση σε νεότερα χαμηλά.

Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά, με αφορμή το εσωτερικό μέτωπο της κρίσιμης αξιολόγησης του προγράμματος, επιστρέφοντας σε αποτίμηση... distressed. Στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, ο τραπεζικός δείκτης είχε πραγματοποιήσει reverse split x 10 και είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή του από τις 753,90 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε στις 33,31 μονάδες καταγράφοντας πτώση 96%.

Είχαμε αναφέρει ότι το κλίμα στην αγορά παρέμενε εξαιρετικά εύθραυστο και πως ήταν πολύ πιθανόν ότι οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη ή φημολογία στο θέμα της αξιολόγησης θα έφερνε στο προσκήνιο άμεσα το προηγούμενο χαμηλό στις 519 μονάδες.

Με την τάση να παραμένει έντονα πτωτική, οι αγοραστές, για να έχουν ελπίδες, θα πρέπει να ανακαταλάβουν άμεσα τη ζώνη των 530 μονάδων. Αποτελεί την τελευταία ευκαιρία των αγοραστών πριν από τα ιστορικά χαμηλά του δείκτη στις 471,75 μονάδες.

Στις 23 συνεδριάσεις μέχρι στιγμής του 2016, μόλις οι επτά «έκλεισαν» με θετικό πρόσημο, διαμορφώνοντας τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 19%.

Γενικός Δείκτης

Ο δείκτης FTSE/X.A. Large Cap σημειώνει απώλειες 25% και ο τραπεζικός δείκτης 43%, ενώ στις μη τραπεζικές δεικτοβαρείς μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Folli Follie Group, ΔΕΗ, οι απώλειες παραμένουν ιδιαίτερα υψηλές.

Εξαιρέσεις στην αρνητική πορεία του 2016 οι Aegean Airlines, Jumbo και οι Grivalia Properties, Τιτάν, Μέτκα, Motor Oil, που εμφανίζουν κέρδη ή μικρές απώλειες 5%.

Πλην των τραπεζών, που τεχνικά δεν έχουν σημεία στήριξης επί της ουσίας, στις επιμέρους μετοχές που κρίνουν το στοίχημα, τα κρίσιμα τεχνικά όρια που μπορεί να προκαλέσουν ισχυρά margin calls ή, στο θετικό σενάριο, να αφυπνίσουν τα ένστικτα αυτοσυντήρησης είναι:

Coca Cola HBC: τα 16,50 ευρώ και τα 15,40 ευρώ.

ΟΤΕ: τα 7,5 ευρώ, τα 7 ευρώ, έπειτα τα 6,35 ευρώ.

ΟΠΑΠ: τα 6 ευρώ και έπειτα τα 5,65 ευρώ.

Folli-Follie Group: τα 12,50 ευρώ και έπειτα τα 11,22 ευρώ

Τιτάν: τα 16,25 ευρώ και έπειτα τα 15,50 ευρώ.

Motor Oil: τα 8,60/8,80 ευρώ και μετά τα 7,90/8 ευρώ.

ΕΛ.ΠΕ.: 3,35 ευρώ αποτελούν το ιστορικό χαμηλό.

ΔΕΗ: Κάτω από τα 3 ευρώ η εικόνα «χαλάει» υπέρμετρα και βλέπει τα 2,5 ευρώ. Pivot point τα 3,80 ευρώ.

Μυτιληναίος: 2,82 ευρώ και έπειτα τα 2,50 ευρώ.

Τεχνικά, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι για να μπορέσει η αγορά να αντιστρέψει την κατάσταση που έχει πλέον σχηματιστεί, θα πρέπει να προσεγγίσει τα αρκετά υψηλότερα επίπεδα των 615 μονάδων και έπειτα των 630/640 μονάδων. Το πρώτο στάδιο όμως είναι η κίνηση και παραμονή πάνω από τις 530 μονάδες και έπειτα η επιστροφή πάνω από τις 560 μονάδες.

Η απόσταση ωστόσο και κυρίως οι συνθήκες που επικρατούν, δείχνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν πολλά για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα. Μεσοπρόθεσμα, η εικόνα βελτιώνεται μόνο με κίνηση πάνω από τις 640/650 μονάδες.

Αντιστοίχως, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε έως τις 155 μονάδες, αντίστοιχο επίπεδο με τις 560 μονάδες του Γενικού Δείκτη, και κατέρρευσε. Η άμεση κίνηση κάτω από τις στηρίξεις στις 140 μονάδες δεν αποτελεί θετικό σημάδι και η στήριξη τοποθετείται στις 118 μονάδες.

Δείκτης  υψηλής κεφαλαιοποίησης

Η πρώτη αντίσταση που μπορεί να αλλάξει ελαφρώς την εικόνα τοποθετείται στα επίπεδα των 155 μονάδων και έπειτα σε εκείνα των 160/162 μονάδων.

Η προσπάθεια να εισέλθει ο δείκτης προς το πεδίο των 175 μονάδων, σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορεί να αποτελέσει είτε το τέλειο «bull trap», είτε την πρώτη συνθήκη για την ουσιώδη βελτίωση της τεχνικής εικόνας της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v